Przejdź do treści

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Tekst o wegańskim chłodniku z botwinką i dodatkami. Na zdjęciu: Grupa ludzi trzymających miseczki z jedzeniem - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chłodnik to klasyczna zupa, która gości na naszych stołach od wielu lat. Odpowiednio przygotowana jest zdrowa, syci i przede wszystkim chłodzi organizm od środka. Tradycyjny przepis zwykle zawiera maślankę, kefir albo jogurt. My postanowiliśmy zaproponować wersję wegańską, bez mleka i jajek. Za to dodaliśmy coś ekstra w postaci awokado i bobu. Pycha!

Botwinka – właściwości

Bez botwinki nie ma chłodnika! I dobrze, bo jest bogata w żelazo, sód, magnez, kwas foliowy oraz mangan. Zawiera witaminy z grupy B i C. Regularne spożywanie botwinki zapobiega zachorowaniu na anemię oraz choroby układu krążenia.

Oprócz tego warzywo to ma świetny wpływ na wątrobę i procesy trawienne. Botwinka ma właściwości odkwaszające i odtruwające organizm. Warto wspomnieć o tym, że nasz bohater dobrze wpływa na koncentrację i pomaga rozładować stany napięcia związane ze stresem.

Świetna wiadomość dla dbających o sylwetkę – botwinka jest niskokaloryczna.

Wegański chłodnik z botwinką – składniki:

  • pęczek botwinki z łodygami, liśćmi i 3-4 bulwami,
  • 1-2 szklanki mleka ryżowego,
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • pół szklanki zakwasu buraczanego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek rzodkiewek (jeśli uda ci się kupić z ładnymi listkami, to dodaj je do chłodnika razem z liśćmi botwinki),
  • sok z jednej cytryny,
  • 5 ogórków gruntowych,
  • dymka,
  • pęczek kolendry,
  • 1-2 dojrzałe awokado,
  • 4-5 garści bobu,
  • sól i pieprz do smaku.
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Wegański chłodnik z botwinką – przygotowanie:

Zacznij od umycia botwinki. Bulwy obierz i pokrój w małą kosteczkę albo zetrzyj na tarce. Łodygi i liście drobno pokrój.

Zdjęcie: masz.talerz

Bulion zagotuj i dodaj do niego pokrojoną botwinkę, z łodygami i liśćmi.

weganski-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz

Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej sok z cytryny i zakwas. Gotuj, aż bulwa buraka będzie miękka. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój rzodkiewkę i ogórka. Kiedy bulion wystygnie, wlej mleko ryżowe.

przepis-na-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz

Dopraw solą i pieprzem. Chłodnik przed podaniem wstaw do lodówki, aby się schłodził. W oddzielnym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć bób. Gotuj przez 10-15 min, aż będzie miękki. Odcedź i oddziel z łupinek. Tuż przed podaniem zupy obierz awokado ze skórki i pokrój w nieregularne kawałki. Chłodnik podawaj z bobem, rzodkiewką, ogórkiem, awokado, kolendrą i dymką.

jak-zrobic-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?