Przejdź do treści

Jedzenie, które zmienia nastrój

cukier jedzenie nastrój
Mae Mu/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Jesteś przygnębiony, smutny, zmęczony? Masz poczucie „doła”? Problem może tkwić w twoim menu. To, co jemy, zmienia nasz nastrój. Oto 6 winowajców słabego samopoczucia.

Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności ‒ jedząc, dostarczamy organizmowi substancje niezbędne do przeżycia. To energia dla naszego ciała, budulec i podstawowy składnik wielu skomplikowanych procesów zachodzących wewnątrz naszego organizmu. To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie – to oczywiste.

Mądrze komponując dietę, jesteśmy w stanie zapobiegać wielu schorzeniom i wspomagać nasz organizm w walce z chorobami. Jeśli jednak w naszej kuchni dominuje przetworzone jedzenie albo produkty, które powstawały niemalże tak jak słynne dania w „Skrzydełko czy nóżka” z Louisem de Funes, to nadwaga czy problemy zdrowotne nie powinny nas dziwić.

No dobrze, ale żeby to, co na talerzu, miało aż tak duży wpływ na samopoczucie? Jasne, że czekolada je poprawi raczej bardziej niż sucharek, ale nie do końca o to chodzi. Chodzi o coś ważniejszego – otóż niektóre produkty i dodatki do żywności mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Nieświadomi tego sami fundujemy sobie uczucie przygnębienia, zmęczenia, niepokoju i rozdrażnienia. I naprawdę wystarczy niewielka ilość, żeby twój organizm zareagował natychmiast spadkiem nastroju.

 

Oto lista 6 wszechobecnych produktów spożywczych, które mogą przejąć kontrolę nad twoim samopoczuciem.

Biała mąka

Ma znikomą wartość odżywczą, za to jest królową pustych kalorii. Nawet niewielka jej ilość natychmiast podnosi poziom glukozy we krwi. Dlatego nawet tuż po zjedzeniu produktów na bazie białej mąki możemy nadal czuć się głodni. Dodatkowa kanapka czy dokładka kluseczek nie rozwiąże sytuacji ‒ będziemy coraz bardziej napełnieni, ale z mózgu będzie płynął sygnał „chcę jeszcze”.

Na końcu pojawi się rozdrażnienie ‒ ostateczne dzieło białej mąki. Ale unikanie oczywistych produktów na jej bazie, takich jak pieczywo czy makaron, nie jest wystarczające. Bądź dociekliwy, sprawdzaj etykiety i zadawaj pytania kelnerom w restauracji ‒ biała mąka jest powszechnie wykorzystywana jako zagęszczacz sosów i zup.

Barwniki

W przemyśle spożywczym wykorzystywane są na tony. Do zakładów produkujących „żywność” przyjeżdżają ciężarówkami. Ich jedynym celem jest poprawa wyglądu jedzenia i picia ‒ produkty muszą być atrakcyjne wizualnie. Barwniki znajdziemy w napojach dla sportowców, sokach, płatkach śniadaniowych, napojach gazowanych.

Badania wykazały, że barwniki spożywcze są odpowiedzialne m.in. za nadaktywność u dzieci. Wywołują impulsywność, niepokój, nadpobudliwość ruchową, problemy z koncentracją. I nie daj się zwieść hasłem „barwnik identyczny z naturalnym”. Albo naturalny, albo nienaturalny. I kropka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie

Oleje uwodornione

Brzmi jak paliwo lotnicze. Albo jakiś smar do wahadłowców. A to są tłuszcze dodawane do żywności. Od lat 50. tłuszcze trans, bo o nich mowa, to hit branż spożywczych, wykorzystywane są głównie przez producentów słodyczy, snacków, fast i junk foodu. Mają dwie podstawowe cechy ‒ są tanie i utrzymują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy.

Niestety, są też często wykorzystywane w restauracjach, ponieważ podgrzewane nawet cały dzień nie spowodują zadymienia kuchni. Uwodornione oleje zwiększają poziom cholesterolu we krwi oraz bezpośrednio wpływają na przyrost masy ciała. Ale wpływają też na nasz nastrój ‒ potocznie stan po spożyciu produktów z olejami uwodornionymi nazwalibyśmy „przymuleniem”.

Zjedliśmy substancję, którą nasz organizm próbuje strawić, a wraz z nią nie dostarczyliśmy żadnych składników odżywczych. W efekcie tego mózg nie jest w stanie pracować wydolnie, a cały układ trawienny marnuje mnóstwo energii, daremnie starając się uporać z tą upiorną substancją.

Cukier

Wszechobecny. Znajdziesz go nawet w najmniej oczekiwanych produktach, takich jak kukurydza czy groszek w puszcze. Możesz nie słodzić herbaty i kawy i unikać słodyczy, a i tak zupełnie nieświadomie będziesz go spożywać w nadmiarze wraz z innymi produktami.

Na etykietach może kryć się pod innymi nazwami: glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop kukurydziany, laktoza, sorbitol. Główne zbrodnie cukru to otyłość, tłumienie układu odpornościowego, zaburzenie pracy tarczycy, hipoglikemia. Ale zanim cukier zasieje spustoszenie w twoim organizmie, wywoła zmienność nastrojów, uczucie letargu i osłabienia.

Aspartam

Jeśli starasz się wykluczać cukier ze swojej diety, uważaj, żeby nie wpaść w pułapkę aspartamu. To substancja jednocześnie niskokaloryczna i intensywnie słodząca. I choć miała przynieść korzyści wszystkim ludziom dbającym o zdrowie (gdyż przecież nie jest złym białym cukrem) i tym dbającym o linię (bo ma niewiele kalorii) oraz diabetykom (bo nawet oni mogą słodzić, jednocześnie eliminując cukier), to ostatecznie przyniosła wiele kontrowersji i niejasności co do bezpieczeństwa.

Niemniej jednak istnieją dowody na związek aspartamu z występowaniem częstych bóli głowy, migren, zmęczenia, ale także poważniejszych skutków, takich jak zachorowania na nowotwory. Z aspartamem więc ostrożnie!

Glutaminian sodu

Niektóre firmy oparły swoje kampanie reklamowe na hasłach „nie zawiera glutaminianu sodu”. Ale produkty go zawierały… I niektóre produkty nadal wzbogacone są tą substancją. Czemu? Bo wzmacnia smak i zapach i przez to mamy mieć złudzenie, że jedzenie jest smaczniejsze.

Jest podstawowym składnikiem zup w proszku i dań instant, ale znajdziemy go również w wyrobach mięsnych, rybnych i dodatkach do dań, takich jak sosy czy przyprawy, a zwłaszcza gotowe mieszanki przypraw. Glutaminian sodu odpowiedzialny jest za zawroty głowy, nudności, uczucie niepokoju, osłabienie organizmu, migreny.

Kiedy więc następnym razem dopadnie cię pozornie nieuzasadnione przygnębienie, zanim zaczniesz obwiniać szefa, partnera czy pogodę, zastanów się, co zjadłeś na lunch…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×