Przejdź do treści

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Kobieta je lody
7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Mamy dziś dostęp do ogromnej ilości informacji – także tych dotyczących zdrowej diety. Nie wszystkie są prawdziwe, ale przekazywane z ust do ust stają się mitem, w który wierzymy z przyzwyczajenia. Oto 7 zaleceń dietetycznych, które możecie wyrzucić do kosza.

Należy się wystrzegać tłuszczów

Nieprawda. Tłuszcze nie są naszym wrogiem. Wypowiadając wojnę tłuszczom, lobby przemysłu spożywczego stworzyło nową gamę produktów – odtłuszczone jogurty, sery, wędliny, słodycze. Tyle że jeśli chodzi o nadwagę i otyłość, to nie o tłuszcz powinniśmy się martwić, tylko o węglowodany. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że aby jogurt czy czekolada miały pożądaną konsystencję po usunięciu tłuszczu, należy dodać cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy – najgorszą z możliwych substancji słodzących. To prawda, że tłuszcze roślinne utwardzane, używane do wypieków cukierniczych, chipsów czy fast foodów zwiększają poziom złego cholesterolu, częstotliwość zapadania na choroby układu krwionośnego oraz przyśpieszają starzenie się organizmu – i tych powinniśmy się wystrzegać. Jednakże zdrowe tłuszcze, występujące m.in. w orzechach, rybach, olejach, nasionach, awokado czy chociażby w jajkach (o tym dalej), są nam jak najbardziej potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budowy błon komórkowych, osłonek włókien mózgowych czy chociażby do transportu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobieta pijąca koktajl

Należy się wystrzegać jajek i masła, ponieważ zawierają dużo cholesterolu

Jeden z największych błędów dietetyki w ostatnich 20 latach. Jaja nie powodują podwyższania się cholesterolu. Nie trzeba się ograniczać do trzech tygodniowo. Okazuje się, że u osób jedzących jaja codziennie albo prawie codziennie nie podwyższa się poziom cholesterolu LDL (tego złego). Podobnie jest z masłem – łyżeczka dziennie nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu. W tych produktach znajdują się tłuszcze nasycone, dlatego trzeba jedynie zachować umiar i nie jeść więcej tych tłuszczów niż 10 proc. ogólnej kaloryczności pożywienia w ciągu dnia.

Jedzenie produktów light pomaga schudnąć

Aby produkt zasługiwał miano „light”, powinien zawierać o 30 proc. mniej kalorii niż tradycyjny odpowiednik. Tak jest w teorii, w praktyce bywa różnie. Często producenci zastępują tłuszcze cukrem – jogurt „0% tłuszczu”  zawierający 10-15 proc. cukru, trudno uznać za dietetyczny. Dodatkowo, spożywając produkty light, mamy tendencje do zjadania większej ilości. „Skoro ma mniej kalorii, to w sumie mogę zjeść drugą czekoladkę”. Nie dość, że zjadamy więcej, to jeszcze są to produkty, które nie do końca nam smakują.

Dużo pełnoziarnistych produktów uchroni nas przed nadwagą

Prawdą jest, że odkąd w piramidzie żywieniowej na samym dole (jako produkt najbardziej polecany w ilościach 5-10 porcji dziennie) znalazły się węglowodany typu chleb, zboża, ziemniaki, makarony, ryż, mąki itp., wzrosła zachorowalność na choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie i cukrzycę. Jak to możliwe? Po pierwsze, w większości pełnoziarniste chleby, wypieki czy makarony zawierają tylko część nieoczyszczonej mąki (dlatego tak ważne jest czytanie etykiet), po drugie, mamy tendencję do objadania się tymi produktami o każdej porze dnia i do każdego posiłku. To prawda, że produkty pełnoziarniste chronią nas przed zaparciami, rakiem jelita grubego i cukrzycą. Więc o co chodzi? Produkty węglowodanowe, jak chleby, zboża czy makarony, stanowią bazę naszego żywienia, ale w większości bardzo podwyższają poziom cukru we krwi, powodując silny wyrzut insuliny i wahania glukozy we krwi. To prowadzi do silnych napadów głodu i wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi. Można i należy spożywać produkty pełnoziarniste, w szczególności kasze, brązowy ryż, dobrej jakości zboża, ale nie należy przesadzać z ich ilością.

Wszystko jedno jakie produkty, byle kalorie się zgadzały

Niestety, to tak nie działa. 400 kcal z drożdżówki i 400 kcal kurczaka z warzywami nie równa się sobie. Drożdżówka spowoduje nadmierny wyrzut glukozy, co skutkuje nadmiernym wydzielaniem insuliny do krwi (była o tym mowa wyżej), oraz dostarczy praktycznie tylko proste węglowodany i tłuszcz. Strawi się szybko, a za godzinę zaczynamy odczuwać głód. Kurczak czy jakiekolwiek inne chude mięso z warzywami dostarczy nam zdrowego białka i tłuszczów oraz błonnika – te składowe spowodują wolniejsze trawienie się posiłku, brak wyrzutu cukru do krwi, dużo wartości odżywczych (witaminy i minerały – antyoksydanty) oraz długie poczucie sytości.

Jedząc rzadziej, schudnę

Zbyt mała liczba posiłków w ciągu dnia wcale nie sprzyja chudnięciu. Jest akurat odwrotnie. Minimum to trzy posiłki w ciągu dnia. Faktycznie są osoby, które spożywają jeden-dwa posiłki podczas doby. To właśnie powoduje przyswojenie zbyt dużej liczby kalorii w ciągu małej ilości czasu. Zarówno kalorie, jak i wartości odżywcze nie są wtedy rozłożone na wiele godzin w ciągu dnia i organizm, zamiast je wykorzystywać na bieżąco, strawi i spali tyle, ile potrzebuje, a reszta „zagnieździ się” w naszej tkance tłuszczowej lub zostanie wydalona, a my będziemy mieli spadki koncentracji i wydajności w ciągu dnia.

Trzeba jeść dużo warzyw i owoców w ciągu dnia

Jest to pół prawdy. Warzyw warto jeść jak najwięcej, ale z owocami nie należy przesadzać (chyba że sporo ćwiczymy). Dlaczego? Warzywa mają niski indeks glikemiczny (czyli w nieznacznym stopniu podwyższają poziom cukru we krwi), owoce natomiast mają sporo cukrów, mniej błonnika, szybko się trawią, a co za tym idzie ‒ szybciej jesteśmy głodni. Można sobie wyobrazić kilogram zjedzonych czereśni czy truskawek w lecie, pełny brzuch i jednoczesne uczucie głodu. Lepiej więc stawiać na warzywa. I jeść ich naprawdę dużo. Plaster pomidora do kanapek oraz dwa ziemniaki na obiad to zdecydowanie za mało warzyw. Potrzebujemy ich przynajmniej 500 gramów dziennie. Warzywa dodają objętości posiłkom przy zachowaniu małej kaloryczności, dzięki temu bardziej się najadamy. Dostarczają nam witaminy i minerały oraz spore ilości błonnika, tak potrzebnego dla naszych jelit. Dodatkowo otrzymujemy duże dawki antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się.

Ewa Trusewicz – dietetyczka, dietcoach i promotorka aktywności fizycznej. Jej porady, przepisy i zalecane ćwiczenia znajdziecie na tutaj.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Nowa "dieta cud", która podbija Hollywood - dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Nowa „dieta cud”, która podbija Hollywood – dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Mycie ziemniaków

Nie truj się jedzeniem! Co powinno cię zaniepokoić w jego wyglądzie?

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×