Przejdź do treści

Kolacja na szybko – przepis na warzywny gulasz z cieciorką

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz
Pomysł na kolację na szybko. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Szybka kolacja na ciepło? Jednogarnkowy, szybki i prosty w przygotowaniu, pyszny i przede wszystkim zdrowy! Ta kolacja na szybko zawiera wszystko, co wartościowa kolacja mieć powinna: węglowodany, białko i zdrowe tłuszcze. I mnóstwo warzyw, które są podstawą dania. Jest posiłkiem na ciepło, dlatego pokochają go te osoby, które nie mają możliwości zjedzenia ciepłego posiłku w ciągu dnia. Warzywa nie będą rozgotowane, dzięki temu będą pełne sycącego błonnika.

Kolacja na szybko może być zdrowa

Każdy po ciężkim dniu chciałby zjeść coś szybkiego na kolację. Czy jednak szybkie danie = niezdrowe jedzenie odgrzewane w mikrofali? Niekoniecznie. Istnieją sposoby na przygotowanie szybkiej kolacji na ciepło, która będzie zdrowa i pożywna, a przy tym jej przygotowanie zajmie tylko chwilę.

Szybkie danie na kolację – warzywny gulasz z cieciorką

Co można jeść na kolację? Cebula, marchew, papryka i cukinia dostarczą sporej dawki błonnika oraz witamin i minerałów. Zawarte w cebuli i czosnku związki siarki niszczą chorobotwórcze bakterie układu pokarmowego i oddechowego. Ponadto te warzywa chronią przed wieloma nowotworami. Papryki to megadawka witaminy C, na którą zapotrzebowanie wzrasta podczas stresu oraz obniżonej odporności organizmu. Marchew z kolei to najbardziej popularne źródło beta-karotenu odpowiadającego m.in. za prawidłowego funkcjonowanie narządu wzroku oraz zdrowie błon śluzowych. Beta-karoten zawarty jest także w cukinii dostarczającej sporo obniżającego ciśnienie krwi potasu. A ten jest również w dodanej do gulaszu cieciorce, która jest tu źródłem białka. Cieciorkę namocz dzień wcześniej. Jeśli zapomniałeś, możesz użyć tej z puszki!

Szybką kolację na ciepło możesz zjeść z grzanką z chleba razowego. Albo kaszą lub ryżem, które mogą się gotować podczas krojenia warzyw. A może zostały z wczorajszego obiadu?

Przepis na gulasz warzywny z cieciorką

Pomysł na kolację na szybko

Zdjęcie: masz.talerz

Gulasz warzywny z cieciorką – składniki (2‒4 porcje):

  • mała cebula
  • czosnek, 2 ząbki
  • marchew, 2 szt.
  • papryki, 2 szt., czerwona i żółta
  • cukinia
  • pomidory, 3 szt. lub ½ puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
  • cieciorka, szklanka ugotowanej lub z puszki
  • świeże chili (ilość zależna od indywidualnych preferencji smakowych)
  • świeży lub suszony cząber
  • sól
  •  oliwa z oliwek, łyżka
  • masło klarowane, łyżka
  • świeża natka pietruszki lub kolendra

Dodatki do wyboru: ryż dziki, kasza gryczana, grzanka z razowego chleba

Gulasz warzywny z cieciorką – przygotowanie:

Gulasz można zrobić maksymalnie w 20 minut. Podczas krojenia warzyw te twardsze i wymagające dłuższej obróbki mogą już się gotować! W ten sposób nie tracisz czasu.

Przygotuj warzywa: umyj marchew, pomidory obierz ze skórki, z papryki usuń ziarna. Pokrój w drobną kostkę cebulę, wyciśnij przez praskę czosnek, posiekaj kawałek chili. Rozgrzej w garnku masło i oliwę. Wrzuć chili, cebulę i czosnek. Zmniejsz gaz. Co chwila mieszaj. W czasie, kiedy cebula i czosnek się szkli, pokrój w talarki marchewkę i dodaj do garnka. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Została jeszcze cukinia: nie obieraj jej ze skóry, pokrój w kostkę lub słupki i dodaj do garnka. I pomidory: w kostkę i do garnka, a jeśli używasz tych z puszki, po prostu wlej je do garnka. Dodaj cząber i dokładnie wymieszaj. Przelej wodą na sitku cieciorkę i dodaj do garnka. Przykryj pokrywką i zostaw na 5‒10 minut. W tym czasie rozdrobnij natkę pietruszki – posypiesz nią gotowe danie. Po tym czasie gulasz dopraw solą i przełóż do miseczki, posyp natką i zjedz z dowolnym dodatkiem.

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

Wieczorem nie możesz przejść obojętnie obok lodówki? Jeśli więc chcesz się pozbyć tego nawyku, wypróbuj nasze sposoby

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!