Przejdź do treści

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy
Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Ogórki kiszone, inaczej kwaszone, to samo zdrowie! Są niskokaloryczne,mają mnóstwo drogocennych wartości odżywczych,  na układ pokarmowy działają jak naturalny probiotyk i wspierają układ odpornościowy. Jak zrobić tradycyjne, klasyczne ogórki kiszone o staropolskim smaku? A jak przygotować bardziej odważną ich wersję? Sprawdź nasze przepisy – zarówno początkujący, jak i zaawansowani znajdą coś dla siebie.

Jak zrobić ogórki kiszone?

Prędzej czy później dotyka to każdego z nas: chęć przygotowania własnego słoika kiszonych ogórków. Pachnących czosnkiem i koperkiem, chrupiących i jędrnych, idealnych na kanapkę i do chrupania prosto ze słoika. Mamy trzy przepisy – dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy.

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Jeśli będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, szybko staniemy się specjalistami od kiszenia. Najważniejsze są oczywiście ogórki: najlepiej sprawdzają się małe, młode okazy. Jeśli użyjecie do kiszenia przerośniętych, pustych w środku i starych warzyw, nie łudźcie się, że wyjdą smaczne.

Druga sprawa to dodatki: klasycznie wkładamy do słoików łodygi kopru, chrzan (korzeń i liście), czosnek (z tym nie można przesadzić), a co bardziej zaawansowani wzbogacają smak ogórków liśćmi porzeczki czy dębu. Te ostatnie również mają właściwości konserwujące. Zalewa do ogórków kiszonych to solanka, czyli przegotowana wodą z dodatkiem soli kamiennej – najpopularniejszy przelicznik to 1 łyżka soli na 1 litr wody.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak układać ogórki do kiszenia?

Kolejna sprawa to kwestia techniki – nawet najlepsze jakościowo składniki mogą się zepsuć, jeśli popełnimy kilka błędów podczas procesu przygotowywania ogórków. To, że słoiki, w których trzymamy ogórki, powinny być czyste, to rzecz oczywista, ale nie każdy wie, że ogórki do kiszenia musimy układać bardzo ciasno. Jeśli tego nie zrobimy, wypłyną ponad powierzchnię wody, zmiękną i będą niejadalne (podobnie postępujemy, gdy chcemy zrobić ogórki kiszone w plasterkach)

Ogórki kiszone można robić w słoikach, ceramicznych wiaderkach i drewnianych beczkach. Grunt, żeby miały staropolski smak i były intensywne, twarde, chrupiące.

Ogórki kiszone dla początkujących – przepis do słoików

Kiszonkowym laikom polecam przepis na ogórki dla początkujących. Jest najbliższy temu, jak się robi tradycyjne bądź klasyczne ogórki kiszone.

A jeśli złapiecie już ogórkowego bakcyla, możecie pójść krok dalej i poszaleć z dodatkami. Może skusicie się na ogórki w ostrej zalewie, z dodatkiem chilli? Nie dość, że pyszne, to jeszcze piękne – czerwone papryczki świetnie ożywiają ogórkową zieleń. Chcecie się na ogórkach mocniej wyżyć? Jeśli tak, polecam przepis na obłędne ogórki w zalewie curry.

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 1 kg dobrych ogórków gruntowych
– kilka łodyg kopru
– korzeń i liście chrzanu
– czosnek w ząbkach
– sól kamienna niejodowana

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i osuszamy (najlepiej, by były niewielkie i równej wielkości). Na dno wyparzonych, wysuszonych, dużych słoików układamy po 1 ząbku obranego czosnku, łodygę kopru i kawałek chrzanowego liścia. Następnie układamy w słoiku ciasno ogórki, dodając ok. 5-cm kawałek obranego korzenia chrzanu pokrojonego w paski i kolejny ząbek czosnku. Można dodać liść dębowy lub porzeczki. Wkładając ogórki do słoików, należy uważać, by zachować wolną przestrzeń ok. 3 cm od pokrywki.

Zagotowujemy wodę z solą kamienną, na każdy litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Kiedy sól się rozpuści, a woda zagotuje, zalewamy nią ogórki. Zalewa na ogórki kiszone powinna przykrywać je w całości, inaczej się popsują. Zakręcamy słoiki, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3‒4 dni. Po upływie tego czasu odstawiamy słoiki w chłodne miejsce, by zatrzymać proces kiszenia (po kilku dniach mamy ogórki małosolne, czyli ogórki kiszone krótko ).

Ostre pikle ogórkowe w słoikach – przepis

3 x kiszone ogórki

Składniki:

– 2 kg ogórków gruntowych równej wielkości
– 2,5 łyżki soli
– 1 papryczka chilli (pokrojona w plastry) 

Na zalewę:

– 400 g cukru
– 300 ml octu
– 7 łyżek oleju
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Umyte ogórki kroimy w słupki. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin, by puściły sok (gdy ogórki puszczą sok, odlewamy go).

W międzyczasie przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy ocet, cukier, chilli w proszku oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy, mieszając miksturę – cukier powinien się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej.

Odsączone ogórki umieszczamy ciasno w wyparzonych słoikach, do każdego dodajemy plasterki papryczki chilli, zalewamy gorącą zalewą i bardzo mocno zakręcamy.

Chrupiące ogórki kiszone w plasterkach z dodatkiem curry – przepis

3 x kiszone ogórki

Składniki:

– 1 kg ogórków
– 2 średniej wielkości cebule

Na zalewę:

– 1 l wody
– 250 ml octu
– 220 g cukru
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki curry w proszku
– 1 łyżeczka gorczycy 

Przygotowanie:

Umyte ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia.

W wyparzonych słoikach układamy warstwami ogórki, następnie cebule (pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od pokrywki). Zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut (czyli gotujemy na malutkim ogniu, zachowując odstępy między słoikami, a po zgaszeniu ognia trzymamy w wodzie jeszcze 1 minutę).


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pieczone zimowe owoce

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×