Owsiane pralinki – na święta idealne
Nie ma się co oszukiwać – święta muszą być słodkie. Ale to nie oznacza, że muszą być triumfem pustych kalorii i bezwartościowych przekąsek pełnych cukru. Postawcie na owsiane pralinki, a będzie i słodko, i zdrowo!
Początkowo miały to być zwykłe ciastka… Jednak w trakcie przyrządzania nieco mnie poniosło i ciasteczka trochę ewoluowały. Z prostych płaskich herbatniczków, które zamierzałem upiec, stały się kształtnymi i uroczymi półkuleczkami pełnymi zdrowych składników. Oczywiście nie mogło się obyć bez świątecznej nuty, którą zapewniła domowa przyprawa piernikowa.
Co składa się na wnętrze tych pralinek? Masa powstała z płatków owsianych, sezamu, wiórków kokosowych oraz suszonej żurawiny, które połączyłem miodem oraz białkiem. Aby słodycze nabrały uroku i blasku, oblałem je błyszczącą polewą na bazie kakao, którą uwielbiam. Całość zwieńczyła suszona żurawina. Smakują obłędnie!
Owsiane pralinki
Owsiane pralinki – składniki (ok. 19 sztuk):
– 50 g płatków owsianych,
– 20 g wiórków kokosowych,
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
– 1 łyżeczka kardamonu,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1 łyżeczka imbiru,
– 15 g suszonej żurawiny + do dekoracji,
– 15 g sezamu,
– 2 łyżki miodu,
– 1 białko.
Żurawinę drobno posiekać. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz sezam wymieszać w misce, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mąkę. Dodać posiekaną żurawinę, miód oraz białko i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do sylikonowej foremki na czekoladki i dociskać. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować glazurę.
Owsiane pralinki – glazura:
– 70 g masła,
– 35 g cukru pudru,
– 1/2 łyżki żelatyny,
– 1 i 1/2 łyżki kakao,
– 1 łyżka zimnej wody.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić masło, przesiać kakao oraz cukier puder. Całość podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestudzenia. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników, mieszać całość energicznie do ponownego połączenia z masą. W gotowej glazurze maczać wystudzone czekoladki. Pralinki dekorować suszoną żurawiną.
Marcin Sosnowski – jestem miłośnikiem i pasjonatem słodkości. Uwielbiam łączyć smaki, odmierzać porcje składników, mieszać je ze sobą i czekać, z nosem wlepionym w piekarnik, aż powstanie z nich coś dobrego… mam nadzieję, że powstaje!
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?