Przejdź do treści

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska
Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi przekonanie, że choć, jak zwykle, zapewne będziemy jeść dużo, to zostanie nam mnóstwo jedzenia po świętach. Agnieszka Pocztarska z portalu  Czytamy Etykiety i kucharka Jagna Niedzielska podpowiadają, jak przygotować święta, żeby tego uniknąć. A dodatkowo oszczędzić sobie też stresu.

Jak przygotować świąteczne menu?

Jagna Niedzielska radzi, by świąteczne menu najlepiej uzgodnić z rodziną. Warto postępować według jej wskazówek:

  1. Zadzwoń do bliskich, z którymi będziesz spędzać święta i rozdziel obowiązki gotowania. Niech każdy przygotuje to, w czym jest dobry.
  2. Na drzwiach lodówki zawieś kartkę z menu świątecznym i z informacjami, które dania ty przygotowujesz, m.in. gramaturą dań, pamiętając że syty posiłek dla dorosłego człowieka waży ok. 500g. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, w sieci są strony internetowe, które pokazują ile potrawy ważą i jak o tej wadze wyglądają. Przykładowo może to być ok. 300ml barszczu na osobę, 4 uszka na osobę, 6 sztuk pierogów na osobę, 100g ryby na osobę, etc.
  3. Pamiętaj, żeby z ewentualną nadwyżką przygotować te potrawy, które dłużej postoją lub dadzą się zamrozić, np. barszcz, pierogi, bigos, gołąbki. Dania, które składają się z delikatnych składników jak sałatka jarzynowa, ryby, etc. przygotujcie w mniejszych ilościach.
  4. Tip mamy Jagny Niedzielskiej, Alicji: od kilkunastu, a może kilkudziesięciu lat przygotowuje dokładnie to samo. Dzięki temu doskonale wie, jakich produktów potrzebuje, jakie ilości i ile wcześniej musi przygotować. Wie też, w jakich ilościach znika ze stołu świątecznego i jak je przechowywać.

Patenty babci na bycie zero waste

Co możesz zrobić wcześniej przed świętami?

Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety podpowiada, które potrawy wigilijne możemy zrobić nawet na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. „Wystarczy tylko odpowiednio wszystko zorganizować” – podkreśla.

Żeby nic się nie zmarnowało i żebyś się nie stresowała, że z czymś nie zdążysz, możesz przygotować wcześniej zakwas na barszcz czerwony, a także ulepić uszka oraz pierogi i je zamrozić. 3-4 dni przez Wigilią możesz przygotować bigos, 1-2 dni wcześniej śledzie w zalewach, dzień przed Wigilią to też dobry czas na zrobienie sałatki jarzynowej, pasztetu i ryby po grecku. Możesz też wtedy namoczyć grzyby suszone i przygotować z nimi kapustę. I oczywiście upiec ciasta!

Ekspertka z Czytamy Etykiety podkreśla też, że warto zrobić z wyprzedzeniem listę zakupów potrzebnych za święta. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Jagna Niedzielska i Agnieszka Pocztarska – kim są?

Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz jak planować zakupy i przechowywać jedzenie. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 10 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska – absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Jest też aktywna w mediach społecznościowych. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 244 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Co na zgagę po świętach?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Wieczerza wigilijna

Nawet w święta możesz stosować dietę na planowanie rodziny – Zofia Pomes wyjaśnia, co jeść w wigilię

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami