Przejdź do treści

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska
Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Co jeśli wolimy przygotować potrawy na święta wcześniej, a nie tuż przed Bożym Narodzeniem? Albo zostanie nam dużo jedzenia po odejściu od stołu i nie mamy, co z nim zrobić? Mrozić czy wekować? Oto jest pytanie! Z ratunkiem przychodzi Jagna Niedzielska, autorka książki „Bez resztek” i miłośniczka zero waste. 

Co warto zamrozić?

„Mamy kilka sposobów na przedłużenie świeżości gotowych potraw. To między innymi mrożenie i wekowanie. Zwróćmy uwagę na to, co będzie lepsze dla naszych dań. Złe zabezpieczenie może mieć wpływ na późniejszy smak potrawy lub jej konsystencję/strukturę” – podkreśla Jagna Niedzielska.

Ekspertka przygotowała listę tego, co ze świątecznych potraw najlepiej zamrozić, a co zawekować. Mrozić według niej warto:

  • pierogi,
  • uszka,
  • wędliny i pasztety,
  • makowiec,
  • piernik,
  • paszteciki,
  • rybę w galarecie (po oczyszczeniu z galaretki).

Co lepiej zawekować?

Mrożenie nie jest jedynym sposobem, żeby nasze świąteczne potrawy zachowały świeżość na dłużej. Są takie dania, które zdecydowanie lepiej się przechowują, gdy je zawekujemy. To na przykład:

  • kapusta z grochem,
  • barszcz czerwony,
  • kompot z suszu,
  • gołąbki,
  • ryba po grecku,
  • kasza z grzybami.

Dosyć łatwym w przechowywaniu daniem, które szybko się nie psuje i możemy je zarówno zawekować, jak i zamrozić, jest bigos. Natomiast, jak podkreśla Niedzielska, ani do wekowania, ani do mrożenia, nie nadają się śledzie i sałatka jarzynowa. Pamiętajcie: nie róbcie ich za dużo, żeby później nie wylądowały w koszu.

A wy co wekujecie, a co mrozicie? Macie sprawdzone patenty na zabezpieczanie świątecznych potraw przed zepsuciem?

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie. 

Jest prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem w powstawaniu nowych punktów restauracyjnych oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 13 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: