Przejdź do treści

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają
Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata
Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce
Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Owoce to samo zdrowie? Nie zawsze i nie dla każdego. W niektórych przypadkach powinniśmy z nich zrezygnować lub ograniczyć. Sprawdź, czy należysz do osób, którym owoce mogą zaszkodzić.

Owoce są źródłem witamin i składników mineralnych. Powinniśmy je jeść codziennie. Ale nie każdy z nas może sobie na to pozwolić. Komu owoce mogą zaszkodzić? Pewnie część z was pomyśli o tych z nadprogramowymi kilogramami i cukrzykach – w końcu w witaminowych bombach znajdziemy też sporo cukru i kalorii – ale to nie o nich mowa.

Owoce a nerki

Po pierwsze na owoce muszą uważać osoby z chorobami nerek lub zażywający leki je obciążające. Poziom potasu we krwi może się wówczas podnosić, a jak wiadomo, owoce zawierają sporą ilość tego pierwiastka (zwłaszcza suszone morele, banany, melon czy kiwi). Dlatego ostrożnie z owocami, jeśli nerki szwankują.

Owoce a serce

Także osoby chore na serce mogą mieć problemy po zjedzeniu owoców. Zdarza się, że niektóre leki na serce również podwyższają poziom potasu we krwi, zatem jeśli np. banany, to z dużym umiarem.

Owoce a alergie

Owoce nie są wskazane w przypadku osób z pewnymi alergiami, np. nietolerancją fruktozy – cukru zawartego naturalnie w owocach. Dochodzi wtedy do niewystarczającego trawienia fruktozy, która dociera do jelita grubego i tam staje się pożywką dla bakterii. W rezultacie pojawiają się wzdęcia, biegunka, kolki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Owoce a jelita

Z przykrymi dolegliwościami po zjedzeniu owoców mogą spotkać się osoby cierpiące na stany zapalne jelit, np. przy chorobie Leśniowskiego-Crohna. Podrażniona ściana jelit nie reaguje dobrze na wysokobłonnikowe surowe jedzenie – jak jabłka czy pomarańcze. W wyniku tego mogą nasilić się dolegliwości bólowe po zjedzeniu owoców.

Owoce a leki

Jeśli owoce i leki, to ostrożnie z grejpfrutem. Zarówno w postaci soku, jak i świeży, owoc ten zwiększa wchłanianie leków do krwi, przez co jedna tabletka może działać nawet jak 5-10 tabletek! Sok wchodzi w reakcję z lekiem w układzie pokarmowym. Ostrzegają przed tym lekarze oraz instytucje medyczne takie jak Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Jeśli zatem przyjmujemy jakiekolwiek leki, lepiej zrezygnujmy z grejpfruta i uważajmy również na inne owoce cytrusowe. A już na pewno nie popijajmy tabletek sokiem z gorzkiego owocu.

Owoce a cukrzyca

Mitem jest natomiast opinia, że diabetycy nie mogą jeść owoców. Cukrzyca typu 2 nie jest przeciwwskazaniem do ich obecności w codziennej diecie, jednak warto się trzymać zasady, by jedna porcja owoców nie przekraczała 15 g węglowodanów (to mniej więcej połowa banana albo pół szklanki mango, ¾ szklanki ananasa czy np. 1 ¼ szklanki arbuza). Zatem wartości energetyczne owoców powinny być wpisane w dzienny plan żywieniowy osób z cukrzycą. Z większą ostrożnością podejść należy do owoców suszonych. Zaledwie 2 łyżeczki tej przekąski zwierają 15 gramów węglowodanów.

Na szczęście zdecydowanej większości z nas owoce nie tylko nie zaszkodzą, ale przysłużą się lepszemu zdrowiu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

filiżanka kawy

Kolejna korzyść z picia kawy. Ile filiżanek małej czarnej dziennie nam potrzeba?

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Wiesz, jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Pieczone zimowe owoce

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

18 przepisów dla miłośników awokado

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

×