Przejdź do treści

Czytaj etykiety napojów „zero”. 6 słodzików, które są toksyczne dla jelit

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Sztuczne substancje słodzące mają złudny wizerunek zdrowszych, bo mniej kalorycznych niż cukier. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Molecules” naukowcy z uniwersytetów w Izraelu i Singapurze donoszą, że słodziki są toksyczne dla bakterii mikroflory jelitowej.

 

Mikroflora jelit, zwana również mikrobiomem, to miliardy bakterii rozmaitych szczepów, które odpowiadają za łaknienie, wchłanianie składników odżywczych, odporność, czy gospodarkę hormonalną. Coraz powszechniejsza jest opinia, że w naszych jelitach drzemie „drugi mózg” – to znaczy, całe nasze samopoczucie i (mniej lub bardziej) świadome działanie jest w dużej mierze zależne od stanu mikroflory jelit.

W najnowszym badaniu przyjrzano się sześciu słodzikom dozwolonym przez Unię Europejską do użytku spożywczego. Najbardziej znany z nich jest aspartam – przedmiot kontrowersji i badań od lat 60-tych. Pozostałe to sukraloza, sacharyna, neotam, advantam i acesulfam potasowy.

 

Aspartam – zabójczy słodzik

W badaniu do wykrycia toksyczności wykorzystano technikę bioluminescencji – jeśli substancja słodząca miała toksyczne oddziaływanie na bakterię, ta barwiła się fluorescencyjnie. Już jeden miligram substancji słodzącej wpływał szkodliwie na wyizolowany szczep bakterii charakterystycznej dla ludzkiego mikrobiomu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Nasze badanie to kolejny dowód, że konsumpcja sztucznych substancji słodzących negatywnie wpływa na aktywność mikroflory bakteryjnej jelit, co może skutkować szeregiem problemów zdrowotnych.

Prof. Ariel Kushmaro / badacz, Uniwersytet Ben-Guriona

W badaniach od lat sugeruje się bądź potwierdza związek sztucznych słodzików z m.in. otyłością, nowotworami, cukrzycą typu drugiego, a także ryzykiem udarów i demencji. Szkodzą nie tylko ludziom, ale i środowisku, bo nie poddają się procesom oczyszczania ścieków. Znaleziska ekipy profesora Kushmaro mogą okazać się także pomocne w dalszych badaniach wpływu słodzików na środowisko.

Słodziki są dodawane do napojów gazowanych, gumy do żucia, nadzień, mieszanek do pieczenia, wypełniaczy spożywczych, jak również niektórych bezcukrowych syropów oraz suplementów diety.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

poliole

Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć?

Stewia - co to jest, właściwości, przeciwwskazania

Stewia – co to jest, właściwości, przeciwwskazania

istockphoto.com

Dietetyczka: czytajcie opakowania! Cukier znajdziecie w naprawdę zaskakujących produktach

Ksylitol (źródło - istockphoto.com)

Ksylitol – zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

18 przepisów dla miłośników awokado

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×