3 min.
Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Jesienne i zimowe wieczory łączy jedno – jest zimno. A gdyby tak wyczarować mus, który w mig rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i do tego obłędnie smakuje? Zróbcie z nami słoiczek pachnącego imbirem musu – na próbę. Będziecie chcieć więcej!
Spis treści
Imbir
Na pierwszy ogień weźmy imbir właśnie. Słowo ogień nie jest tu użyte bez znaczenia. Imbir działa niezwykle rozgrzewająco, odkażająco, odświeżająco oraz jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Imbir często wchodzi w skład plastrów rozgrzewających – łagodzi bóle stawów i mięśni. Oprócz tego ułatwia trawienie, pomaga przy migrenach i ma działanie przeciwobrzękowe.
Cynamon
Cynamon to najstarsza przyprawa na świecie. Przez wiele stuleci był stosowany w celach wzmacniających i odkażających. Dzisiaj głównie używamy go przy wypiekach. Nie zapominajmy jednak, że ta korzenna przyprawa ma zdrowotny wpływ na nasz organizm. Łagodzi infekcje, obniża poziom złego cholesterolu, jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia.
Miód
Miód z kolei, oprócz tego, że jest słodki i całkowicie może zastąpić cukier w kuchni, ma działanie bakteriobójcze, rozgrzewające, wzmacnia serce i odporność, pomaga przy bólu gardła. Oprócz tego obniża ciśnienie tętnicze krwi, koi nerwy i jednocześnie działa pobudzająco na nasz mózg. Oczywiście tylko miód prawdziwy!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Kurkuma
Wykorzystamy także złocistą kurkumę, która działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, obniża poziom cholesterolu i glukozy. Dodatkowo sięgnęliśmy po goździki, bo świetnie smakują z cynamonem, i limonkę, która zrównoważy słodki smak miodu.
Mus imbirowy
Składniki:
- 120 ml miodu,
- 8 łyżek startego drobno świeżego imbiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 5 goździków,
- 4 łyżki startego drobno korzenia kurkumy albo łyżka kurkumy w proszku,
- sok z jednej limonki,
- starta skórka z jednej limonki,
- ok. 200 ml wody.
Przygotowanie:
Wlej wodę do rondelka. Na małych oczkach zetrzyj imbir i kurkumę.
Zdjęcie: masz.talerz
Wrzuć do wody (jeśli używasz kurkumy w proszku, dodaj ją też teraz).
Zdjęcie: masz.talerz
Podgrzej. Wciśnij sok z cytryny i dodaj skórkę. Wrzuć goździki i cynamon. Gotuj na najmniejszym ogniu 15–20 minut. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura osiągnie 40 stopni. Dodaj miód.
Zdjęcie: masz.talerz
Mus powinien mieć konsystencję lejącego sosu, jeśli jest za gęsty, dolej wodę. Połącz ze sobą składniki. Przelej do wyparzonego słoika, zakręć mocno i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Taki rozgrzewający mus po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Jak wykorzystać gotowy mus? W zimne wieczory dodaj dwie łyżki musu do gorącej wody bądź ulubionej herbaty.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Zobacz także

„By osiągnąć odporność zbiorową, należałoby zaszczepić… 142,9 procent populacji!”. Naukowcy doszli do ciekawych wniosków

„Gorączka jest korzystna, pomaga zwalczać infekcje” – pisze lek. Dawid Ciemięga. Co dzieje się w organizmie przy podwyższonej temperaturze?

„Im bardziej jesteśmy zestresowani, tym częściej chorujemy, tym częściej ulegamy kontuzjom” – mówi Agnieszka Bonar-Sadulska, trenerka rozwoju osobistego
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022