Przejdź do treści

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone
Wegetariańskie pasztety na święta/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Święta Bożego Narodzenia już za chwilę, więc czas przygotować wszystkie przepisy. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez pasztetu, przychodzimy z pomocą. Wegetariańskie pasztety robi się szybko, prosto i są pyszne. Z pewnością nie oprą im się nawet mięsożercy!

Pasztet z białej fasoli na słodko

Składniki:

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3 puszki (1200g) białej fasoli

1 jabłko

2 cebule

Szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek

1/2 szklanki migdałów

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka majeranku (może być suszony)

1/4 szklanki oleju

1 łyżka sosu sojowego lub worcester

1 łyżeczka suszonego majeranku

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę  i podsmaż na patelni, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zeszkleniu cebuli, dodaj starte na tarce (grube oczka) jabłko, sos sojowy lub worcester oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Następnie dorzuć odcedzoną fasolę i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie całość przełóż do naczynia, dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żurawinę lub rodzinki, lekko wymieszaj i przelej do foremki wyłożonej papierem. Posyp migdałami i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 – 45 minut w temperaturze 180°C.

Wytrawny pasztet z czarnej soczewicy

Składniki:

200 g suchej czarnej soczewicy

3 jajka

4 marchewki

1 cebula

1 łyżka wędzonej papryki

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki kminku

1 łyżka kurkumy

4 łyżki oleju

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę gotuj do momentu, aż będzie miękka. Startą na tarce (grube oczka) marchewkę podsmaż wraz z drobno pokrojoną cebulą. Dodaj przyprawy, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i kminek. Całość razem smaż przez chwilę, następnie dodaj jajka i odsączoną soczewicę. Wszystko przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Chrupiący pasztet z kalafiorem i słonecznikiem

Składniki:

1 kalafior

4 bataty

1 marchewka

100 g suchej kaszy jaglanej

½ szklanki pestek słonecznika

10 suszonych pomidorów

1/2 pęczka lubczyku

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Bataty obierz i pokrój na ćwiartki. Kalafiora podziel na różyczki i dokładnie umyj. Warzywa natrzyj olejem i wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w temperaturze 220°C. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Słonecznik upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj czosnek i lubczyk. Całość zmiel w maszynce do mielenia, następnie zmiksuj blenderem i dopraw wedle smaku. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 200 st. C.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol