Przejdź do treści

Komu owoce mogą szkodzić?

Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Owoce to samo zdrowie? Nie zawsze i nie dla każdego. W niektórych przypadkach powinniśmy z nich zrezygnować lub ograniczyć. Sprawdź, czy należysz do osób, którym owoce mogą zaszkodzić.

Owoce są źródłem witamin i składników mineralnych. Powinniśmy je jeść codziennie. Ale nie każdy z nas może sobie na to pozwolić. Komu owoce mogą zaszkodzić? Pewnie część z was pomyśli o tych z nadprogramowymi kilogramami i cukrzykach – w końcu w witaminowych bombach znajdziemy też sporo cukru i kalorii – ale to nie o nich mowa.

Owoce a nerki

Po pierwsze na owoce muszą uważać osoby z chorobami nerek lub zażywający leki je obciążające. Poziom potasu we krwi może się wówczas podnosić, a jak wiadomo, owoce zawierają sporą ilość tego pierwiastka (zwłaszcza suszone morele, banany, melon czy kiwi). Dlatego ostrożnie z owocami, jeśli nerki szwankują.

Owoce a serce

Także osoby chore na serce mogą mieć problemy po zjedzeniu owoców. Zdarza się, że niektóre leki na serce również podwyższają poziom potasu we krwi, zatem jeśli np. banany, to z dużym umiarem.

Owoce a alergie

Owoce nie są wskazane w przypadku osób z pewnymi alergiami, np. nietolerancją fruktozy – cukru zawartego naturalnie w owocach. Dochodzi wtedy do niewystarczającego trawienia fruktozy, która dociera do jelita grubego i tam staje się pożywką dla bakterii. W rezultacie pojawiają się wzdęcia, biegunka, kolki.

Owoce a jelita

Z przykrymi dolegliwościami po zjedzeniu owoców mogą spotkać się osoby cierpiące na stany zapalne jelit, np. przy chorobie Leśniowskiego-Crohna. Podrażniona ściana jelit nie reaguje dobrze na wysokobłonnikowe surowe jedzenie – jak jabłka czy pomarańcze. W wyniku tego mogą nasilić się dolegliwości bólowe po zjedzeniu owoców.

Owoce a leki

Jeśli owoce i leki, to ostrożnie z grejpfrutem. Zarówno w postaci soku, jak i świeży, owoc ten zwiększa wchłanianie leków do krwi, przez co jedna tabletka może działać nawet jak 5-10 tabletek! Sok wchodzi w reakcję z lekiem w układzie pokarmowym. Ostrzegają przed tym lekarze oraz instytucje medyczne takie jak Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Jeśli zatem przyjmujemy jakiekolwiek leki, lepiej zrezygnujmy z grejpfruta i uważajmy również na inne owoce cytrusowe. A już na pewno nie popijajmy tabletek sokiem z gorzkiego owocu.

Owoce a cukrzyca

Mitem jest natomiast opinia, że diabetycy nie mogą jeść owoców. Cukrzyca typu 2 nie jest przeciwwskazaniem do ich obecności w codziennej diecie, jednak warto się trzymać zasady, by jedna porcja owoców nie przekraczała 15 g węglowodanów (to mniej więcej połowa banana albo pół szklanki mango, ¾ szklanki ananasa czy np. 1 ¼ szklanki arbuza). Zatem wartości energetyczne owoców powinny być wpisane w dzienny plan żywieniowy osób z cukrzycą. Z większą ostrożnością podejść należy do owoców suszonych. Zaledwie 2 łyżeczki tej przekąski zwierają 15 gramów węglowodanów.

Na szczęście zdecydowanej większości z nas owoce nie tylko nie zaszkodzą, ale przysłużą się lepszemu zdrowiu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol