2 min.
Czytaj etykiety napojów „zero”. 6 słodzików, które są toksyczne dla jelit

Najnowsze
16.04.2021
Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!
16.04.2021
Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym
15.04.2021
Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja
14.04.2021
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
14.04.2021
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Sztuczne substancje słodzące mają złudny wizerunek zdrowszych, bo mniej kalorycznych niż cukier. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Molecules” naukowcy z uniwersytetów w Izraelu i Singapurze donoszą, że słodziki są toksyczne dla bakterii mikroflory jelitowej.
Mikroflora jelit, zwana również mikrobiomem, to miliardy bakterii rozmaitych szczepów, które odpowiadają za łaknienie, wchłanianie składników odżywczych, odporność, czy gospodarkę hormonalną. Coraz powszechniejsza jest opinia, że w naszych jelitach drzemie „drugi mózg” – to znaczy, całe nasze samopoczucie i (mniej lub bardziej) świadome działanie jest w dużej mierze zależne od stanu mikroflory jelit.
W najnowszym badaniu przyjrzano się sześciu słodzikom dozwolonym przez Unię Europejską do użytku spożywczego. Najbardziej znany z nich jest aspartam – przedmiot kontrowersji i badań od lat 60-tych. Pozostałe to sukraloza, sacharyna, neotam, advantam i acesulfam potasowy.
W badaniu do wykrycia toksyczności wykorzystano technikę bioluminescencji – jeśli substancja słodząca miała toksyczne oddziaływanie na bakterię, ta barwiła się fluorescencyjnie. Już jeden miligram substancji słodzącej wpływał szkodliwie na wyizolowany szczep bakterii charakterystycznej dla ludzkiego mikrobiomu.
Nasze badanie to kolejny dowód, że konsumpcja sztucznych substancji słodzących negatywnie wpływa na aktywność mikroflory bakteryjnej jelit, co może skutkować szeregiem problemów zdrowotnych.
W badaniach od lat sugeruje się bądź potwierdza związek sztucznych słodzików z m.in. otyłością, nowotworami, cukrzycą typu drugiego, a także ryzykiem udarów i demencji. Szkodzą nie tylko ludziom, ale i środowisku, bo nie poddają się procesom oczyszczania ścieków. Znaleziska ekipy profesora Kushmaro mogą okazać się także pomocne w dalszych badaniach wpływu słodzików na środowisko.
Słodziki są dodawane do napojów gazowanych, gumy do żucia, nadzień, mieszanek do pieczenia, wypełniaczy spożywczych, jak również niektórych bezcukrowych syropów oraz suplementów diety.
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021