Przejdź do treści

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Coraz więcej osób narzeka na wysoki poziom cholesterolu. Przyczyny są różne, jedną z nich jest niewłaściwa dieta. Zdarza się też, że wysoki poziom cholesterolu jest uwarunkowany genetycznie. Nie ma jednej, skutecznej metody obniżania poziomu cholesterolu. Jednak wiele zależy od nas. Co na stałe powinno znaleźć się w jadłospisie osób, które mają problem z podwyższonym cholesterolem?

Jak obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

Często bagatelizujemy problemy z podwyższonym cholesterolem, myśląc, że to przecież nic groźnego. W końcu sporo osób ma podwyższony cholesterol i „jakoś” żyje. Nic bardziej błędnego. Pamiętaj! Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy i zawału mięśnia sercowego. Zmiana trybu  życia, zrzucenie kilku kilogramów i regularna aktywność fizyczna mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić ogólny stan zdrowia.

Kluczową rolę odgrywa też dieta. Możesz kontrolować lepiej stan cholesterolu w organizmie, jedząc:

  • produkty pełnoziarniste,
  • świeże owoce, warzywa,
  • orzechy,
  • nasiona,
  • rośliny strączkowe.

Z kolei, jeśli masz tendencję do podwyższonego cholestorolu, powinnaś unikać czerwonego mięsa, cukru i nadmiernie przetworzonej żywności.

Kobieta je lody przed sklepem

Idealna dieta na obniżenie cholesterolu. Co jeść?

Przedstawiamy kilka podstawowych produktów, które już dziś powinnaś na stałe wprowadzić do swojej diety, chcąc cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz niskim poziomem cholesterolu.

  • Owies

Owies zawiera rozpuszczalny błonnik zwany beta-glukanem (występujący również w drożdżach piekarniczych, jęczmieniu i niektórych grzybach). Zaprzyjaźnij się z owsianką – jest pyszna, pożywna i sycąca. To idealne śniadanie. Można łączyć ją ze świeżymi owocami i orzechami. Coraz bardziej popularne są też ciasteczka owsiane (mogą zastąpić nam czekoladę). Wiele osób piecze też domowych chleb na płatkach owsianych. Zapewniamy – jest pyszny i zdrowy!

  • Orzechy włoskie

To prawdziwe bogactwo  kwasów tłuszczowych omega-3 oraz zdrowych tłuszczów. Orzechy  włoskie możemy dziś dodawać do sporej liczby dań. Na śniadanie, do wspomnianej już owsianki, ale też ciast, sałatek. Warto sięgać również po migdały.

  • Soja

Codzienna dawka soi obniża poziom cholesterolu nawet o pięć procent. Soja zawiera także izoflawony, lecytyny, saponiny i błonnik – obniżają ciśnienie krwi, chroniąc przed chorobami serca.

Oliwa z oliwek to doskonałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniża poziom cholesterolu, łagodząc jednocześnie stany zapalne.  Warto też zaprzyjaźnić się z olejem lnianym.

  • Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy to  jedynie źródło witaminy C? Nieprawda! To również cenne sterole roślinne, czyli fitosterole. Mają wiele pozytywnych właściwości, m.in. pomagają obniżyć stężenie „złego” cholesterolu (czyli LDL). Każdego dnia wypij jedną szklankę zdrowego soku pomarańczowego. Dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin.

  • Awokado

Awokado jest kolejnym doskonałym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, fitosteroli i polifenoli, które wpływają na regulację poziomu cholesterolu. Jeśli zastąpisz tłuszcze nasycone awokado i olejem z awokado, poziom cholesterolu może spaść nawet o 15 proc.

  • Ryby

Mówimy tutaj o wszystkich rybach, ale w szczególności o łososiu i tuńczyku. To właśnie tłuste ryby morskie zawierają odpowiednią dawkę kwasów tłuszczowych omega-3. Chronią przed chorobami serca, ale też hamują wytwarzanie lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL), jest to wytwarzany w wątrobie rodzaj cholesterolu.

 

Źródło: Verywellfit

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?