Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata
Lubicie powidła i kompoty śliwkowe? No ba, kto ich nie lubi! A gdyby tak klasyczny śliwkowy smak przełamać anyżem, cynamonem i wzbogacić mlekiem kokosowym? Wtedy zwykłe śliwki staną się wykwintne i zasłużą na dumne miano śliwek 5 smaków.
Dlaczego tak lubimy śliwki? Bo są przepyszne, słodkie, kojarzą się jeszcze z latem. Ale okazuje się, że dzięki sporej zawartości witamin z grupy B potrafią mieć też zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy, a nawet poprawić nastrój. U schyłku lata, gdy wieczory są coraz dłuższe i zdarza się, że dopada nas już jesienna chandra, z pewnością docenimy te właściwości. Oprócz tego są też świetnym źródłem przeciwutleniaczy, pektyn oraz wielu składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez czy fosfor. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też świetnie poprawiają apetyt, trawienie oraz przeciwdziałają rozwojowi nowotworów oraz miażdżycy.
Pieczone śliwki 5 smaków są wspaniałym, lekkim i zdrowym zakończeniem posiłku lub całego dnia. Są niezwykle proste do przygotowania, a jednocześnie zachwycają smakiem, aromatem i kolorem. W taki sposób można przygotować je zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przechowania w spiżarni. Aby zawekować śliwki 5 smaków, należy surowe owoce oraz pozostałe składniki zamknąć w słojach, a następnie zapasteryzować jak inne przetwory tego typu.
Śliwki z kremem kokosowym
Zdjęcie: Ósmy kolor tęczy
Składniki (na 4 porcje):
– około 1 kg śliwek
– 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
– 2 gwiazdki anyżu
– 2 laski cynamonu
– ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
– 1-2 łyżki cukru trzcinowego
– 1 puszka mleczka kokosowego (dobrze schłodzona, najlepiej przez noc)
Składniki na przyprawę 5 smaków:
– 1 łyżka anyżu gwiaździstego
– 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub czerwonego pieprzu
– 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
Sposób przygotowania:
Przyprawę 5 smaków można kupić gotową, ale oczywiście najlepiej zrobić ją samemu, bo to proste! W moździerzu lub młynku mielimy wszystkie podane wyżej składniki. Zmieloną na proszek przyprawę przechowujemy w szczelnym pojemniczku i używamy wg uznania.
Śliwki myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy je przyprawą 5 smaków oraz cukrem i podlewamy sokiem pomarańczowym. Dodajemy do naczynia cynamon i anyż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. W tym czasie śliwki powinny zmięknąć, ale nie rozpaść się.
Krem kokosowy to nic innego niż ubita na sztywno śmietanka kokosowa. Aby ją przygotować należy dobrze schłodzić puszkę mleka kokosowego, a następnie otworzyć ją delikatnie, aby nie wstrząsnąć zawartości. Za pomocą łyżki zbieramy z góry śmietankę, pozostawiając wodę. Trzepaczką ubijamy jak zwykłą śmietankę kremówkę i podajemy razem z pieczonymi śliwkami na ciepło lub zimno.
Małgosia – miłośniczka domowej kuchni i świadomego gotowania. Ceni sobie świeże, sezonowe i nieprzetworzone produkty. Od kilku lat prowadzi bloga „Ósmy kolor tęczy”, gdzie daje upust swojej pasji do dobrego jedzenia i fotografii. Jej kuchnia często bywa pełna małych pomocników, którzy z radością zajadają się samodzielnie przygotowanymi brokułami, brukselką i szpinakiem.
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?