Przejdź do treści

Jedzenie, które zmienia nastrój

cukier jedzenie nastrój
Mae Mu/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Jesteś przygnębiony, smutny, zmęczony? Masz poczucie „doła”? Problem może tkwić w twoim menu. To, co jemy, zmienia nasz nastrój. Oto 6 winowajców słabego samopoczucia.

Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności ‒ jedząc, dostarczamy organizmowi substancje niezbędne do przeżycia. To energia dla naszego ciała, budulec i podstawowy składnik wielu skomplikowanych procesów zachodzących wewnątrz naszego organizmu. To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie – to oczywiste.

Mądrze komponując dietę, jesteśmy w stanie zapobiegać wielu schorzeniom i wspomagać nasz organizm w walce z chorobami. Jeśli jednak w naszej kuchni dominuje przetworzone jedzenie albo produkty, które powstawały niemalże tak jak słynne dania w „Skrzydełko czy nóżka” z Louisem de Funes, to nadwaga czy problemy zdrowotne nie powinny nas dziwić.

No dobrze, ale żeby to, co na talerzu, miało aż tak duży wpływ na samopoczucie? Jasne, że czekolada je poprawi raczej bardziej niż sucharek, ale nie do końca o to chodzi. Chodzi o coś ważniejszego – otóż niektóre produkty i dodatki do żywności mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Nieświadomi tego sami fundujemy sobie uczucie przygnębienia, zmęczenia, niepokoju i rozdrażnienia. I naprawdę wystarczy niewielka ilość, żeby twój organizm zareagował natychmiast spadkiem nastroju.

 

Oto lista 6 wszechobecnych produktów spożywczych, które mogą przejąć kontrolę nad twoim samopoczuciem.

Biała mąka

Ma znikomą wartość odżywczą, za to jest królową pustych kalorii. Nawet niewielka jej ilość natychmiast podnosi poziom glukozy we krwi. Dlatego nawet tuż po zjedzeniu produktów na bazie białej mąki możemy nadal czuć się głodni. Dodatkowa kanapka czy dokładka kluseczek nie rozwiąże sytuacji ‒ będziemy coraz bardziej napełnieni, ale z mózgu będzie płynął sygnał „chcę jeszcze”.

Na końcu pojawi się rozdrażnienie ‒ ostateczne dzieło białej mąki. Ale unikanie oczywistych produktów na jej bazie, takich jak pieczywo czy makaron, nie jest wystarczające. Bądź dociekliwy, sprawdzaj etykiety i zadawaj pytania kelnerom w restauracji ‒ biała mąka jest powszechnie wykorzystywana jako zagęszczacz sosów i zup.

Barwniki

W przemyśle spożywczym wykorzystywane są na tony. Do zakładów produkujących „żywność” przyjeżdżają ciężarówkami. Ich jedynym celem jest poprawa wyglądu jedzenia i picia ‒ produkty muszą być atrakcyjne wizualnie. Barwniki znajdziemy w napojach dla sportowców, sokach, płatkach śniadaniowych, napojach gazowanych.

Badania wykazały, że barwniki spożywcze są odpowiedzialne m.in. za nadaktywność u dzieci. Wywołują impulsywność, niepokój, nadpobudliwość ruchową, problemy z koncentracją. I nie daj się zwieść hasłem „barwnik identyczny z naturalnym”. Albo naturalny, albo nienaturalny. I kropka.

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie

Oleje uwodornione

Brzmi jak paliwo lotnicze. Albo jakiś smar do wahadłowców. A to są tłuszcze dodawane do żywności. Od lat 50. tłuszcze trans, bo o nich mowa, to hit branż spożywczych, wykorzystywane są głównie przez producentów słodyczy, snacków, fast i junk foodu. Mają dwie podstawowe cechy ‒ są tanie i utrzymują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy.

Niestety, są też często wykorzystywane w restauracjach, ponieważ podgrzewane nawet cały dzień nie spowodują zadymienia kuchni. Uwodornione oleje zwiększają poziom cholesterolu we krwi oraz bezpośrednio wpływają na przyrost masy ciała. Ale wpływają też na nasz nastrój ‒ potocznie stan po spożyciu produktów z olejami uwodornionymi nazwalibyśmy „przymuleniem”.

Zjedliśmy substancję, którą nasz organizm próbuje strawić, a wraz z nią nie dostarczyliśmy żadnych składników odżywczych. W efekcie tego mózg nie jest w stanie pracować wydolnie, a cały układ trawienny marnuje mnóstwo energii, daremnie starając się uporać z tą upiorną substancją.

Cukier

Wszechobecny. Znajdziesz go nawet w najmniej oczekiwanych produktach, takich jak kukurydza czy groszek w puszcze. Możesz nie słodzić herbaty i kawy i unikać słodyczy, a i tak zupełnie nieświadomie będziesz go spożywać w nadmiarze wraz z innymi produktami.

Na etykietach może kryć się pod innymi nazwami: glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop kukurydziany, laktoza, sorbitol. Główne zbrodnie cukru to otyłość, tłumienie układu odpornościowego, zaburzenie pracy tarczycy, hipoglikemia. Ale zanim cukier zasieje spustoszenie w twoim organizmie, wywoła zmienność nastrojów, uczucie letargu i osłabienia.

Aspartam

Jeśli starasz się wykluczać cukier ze swojej diety, uważaj, żeby nie wpaść w pułapkę aspartamu. To substancja jednocześnie niskokaloryczna i intensywnie słodząca. I choć miała przynieść korzyści wszystkim ludziom dbającym o zdrowie (gdyż przecież nie jest złym białym cukrem) i tym dbającym o linię (bo ma niewiele kalorii) oraz diabetykom (bo nawet oni mogą słodzić, jednocześnie eliminując cukier), to ostatecznie przyniosła wiele kontrowersji i niejasności co do bezpieczeństwa.

Niemniej jednak istnieją dowody na związek aspartamu z występowaniem częstych bóli głowy, migren, zmęczenia, ale także poważniejszych skutków, takich jak zachorowania na nowotwory. Z aspartamem więc ostrożnie!

Glutaminian sodu

Niektóre firmy oparły swoje kampanie reklamowe na hasłach „nie zawiera glutaminianu sodu”. Ale produkty go zawierały… I niektóre produkty nadal wzbogacone są tą substancją. Czemu? Bo wzmacnia smak i zapach i przez to mamy mieć złudzenie, że jedzenie jest smaczniejsze.

Jest podstawowym składnikiem zup w proszku i dań instant, ale znajdziemy go również w wyrobach mięsnych, rybnych i dodatkach do dań, takich jak sosy czy przyprawy, a zwłaszcza gotowe mieszanki przypraw. Glutaminian sodu odpowiedzialny jest za zawroty głowy, nudności, uczucie niepokoju, osłabienie organizmu, migreny.

Kiedy więc następnym razem dopadnie cię pozornie nieuzasadnione przygnębienie, zanim zaczniesz obwiniać szefa, partnera czy pogodę, zastanów się, co zjadłeś na lunch…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?