Przejdź do treści

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Znacie chłodnik kukurydziany? Właśnie nastał czas młodej kukurydzy, więc to idealny moment, by przyrządzić tę letnią zupę.

Kukurydza jest świetnym źródłem węglowodanów, które znakomicie zaspokajają głód, zawiera też sporo białka, potasu, witaminy A oraz fosforu. W połączeniu z kremowym mlekiem kokosowym i kilkoma prostymi dodatkami, zamienia się w gęsty krem, który z pewnością znajdzie wielu amatorów. Oto chłodnik w wersji, jakiej nie znacie!

Chłodnik z kukurydzy

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 3-4 szklanki):

– 2 kolby młodej kukurydzy
– 1 duża cebula
– 1 cm imbiru
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1/2 szklanki mleka kokosowego dobrej jakości (125 ml)
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– szczypta cayenne lub chili w proszku
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Myjemy kukurydzę i ostrym nożem odcinamy ziarna od kolby. Siekamy cebulę, przeciskamy obrany imbir przez praskę. Przygotowujemy bulion i resztę składników. Na dużej patelni lub w garnku podsmażamy cebulę z imbirem. Po 5 minutach dodajemy kukurydzę i smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy mleko kokosowe oraz bulion, dodajemy przyprawy,

mieszamy i dusimy wszystko ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładki krem. Gdy wystygnie, chłodzimy go w lodówce przez kilka godzin i serwujemy.

Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni. (Dodatek mleka kokosowego sprawia, że chłodnik mocno gęstnieje w lodówce. Jeśli wolisz wersję bardziej rzadką, przed podaniem rozrzedź go nieco zimnym bulionem warzywnym lub wodą).

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Przepis na kukurydzę z pieca

Przepis na kukurydzę z pieca. Idealne danie na jesienne wieczory

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy

Gazpacho z arbuza i pomidorów. Zmiksuj przepyszny i zdrowy chłodnik

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie