Przejdź do treści

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Znacie chłodnik kukurydziany? Właśnie nastał czas młodej kukurydzy, więc to idealny moment, by przyrządzić tę letnią zupę.

Kukurydza jest świetnym źródłem węglowodanów, które znakomicie zaspokajają głód, zawiera też sporo białka, potasu, witaminy A oraz fosforu. W połączeniu z kremowym mlekiem kokosowym i kilkoma prostymi dodatkami, zamienia się w gęsty krem, który z pewnością znajdzie wielu amatorów. Oto chłodnik w wersji, jakiej nie znacie!

Chłodnik z kukurydzy

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 3-4 szklanki):

– 2 kolby młodej kukurydzy
– 1 duża cebula
– 1 cm imbiru
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1/2 szklanki mleka kokosowego dobrej jakości (125 ml)
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– szczypta cayenne lub chili w proszku
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Myjemy kukurydzę i ostrym nożem odcinamy ziarna od kolby. Siekamy cebulę, przeciskamy obrany imbir przez praskę. Przygotowujemy bulion i resztę składników. Na dużej patelni lub w garnku podsmażamy cebulę z imbirem. Po 5 minutach dodajemy kukurydzę i smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy mleko kokosowe oraz bulion, dodajemy przyprawy,

mieszamy i dusimy wszystko ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładki krem. Gdy wystygnie, chłodzimy go w lodówce przez kilka godzin i serwujemy.

Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni. (Dodatek mleka kokosowego sprawia, że chłodnik mocno gęstnieje w lodówce. Jeśli wolisz wersję bardziej rzadką, przed podaniem rozrzedź go nieco zimnym bulionem warzywnym lub wodą).

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?