Czy białko można przedawkować?
Czy z ilością białka w diecie można przesadzić? 0,8 g na kilogram masy ciała – to aktualnie zalecane dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko. Ważący 70 kg człowiek dziennie potrzebuje około 60 g białka.
Dla przykładu tyle mają: filet z kurczaka (40 g), pół szklanki mleka (4 g); jedna porcja ziaren (2 g), pół kubka twarogu (14 g). Zjadając taki zestaw dostarczamy organizmowi około 10 proc. zapotrzebowania energetycznego. Jednak analizy amerykańskie wykazały, że jemy więcej białka niż przyjęte zapotrzebowanie (średnio 16 proc. potrzeb kalorycznych) stąd zaczęto się martwić, że zjadamy go zbyt dużo. Nowy raport dowodzi, że jest zupełnie inaczej.
Powinniśmy jeść więcej białka – sugerują autorzy opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition specjalnego dodatku „Protein Summit”, z którego przytoczę jeden, ale zdaje się najważniejszy wniosek. Kierująca pracą Nancy R. Rodriguez z Department of Nutritional Sciences, University of Connecticut uważa, że nawet dwukrotnie większe spożycie protein niż zalecane jest nadal korzystne dla zdrowia. Generalnie okazuje się, że nasze społeczeństwo je białka zbyt mało, a dzienne zapotrzebowanie równe 10 % zapotrzebowania kalorycznego to niewystarczająca ilość. Autorzy zalecają, by zwiększyć przyjmowanie protein nawet do 35 proc. dziennego zapotrzebowania na energię i ich zdaniem będzie to nadal bezpieczna ilość – oczywiście dla określonych osób (np. aktywnych fizycznie). Średnia ilość produktów białkowych wypełniających nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne powinna stanowić zatem ok. 15-25 procent.
Dwie rzeczy wypada przy okazji powiedzieć jasno: białka to najważniejszy budulec wszystkich żywych organizmów, podstawowy składnik odżywczy człowieka, ale nie można z nimi przesadzać. Długotrwałe stosowanie diety z dużą zawartością białka prowadzi do zwiększonego wydalania wapnia z moczem. Jeśli dodatkowo brakuje nam w diecie wapnia i witaminy D, wzrasta ryzyko wystąpienia osteoporozy. Poza tym spożycie białka w nadmiarze może prowadzić do rozwoju kamicy nerkowej i dny moczanowej. Stąd warto zwrócić uwagę na apel ekspertów, ale i ostrożnie dobierać to, co jemy, nie opierając swojej diety prawie wyłącznie na produktach białkowych.
Polecamy
Prof. Ewa Stachowska: „Z wiekiem mikrobiota traci tak zwany rdzeń, ale zwiększa się jej różnorodność – jednak tylko wtedy, gdy starzejemy się zdrowo”
Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy
Czym są proteiny i jaką pełnią rolę w organizmie? Co ma dużo białka?
Shake proteinowy – jak przygotować i kiedy pić? Kto może sięgnąć po koktajl białkowy
się ten artykuł?