4 min.
Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska / Instagram, jagna.niedzielska
Kupić jest łatwo. Przechować jedzenie tak, żeby się nie zmarnowało – trudniej. Autorka książki „Bez resztek” Jagna Niedzielska wzięła na warsztat popularne owoce. Radzi, o czym powinnyśmy pamiętać, jeśli nie chcemy, żeby nasze jabłka i gruszki się zmarnowały.
Spis treści
Jagna Niedzielska – kim jest?
Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz jak planować zakupy i przechowywać jedzenie.
Jest prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem w powstawaniu nowych punktów restauracyjnych oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 7 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy. Tym razem poruszyła temat właściwego przechowywania jabłek i gruszek.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jabłka i gruszki – jak je przechowywać?
Gdy już trafiamy na targu na ładne owoce, to często kupujemy ich więcej, niż potrzebujemy. A potem okazuje się, że część z nich nie nadaje się już do zjedzenia. Jagna Niedzielska radzi, jak przechowywać owoce, których w Polsce je się stosunkowo dużo – jabłka i gruszki. Według niej w temperaturze pokojowej spokojnie wytrzymają tydzień bez większych zmian na skórce i w miąższu. Jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.
- Nie przechowujcie jabłek i gruszek obok innych owoców i warzyw, ponieważ oba owoce wydzielają etylen, który przyspiesza przejrzewanie
- Jeśli jabłka i gruszki są nadgniłe, należy je w całości wyrzucić – nie nadają się do spożycia
- Przeglądanie i przekładanie owoców powoduje ich odgniatanie oraz przenoszenie ewentualnych zarodników grzyba na inne, zdrowe owoce – więc róbcie to bardzo ostrożnie
Ogryzki z jabłka – jak je wykorzystać?
Jagna Niedzielska podkreśla, że ogryzki jabłek i gruszek można zjeść jak resztę owocu. Wyjaśnia, że nie jedząc ich, tracimy ok. 30 proc. miąższu owoca. Ogryzki z jabłek możemy wykorzystać też do zrobienia domowego octu jabłkowego albo pektyny do przyrządzenia dżemów.
„1kg odpadów jabłkowych wystarczy gotować z dodatkiem 200ml wody, przez 25 minut pod przykryciem. Następnie płyn z pozostałościami jabłek należy przelać na sito nałożone na naczynie i pozostawić na całą noc, żeby pektyna swobodnie odciekła” – radzi Niedzielska.
Zobacz także

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

„Masz za mało żelaza we krwi? Wbij kilka gwoździ do jabłek, później je wyjmij, a owoc zjedz!” Ostrzegamy przed tym niebezpiecznym trendem

10 superfoods, które lepiej działają w parze
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022