Tortilla z bobem i awokado
Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak samo: świeżo ugotowany, najlepiej prosto z garnka. Tak smakuje świetnie, ale my nieco na przekór tradycji zapakujemy wyśmienity farsz z bobem w tortillę!
Bób to nazwa zwyczajowa rośliny, prawidłowa, czyli botaniczna nazwa to wyka. Prawdopodobnie pochodzi z krain Morza Śródziemnego, ale dzisiaj te dane nie są potwierdzone. Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode groszki można jeść zaraz po wyłuskaniu ze strączków. Jedyne, co dzieli miłośników bobu, to właśnie sposób jedzenia. Jedni po ugotowaniu jedzą go ze skórką, inni bez. A warto przypomnieć, że w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób, tak samo jak inne rośliny strączkowe, zawiera sporą ilość białka, dlatego wskazany jest przy diecie bezmięsnej.
Polecany jest również dla osób z wysokim cholesterolem. Rozpuszczalny błonnik zawarty w bobie sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, więc tym samym reguluje ciśnienie. Bób to także bardzo bogate źródło kwasu foliowego ważnego nie tylko dla kobiet w ciąży. W porcjach bobu nie brakuje także magnezu oraz wapnia.
Przygotowanie przepisów z bobem w roli głównej to spore wyzwanie. Z jednej strony obieranie bobu to męka. Bywa, że w misce ląduje co 5 ziarno, reszta dziwnym trafem zostaje pożarta. Każdy to zna z doświadczenia.
Jak więc zachęcić boboholików do zróżnicowanych posiłków z bobem, nie unikając okropnego sądu? Połączeniem smaków! Bo bób ma kilku swoich smakowych kompanów, z którymi komponuje się wybornie.
To przede wszystkim awokado, kolendra i czerwona papryka. Taki zespół można śmiało zawinąć w naleśnik albo bezglutenową meksykańską koleżankę polskich naleśników – tortillę.
Jeśli wybierzesz mniejsze tortille, całość jedz jak małe tacos. Z dwóch sztuk możesz przygotować bajeczną quesadille idealną na śniadanie. Taki farsz dobrze sprawdza się również po prostu zawinięty w ciepłą tortillę. I polecam te kukurydziane, są najlepsze!
Tortilla z bobem i awokado
Zdjęcie: Alicja Rokicka
Tortilla z bobem i awokado – składniki:
– 6 kukurydzianych tortilli
– 1/2 kg bobu
– 2 dojrzałe awokado
– 1 czerwona papryka
– 1 limonka
– pęczek kolendry
– sól
Tortilla z bobem i awokado – przygotowanie
Bób ugotuj w osolonej wodzie. Niech będzie lekko twardawy i nie rozgotowany. Obierz bób ze skórki. Postaraj sę nie zjeść wszystkiego! W misce przy pomocy widelca rozgnieć awokado. Dodaj bób. Dopraw solą i sokiem z limonki. Wymieszaj. Limonka sprawi, że awokado się nie utleni i zachowa swój piękny zielony kolor. Czerwoną paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni grillowej lub na grillu.
Przygotuj tortillę. Na każdą przenieś 2-3 łyżki nadzienia. Na wierzch połóż kilka listków świeżej kolendry. Możesz zwinąć tortillę jak naleśnik lub przykryć czystą tortillą. Podgrzewaj przez 2 minuty na suchej patelni.
Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?