Przejdź do treści

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych
Makowiec bez glutenu i białego cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Czy można upiec pyszny świąteczny makowiec, który nie będzie jednym wielkim wyrzutem sumienia? Można. Znamy przepis, który spodoba się każdemu, kto naprawdę lubi wiedzieć, co je.

Dylemat jak co roku: jeść, czy nie jeść? – oto jest pytanie! Nie dajmy się zwariować, Wigilia to moment wyjątkowy, w którym zachowując granice rozsądku, możemy trochę odpuścić. Jednak to, co dla niektórych jest tylko niewielkim odstępstwem od diety, u innych może skończyć się przykrymi dolegliwościami rujnującymi świąteczny wypoczynek. Poniższy przepis powstał z myślą o osobach wrażliwych na gluten, a także tych, które szukają słodyczy pochodzącej z innych źródeł niż wszechobecny biały cukier. To będzie prawdziwy świąteczny rarytas!

Bezglutenowy makowiec wigilijny

Makowiec – bez glutenu i bez cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Bezglutenowy makowiec wigilijny – masa makowa:

– 200 g maku (ziaren lub mielonego)
– 120 g suszonych daktyli
– 40 g rodzynek
– 30 g migdałów bez skórek (w dowolnej formie)
– 30 g orzechów włoskich
– skórka z jednej pomarańczy
– 3 łyżki soku z pomarańczy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Bezglutenowy makowiec wigilijny – biszkopt:

– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 30 g ksylitolu
– 35 g mąki kukurydzianej
– 45 g mąki ziemniaczanej 

Bezglutenowy makowiec wigilijny – dekoracja:

– 100 g ksylitolu
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– kilka szczypt maku
– garść płatków migdałowych

Mak zalewamy gorącą wodą, gotujemy przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przecedzamy, lekko odciskając z nadmiaru wody (jeśli używamy już zmielonego maku, sito musimy wyłożyć cienką tkaniną), zostawiamy na sicie na kilkanaście minut do odsączenia. W międzyczasie, w osobnych miseczkach, namaczamy we wrzątku daktyle i rodzynki. Po upływie 15 minut odcedzamy. Rodzynki wraz z orzechami drobno siekamy.

Z wystudzonego maku, przy użyciu chusty serowarskiej lub tkaniny, ponownie staramy się wycisnąć jak najwięcej wody. Gotowany w ziarenkach mielimy dwukrotnie wraz z daktylami w maszynce do mięsa. Jeśli mak był wcześniej zmielony, blendujemy na pastę same daktyle. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu dokładnie mieszamy. Jeśli masa okaże się niedostatecznie słodka, dodajemy do smaku niewielką ilość miodu.

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 32 cm wykładamy pergaminem.

W młynku do kawy mielimy na puder 130 g ksylitolu. 100 g odsypujemy na później, do dekoracji. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce ksylitolu. Nadal mieszając, wlewamy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy do osobnego naczynia, dodajemy do masy w trzech porcjach, delikatnie mieszając łopatką.

kobiety w trakcie świąt

Gotową masę przelewamy na blachę, wyrównujemy poziom łopatką. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce, nie odrywając papieru od gorącego biszkoptu.

Kładziemy biszkopt na nowym arkuszu pergaminu. Ostrożnie zdejmujemy papier, na którym ciasto się piekło. Delikatnie rozsmarowujemy masę makową na biszkopcie, z jednej strony zachowujemy niewielki odstęp. Pomagając sobie pergaminem, na którym ułożony jest biszkopt, zawijamy ciasto w roladę kończąc formowanie po stronie, która została nieposmarowana. Ciasno owijamy papierem i folią spożywczą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zmielony na puder ksylitol mieszamy z sokiem pomarańczowym. Lukrem oblewamy roladę, zanim zastygnie dekorujemy makiem i migdałami.

Smacznego!

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji…  Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami