Przejdź do treści

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych
Makowiec bez glutenu i białego cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Czy można upiec pyszny świąteczny makowiec, który nie będzie jednym wielkim wyrzutem sumienia? Można. Znamy przepis, który spodoba się każdemu, kto naprawdę lubi wiedzieć, co je.

Dylemat jak co roku: jeść, czy nie jeść? – oto jest pytanie! Nie dajmy się zwariować, Wigilia to moment wyjątkowy, w którym zachowując granice rozsądku, możemy trochę odpuścić. Jednak to, co dla niektórych jest tylko niewielkim odstępstwem od diety, u innych może skończyć się przykrymi dolegliwościami rujnującymi świąteczny wypoczynek. Poniższy przepis powstał z myślą o osobach wrażliwych na gluten, a także tych, które szukają słodyczy pochodzącej z innych źródeł niż wszechobecny biały cukier. To będzie prawdziwy świąteczny rarytas!

Bezglutenowy makowiec wigilijny

Makowiec – bez glutenu i bez cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Bezglutenowy makowiec wigilijny – masa makowa:

– 200 g maku (ziaren lub mielonego)
– 120 g suszonych daktyli
– 40 g rodzynek
– 30 g migdałów bez skórek (w dowolnej formie)
– 30 g orzechów włoskich
– skórka z jednej pomarańczy
– 3 łyżki soku z pomarańczy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Bezglutenowy makowiec wigilijny – biszkopt:

– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 30 g ksylitolu
– 35 g mąki kukurydzianej
– 45 g mąki ziemniaczanej 

Bezglutenowy makowiec wigilijny – dekoracja:

– 100 g ksylitolu
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– kilka szczypt maku
– garść płatków migdałowych

Mak zalewamy gorącą wodą, gotujemy przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przecedzamy, lekko odciskając z nadmiaru wody (jeśli używamy już zmielonego maku, sito musimy wyłożyć cienką tkaniną), zostawiamy na sicie na kilkanaście minut do odsączenia. W międzyczasie, w osobnych miseczkach, namaczamy we wrzątku daktyle i rodzynki. Po upływie 15 minut odcedzamy. Rodzynki wraz z orzechami drobno siekamy.

Z wystudzonego maku, przy użyciu chusty serowarskiej lub tkaniny, ponownie staramy się wycisnąć jak najwięcej wody. Gotowany w ziarenkach mielimy dwukrotnie wraz z daktylami w maszynce do mięsa. Jeśli mak był wcześniej zmielony, blendujemy na pastę same daktyle. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu dokładnie mieszamy. Jeśli masa okaże się niedostatecznie słodka, dodajemy do smaku niewielką ilość miodu.

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 32 cm wykładamy pergaminem.

W młynku do kawy mielimy na puder 130 g ksylitolu. 100 g odsypujemy na później, do dekoracji. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce ksylitolu. Nadal mieszając, wlewamy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy do osobnego naczynia, dodajemy do masy w trzech porcjach, delikatnie mieszając łopatką.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobiety w trakcie świąt

Gotową masę przelewamy na blachę, wyrównujemy poziom łopatką. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce, nie odrywając papieru od gorącego biszkoptu.

Kładziemy biszkopt na nowym arkuszu pergaminu. Ostrożnie zdejmujemy papier, na którym ciasto się piekło. Delikatnie rozsmarowujemy masę makową na biszkopcie, z jednej strony zachowujemy niewielki odstęp. Pomagając sobie pergaminem, na którym ułożony jest biszkopt, zawijamy ciasto w roladę kończąc formowanie po stronie, która została nieposmarowana. Ciasno owijamy papierem i folią spożywczą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zmielony na puder ksylitol mieszamy z sokiem pomarańczowym. Lukrem oblewamy roladę, zanim zastygnie dekorujemy makiem i migdałami.

Smacznego!

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji…  Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×