Przejdź do treści

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych
Makowiec bez glutenu i białego cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Czy można upiec pyszny świąteczny makowiec, który nie będzie jednym wielkim wyrzutem sumienia? Można. Znamy przepis, który spodoba się każdemu, kto naprawdę lubi wiedzieć, co je.

Dylemat jak co roku: jeść, czy nie jeść? – oto jest pytanie! Nie dajmy się zwariować, Wigilia to moment wyjątkowy, w którym zachowując granice rozsądku, możemy trochę odpuścić. Jednak to, co dla niektórych jest tylko niewielkim odstępstwem od diety, u innych może skończyć się przykrymi dolegliwościami rujnującymi świąteczny wypoczynek. Poniższy przepis powstał z myślą o osobach wrażliwych na gluten, a także tych, które szukają słodyczy pochodzącej z innych źródeł niż wszechobecny biały cukier. To będzie prawdziwy świąteczny rarytas!

Bezglutenowy makowiec wigilijny

Makowiec – bez glutenu i bez cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Bezglutenowy makowiec wigilijny – masa makowa:

– 200 g maku (ziaren lub mielonego)
– 120 g suszonych daktyli
– 40 g rodzynek
– 30 g migdałów bez skórek (w dowolnej formie)
– 30 g orzechów włoskich
– skórka z jednej pomarańczy
– 3 łyżki soku z pomarańczy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Bezglutenowy makowiec wigilijny – biszkopt:

– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 30 g ksylitolu
– 35 g mąki kukurydzianej
– 45 g mąki ziemniaczanej 

Bezglutenowy makowiec wigilijny – dekoracja:

– 100 g ksylitolu
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– kilka szczypt maku
– garść płatków migdałowych

Mak zalewamy gorącą wodą, gotujemy przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przecedzamy, lekko odciskając z nadmiaru wody (jeśli używamy już zmielonego maku, sito musimy wyłożyć cienką tkaniną), zostawiamy na sicie na kilkanaście minut do odsączenia. W międzyczasie, w osobnych miseczkach, namaczamy we wrzątku daktyle i rodzynki. Po upływie 15 minut odcedzamy. Rodzynki wraz z orzechami drobno siekamy.

Z wystudzonego maku, przy użyciu chusty serowarskiej lub tkaniny, ponownie staramy się wycisnąć jak najwięcej wody. Gotowany w ziarenkach mielimy dwukrotnie wraz z daktylami w maszynce do mięsa. Jeśli mak był wcześniej zmielony, blendujemy na pastę same daktyle. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu dokładnie mieszamy. Jeśli masa okaże się niedostatecznie słodka, dodajemy do smaku niewielką ilość miodu.

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 32 cm wykładamy pergaminem.

W młynku do kawy mielimy na puder 130 g ksylitolu. 100 g odsypujemy na później, do dekoracji. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce ksylitolu. Nadal mieszając, wlewamy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy do osobnego naczynia, dodajemy do masy w trzech porcjach, delikatnie mieszając łopatką.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobiety w trakcie świąt

Gotową masę przelewamy na blachę, wyrównujemy poziom łopatką. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce, nie odrywając papieru od gorącego biszkoptu.

Kładziemy biszkopt na nowym arkuszu pergaminu. Ostrożnie zdejmujemy papier, na którym ciasto się piekło. Delikatnie rozsmarowujemy masę makową na biszkopcie, z jednej strony zachowujemy niewielki odstęp. Pomagając sobie pergaminem, na którym ułożony jest biszkopt, zawijamy ciasto w roladę kończąc formowanie po stronie, która została nieposmarowana. Ciasno owijamy papierem i folią spożywczą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zmielony na puder ksylitol mieszamy z sokiem pomarańczowym. Lukrem oblewamy roladę, zanim zastygnie dekorujemy makiem i migdałami.

Smacznego!

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji…  Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×