4 min.
Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska / iStock
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi przekonanie, że choć, jak zwykle, zapewne będziemy jeść dużo, to zostanie nam mnóstwo jedzenia po świętach. Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety i kucharka Jagna Niedzielska podpowiadają, jak przygotować święta, żeby tego uniknąć. A dodatkowo oszczędzić sobie też stresu.
Spis treści
Jak przygotować świąteczne menu?
Jagna Niedzielska radzi, by świąteczne menu najlepiej uzgodnić z rodziną. Warto postępować według jej wskazówek:
- Zadzwoń do bliskich, z którymi będziesz spędzać święta i rozdziel obowiązki gotowania. Niech każdy przygotuje to, w czym jest dobry.
- Na drzwiach lodówki zawieś kartkę z menu świątecznym i z informacjami, które dania ty przygotowujesz, m.in. gramaturą dań, pamiętając że syty posiłek dla dorosłego człowieka waży ok. 500g. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, w sieci są strony internetowe, które pokazują ile potrawy ważą i jak o tej wadze wyglądają. Przykładowo może to być ok. 300ml barszczu na osobę, 4 uszka na osobę, 6 sztuk pierogów na osobę, 100g ryby na osobę, etc.
- Pamiętaj, żeby z ewentualną nadwyżką przygotować te potrawy, które dłużej postoją lub dadzą się zamrozić, np. barszcz, pierogi, bigos, gołąbki. Dania, które składają się z delikatnych składników jak sałatka jarzynowa, ryby, etc. przygotujcie w mniejszych ilościach.
- Tip mamy Jagny Niedzielskiej, Alicji: od kilkunastu, a może kilkudziesięciu lat przygotowuje dokładnie to samo. Dzięki temu doskonale wie, jakich produktów potrzebuje, jakie ilości i ile wcześniej musi przygotować. Wie też, w jakich ilościach znika ze stołu świątecznego i jak je przechowywać.
Wyświetl ten post na Instagramie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Co możesz zrobić wcześniej przed świętami?
Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety podpowiada, które potrawy wigilijne możemy zrobić nawet na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. „Wystarczy tylko odpowiednio wszystko zorganizować” – podkreśla.
Żeby nic się nie zmarnowało i żebyś się nie stresowała, że z czymś nie zdążysz, możesz przygotować wcześniej zakwas na barszcz czerwony, a także ulepić uszka oraz pierogi i je zamrozić. 3-4 dni przez Wigilią możesz przygotować bigos, 1-2 dni wcześniej śledzie w zalewach, dzień przed Wigilią to też dobry czas na zrobienie sałatki jarzynowej, pasztetu i ryby po grecku. Możesz też wtedy namoczyć grzyby suszone i przygotować z nimi kapustę. I oczywiście upiec ciasta!
Ekspertka z Czytamy Etykiety podkreśla też, że warto zrobić z wyprzedzeniem listę zakupów potrzebnych za święta. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę.
Jagna Niedzielska i Agnieszka Pocztarska – kim są?
Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz jak planować zakupy i przechowywać jedzenie. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 10 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.
Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska – absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Jest też aktywna w mediach społecznościowych. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 244 tys. osób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także

„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie

„Karton po soku to plastik czy papier?” Nowa aplikacja Pan Śmieciarz pomoże w segregacji odpadów. Przetestowaliśmy!

Less waste według Magdaleny Łapanowskiej. „Nie chodzi o wielkie wyrzeczenia”
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022