Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój
Herbata matcha słynie z tego, że jednocześnie działa na organizm pobudzająco i wyciszająco. W wersji mrożonej pokochają ją nie tylko fani azjatyckich smaków. Łapcie od nas zdrową alternatywę kawy, z mlekiem roślinnym i syropem klonowym!
Tej zielonej sproszkowanej herbaty chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Chętnie pijemy ją rozpuszczoną w wodzie, z mlekiem, dodajemy ją do ciast i lodów. Pięknie wygląda i jest bogata w wartości zdrowotne. Matcha słynie z tego, że jednocześnie działa na organizm pobudzająco i wyciszająco. Oznacza to, że po jej wypiciu czujemy zastrzyk energii i bystrość umysłu, ale jednocześnie wewnętrzny spokój. Jej działanie może się utrzymać nawet do 6 godzin. Warto zaznaczyć, że klasyczna kawa działa dużo krócej. Matcha, w odróżnieniu do kawy, nie wypłukuje magnezu. Koi nerwy i redukuje stres. Herbata ta dodatkowo słynie z zawartości antyoksydantów, dzięki którym opóźnia procesy starzenia się organizmu. Doskonale działa na wygląd cery, włosów i zębów. Co więcej przyspiesza metabolizm, odkwasza organizm i oczyszcza go z toksyn. Jakby tego było mało reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia odporność.
Może się wydawać, że proces jej przygotowania nie jest banalnie prosty. Napój jest jednak gotowy w 2 minuty i z powodzeniem możesz go zabrać w słoiku na wynos. Użyliśmy mleka roślinnego, ale krowie też się sprawdzi.
Lodowa matcha
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki:
– 1 łyżeczka herbaty matcha
– 5-6 kostek lodu
– 200-250 ml mleka sojowego albo innego roślinnego
– 2-3 łyżki syropu klonowego
– słoik
Przygotowanie:
Do słoika wrzuć kostki lodu. Wlej mleko i wsyp matchę. Dodaj syrop. Mocno zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, aż wszystkie składniki się połączą, napój stanie się zielony i powstanie piana. Napój jest gotowy do picia od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?