Przejdź do treści

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska
Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi przekonanie, że choć, jak zwykle, zapewne będziemy jeść dużo, to zostanie nam mnóstwo jedzenia po świętach. Agnieszka Pocztarska z portalu  Czytamy Etykiety i kucharka Jagna Niedzielska podpowiadają, jak przygotować święta, żeby tego uniknąć. A dodatkowo oszczędzić sobie też stresu.

Jak przygotować świąteczne menu?

Jagna Niedzielska radzi, by świąteczne menu najlepiej uzgodnić z rodziną. Warto postępować według jej wskazówek:

  1. Zadzwoń do bliskich, z którymi będziesz spędzać święta i rozdziel obowiązki gotowania. Niech każdy przygotuje to, w czym jest dobry.
  2. Na drzwiach lodówki zawieś kartkę z menu świątecznym i z informacjami, które dania ty przygotowujesz, m.in. gramaturą dań, pamiętając że syty posiłek dla dorosłego człowieka waży ok. 500g. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, w sieci są strony internetowe, które pokazują ile potrawy ważą i jak o tej wadze wyglądają. Przykładowo może to być ok. 300ml barszczu na osobę, 4 uszka na osobę, 6 sztuk pierogów na osobę, 100g ryby na osobę, etc.
  3. Pamiętaj, żeby z ewentualną nadwyżką przygotować te potrawy, które dłużej postoją lub dadzą się zamrozić, np. barszcz, pierogi, bigos, gołąbki. Dania, które składają się z delikatnych składników jak sałatka jarzynowa, ryby, etc. przygotujcie w mniejszych ilościach.
  4. Tip mamy Jagny Niedzielskiej, Alicji: od kilkunastu, a może kilkudziesięciu lat przygotowuje dokładnie to samo. Dzięki temu doskonale wie, jakich produktów potrzebuje, jakie ilości i ile wcześniej musi przygotować. Wie też, w jakich ilościach znika ze stołu świątecznego i jak je przechowywać.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Patenty babci na bycie zero waste

Co możesz zrobić wcześniej przed świętami?

Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety podpowiada, które potrawy wigilijne możemy zrobić nawet na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. „Wystarczy tylko odpowiednio wszystko zorganizować” – podkreśla.

Żeby nic się nie zmarnowało i żebyś się nie stresowała, że z czymś nie zdążysz, możesz przygotować wcześniej zakwas na barszcz czerwony, a także ulepić uszka oraz pierogi i je zamrozić. 3-4 dni przez Wigilią możesz przygotować bigos, 1-2 dni wcześniej śledzie w zalewach, dzień przed Wigilią to też dobry czas na zrobienie sałatki jarzynowej, pasztetu i ryby po grecku. Możesz też wtedy namoczyć grzyby suszone i przygotować z nimi kapustę. I oczywiście upiec ciasta!

Ekspertka z Czytamy Etykiety podkreśla też, że warto zrobić z wyprzedzeniem listę zakupów potrzebnych za święta. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Jagna Niedzielska i Agnieszka Pocztarska – kim są?

Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz jak planować zakupy i przechowywać jedzenie. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 10 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska – absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Jest też aktywna w mediach społecznościowych. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 244 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Co na zgagę po świętach?

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Gałązka jemioły

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×