3 min.
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Nie ma się co oszukiwać – święta muszą być słodkie. Ale to nie oznacza, że muszą być triumfem pustych kalorii i bezwartościowych przekąsek pełnych cukru. Postawcie na owsiane pralinki, a będzie i słodko, i zdrowo!
Początkowo miały to być zwykłe ciastka… Jednak w trakcie przyrządzania nieco mnie poniosło i ciasteczka trochę ewoluowały. Z prostych płaskich herbatniczków, które zamierzałem upiec, stały się kształtnymi i uroczymi półkuleczkami pełnymi zdrowych składników. Oczywiście nie mogło się obyć bez świątecznej nuty, którą zapewniła domowa przyprawa piernikowa.
Co składa się na wnętrze tych pralinek? Masa powstała z płatków owsianych, sezamu, wiórków kokosowych oraz suszonej żurawiny, które połączyłem miodem oraz białkiem. Aby słodycze nabrały uroku i blasku, oblałem je błyszczącą polewą na bazie kakao, którą uwielbiam. Całość zwieńczyła suszona żurawina. Smakują obłędnie!
Owsiane pralinki

Zdjęcie: Marcin Sosnowski | www.krainasosny.pl
Owsiane pralinki – składniki (ok. 19 sztuk):
– 50 g płatków owsianych
– 20 g wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– 15 g suszonej żurawiny + do dekoracji
– 15 g sezamu
– 2 łyżki miodu
– 1 białko
Żurawinę drobno posiekać. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz sezam wymieszać w misce, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mąkę. Dodać posiekaną żurawinę, miód oraz białko i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do sylikonowej foremki na czekoladki i dociskać. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez mniej więcej 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować glazurę.
Owsiane pralinki – glazura:
– 70 g masła
– 35 g cukru pudru
– 1/2 łyżki żelatyny
– 1 i 1/2 łyżki kakao
– 1 łyżka zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić masło, przesiać kakao oraz cukier puder. Całość podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestudzenia. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników, mieszać całość energicznie do ponownego połączenia z masą. W gotowej glazurze maczać wystudzone czekoladki. Pralinki dekorować suszoną żurawiną.
Marcin Sosnowski – jestem miłośnikiem i pasjonatem słodkości. Uwielbiam łączyć smaki, odmierzać porcje składników, mieszać je ze sobą i czekać, z nosem wlepionym w piekarnik, aż powstanie z nich coś dobrego… mam nadzieję, że powstaje!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020