Przejdź do treści

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Kwasy omega-3 a weganizm / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed chorobami serca i wzmacniają układ odpornościowy. Są niezwykle istotnym elementem zdrowego odżywiania. Jednak co w przypadku, gdy dostarczamy je organizmowi tylko z produktów roślinnych? Czy kwasy omega-3 wegańskie się wchłaniają?

O kwasach omega-3 słów kilka

Kwasy omega-3 należą do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT).

Zaliczamy do nich:

  • kwas dokozaheksaenowy (DHA),
  • kwas eikozapentaenowy (EPA),
  • kwas alfa-linolenowy (ALA).

Choć znajdziemy je zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, to w produktach roślinnych występuje jedynie ten ostatni, czyli kwas alfa-linolenowy. Kwasy omega-3 wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, dlatego należy zadbać, by dostarczać organizmowi ich odpowiednią ilość. Są budulcem naszych komórek, wspomagają pracę mózgu, poprawiają wzrok, wspierają pracę serca, Ponadto posiadają działanie przeciwnowotworowe, wzmacniają kości i stawy, a także korzystnie wpływają na stan skóry.

Kwasy omega-3 wegańskie – gdzie ich szukać?

Jak zostało wspomniane, jedynym kwasem omega-3 obecnym w diecie wegan jest kwas ALA. Co ważne, nie wytwarza go nasz organizm, dlatego też musi być pozyskany z jedzenia. Gdzie go szukać?  Jak mówi dietetyk Kamila Zabłocka:

„Znajdziemy go w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia czy oleju rzepakowym. W niewielkich ilościach występuje także w zielonych roślinach liściastych i algach”

Lista produktów pochodzenia zwierzęcego, które dostarczają organizmowi kwasów omega-3, jest zdecydowanie dłuższa. Przykładowo kwas DHA i EPA znajdziemy w rybach czy tranie. Co ważne, kwas ALA ulega w organizmie konwersji do kwasów DHA i EPA.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Wchłanianie kwasów omega-3

Oczywiste jest, że weganie niemalże nie spożywają kwasów EPA i DHA, jednak dostarczają organizmowi dość duże ilości kwasu ALA. Dietetyczka Kamila Zabłocka informuje:

„Omega-3 pochodzenia zwierzęcego (EPA i DHA) ulegają bezpośredniemu wchłanianiu, natomiast te roślinne (ALA) muszą najpierw przejść konwersję. Na jej stopień wpływa wiele czynników, m.in. spożycie tłuszczów z rodziny omega-6 (występujących w olejach słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym lub sezamowym), tłuszczów trans zawartych w utwardzanych margarynach i np. kruchych ciastkach lub czynników takich jak wiek, stan fizjologiczny czy indywidualny metabolizm. Kwasy te są również bardzo wrażliwe na temperaturę oraz światło”

Najbardziej niekorzystnym czynnikiem w diecie wegan, który nie sprzyja konwersji kwasu ALA na DHA jest spożycie kwasów tłuszczowych omega-6. Zaskakujące? Wszystko dlatego, że zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6 konwertowane są z udziałem tych samych enzymów. W obu szlakach metabolicznych zachodzi konkurencja substratów o enzymy.

W menu przeciętnego Polaka znajduje się zdecydowanie więcej kwasów tłuszczowych omega-6 w porównaniu do omega-3 (czasami nawet stosunek wynosi 10:1), a większe spożycie jednych przyczynia się do zmniejszenia dostępności tych drugich. Odpowiedni stosunek kwasów omega-6 do omega-3 to podstawa – za ten optymalny uważa się 1:5 (omega-3 : omega-6). Warto pamiętać, że zbyt duża przewaga omega-6 jest niezdrowa, a wręcz niebezpieczna.

„Niestety, badania wskazują, że weganie pomimo wysokiego spożycia ALA odznaczają się niskim stężeniem kwasów omega-3. Dlatego też nawet jeśli dbamy o podaż kwasów omega-3 z dietą, warto rozważyć również wegańskie suplementy z alg morskich. Według badań taka suplementacja efektywnie podnosi poziom DHA we krwi” – dodaje dietetyczka Kamila Zabłocka.

Irena Gajewska

Spożywanie kwasów omega-3 – na co zwrócić uwagę?

Kwasy tłuszczowe omega-3 rozkładają się pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego też weganie powinni kwas alfa-linolenowy spożywać jak najmniej przetworzony. Przykładowo zmielone siemię lniane możemy dodać niemalże do większości dań – posypać nim sałatkę, dodać do shake’a. Co ważne, zdecydowanie lepiej kupić całe ziarna i zmielić je samemu, niż zaopatrzyć się w już zmielone.

Weganie, którym zależy na zwiększeniu dawki kwasów tłuszczonych omega-3 powinni wzbogacić swoje menu o olej z alg lub rozważyć przyjmowanie suplementów zawierających algi.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×