Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!
Zdrowe jelita to podstawa funkcjonowania zdrowego organizmu. By o nie zadbać, sięgamy m.in. po probiotyki, czyli pożyteczne bakterie. Jednak ich działanie możemy wzmocnić, dając im to, co mali pomocnicy lubią najbardziej.
Probiotyk – co warto o nim wiedzieć?
Probiotyk – hasło znane większości z nas. To żywe mikroorganizmy, które w odpowiedniej dawce mają korzystny wpływ na organizm (to głównie bakterie kwasu mlekowego). Przypisuje się im mnóstwo pozytywnych właściwości, których źródłem jest przede wszystkim polepszenie mikroflory człowieka. Działają szeroko: wspomagają trawienie, zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje i grzyby, a nawet leczą próchnicę. Ułatwiają leczenie alergii i poprawiają skuteczność naszego systemu obronnego, do tego dzięki nim składniki mineralne i witaminy łatwiej się wchłaniają z przewodu pokarmowego.
Probiotyki do tego same produkują witaminy! M.in. te z grupy B i kwas foliowy. Wytwarzają enzymy i koenzymy. Częściowo chronią organizm przed toksynami, takimi jak amoniak. Co bardzo ważne, obniżają zawartość we krwi złych frakcji cholesterolu. A to tylko część ich superzdrowych właściwości.
Prebiotyki, czyli co?
Jednak jak każdy żywy organizm, probiotyki potrzebują jedzenia, energii do działania – i temu służą prebiotyki. Są to związki będące dla pożytecznych bakterii pożywką, dzięki której mogą się namnażać, rosnąć w siłę, po prostu zdziałać więcej. Najpopularniejsze prebiotyki? Znamy je wszyscy. Najlepiej poznane to inulina i fruktooligosacharydy (FOS). Inulinę znajdziemy w wielu owocach i warzywach, głównie w takich roślinach jak czosnek, cebula, por, karczochy, cykoria, topinambur, szparagi czy mniszek lekarski. Jeśli szukamy fruktooligosacharydów, sięgnijmy dodatkowo po pomidory i banany, a także miód.
Synbiotyk – najlepszy z najlepszych
Czy może być coś lepszego dla naszych jelit od probiotyku lub prebiotyku? Tak. Synbiotyk. To połączenie probiotyku i prebiotyku. Badania potwierdzają, że synbiotyki są pożyteczne w wielu aspektach – zwiększają ilość immunoglobulin A w jelitach, przez co poprawiają odporność organizmu, zmniejszają szkodliwe składniki mikroflory i jednocześnie namnażają pożyteczne bakterie, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol. Według badań poprawiają również wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu.
Synbiotyk – jak zrobić?
Sami możemy skomponować synbiotyczne posiłki. To np.:
- Jogurt/kefir + miód
- Rośliny strączkowe + kiszonki
- Jogurt/kefir + czosnek
- Ser feta + cebula
- Jogurt + płatki owsiane
- Marynowana cebula, marynowany czosnek
- Ziemniaki + zsiadłe mleko
Synbiotycznych zestawień jest wiele, więc tym bardziej codziennie powinny pojawiać się na naszych talerzach. Tu nasza wyobraźnia może poszaleć. Na ile tylko kubki smakowe pozwolą…
Zobacz także
„Krąży powiedzenie, że nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani. Ja bym dodała do tego jeszcze, że są tacy, którzy NA RAZIE nie chorują”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności
Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Polecamy
Jak probiotyk ginekologiczny może wspierać kobiece zdrowie?
Miód akacjowy – na kaszel i ból gardła
Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie
Kiszona kapusta — jakie ma właściwości i dlaczego warto ją jeść?
się ten artykuł?