Przejdź do treści

W korpo masz „owocowe dni”? Zobacz, czy na pewno potrzebujesz tyle cukru!

skrzynka z owocami
Archiwum Hello Zdrowie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Wtorkowy poranek, w kuchni w korpo ruch. To znak, że przywieźli owoce. W skrzynce czekają na winogrona, pomarańcze, gruszki, banany, jabłka. Każdy wychodzi z kilkoma owocami w rękach, w końcu są za darmo, więc trzeba brać! Sprawdźmy jednak, czy jedzenie owoców zawsze wychodzi nam na zdrowie…

Czy „jedz zdrowo” oznacza, że mamy kilka razy dziennie sięgać po owoce? Zapytałam o to ekspertkę. „Warzywa i owoce są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, ale to nie znaczy, że należy traktować je na równi. Zaleca się, by owoce stanowiły ¼ zjadanych produktów z tej grupy. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by każdy codziennie jadł minimum 400 g owoców i warzyw, choć obecnie mówi także o znacznie większej ilości 900 g” – tłumaczy Barbara Dąbrowska, dietetyk.

„Przyjmując proporcję ¾ warzyw, ¼ owoców to od 100 do 225 g owoców. Taka ilość to od połowy do jednej średniej sztuki np. pomarańczy czy jabłka. Owoców nie należy się bać, ale nie można zjadać ich zbyt wiele. Między bajki należy za to włożyć zasadę, by nie jeść owoców po godzinie 12. Masz ochotę na mandarynkę o 16? Śmiało!” – dodaje.

Archiwum Hello Zdrowie

Banany

Banany to doskonała przekąska, na pewno lepsza od zwykłego batona, a syci!” – powie większość z was. A my zgadzamy się z tą opinią. Już jeden średniej wielkości banan zawiera 500 mg potasu oraz 32 mg magnezu. To też idealne źródło glikogenu mięśniowego, który każdy z nas musi odbudować po  wysiłku. Banany to również bogactwo prebiotyków pozytywnie wpływających na florę bakteryjną oraz źródło aminokwasu zwanego tryptofanem, który z kolei bierze udział w tworzeniu serotoniny.

Czy więc każdy może je jeść bez poczucia winy? Niekoniecznie. Jeden banan zawiera aż 27 g węglowodanów, większość z nich to zwykłe cukry proste. I kolejna informacja – 100 g bananów dostarcza 89 kcal. Nie warto więc przesadzać z ich ilością. Jeden banan raz na jakiś czas w zupełności wystarczy! Zła wiadomość dla diabetyków – owoce mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Jeśli więc masz ochotę na zjedzenie banana, zaplanuj popołudniowy trening lub spacer!

Gruszki

W pracy często zdarza się nam także jedzenie gruszek. I dobrze! Te smaczne owoce zawierają sporo błonnika, który pobudza trawienie, dzięki czemu szybko pozbywamy się zaparć. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść je bezkarnie przez cały dzień. Gruszki w nadmiarze powodują biegunkę!

Archiwum Hello Zdrowie

A jak wygląda ich kaloryczność? 100 g gruszek to tylko 57 kcal. Tego rodzaju owoce w większości składają się z wody i błonnika, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Indeks glikemiczny gruszki wynosi 30. To oznacza, że bez problemu mogą po nie sięgać osoby zmagające się z cukrzycą. W 100 g gruszek znajduje się 15 g węglowodanów.

Pomarańcze

W „owocowym tygodniu” popularne są także pomarańcze – źródło witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika oraz flawonoidów. Wraz z dużą zawartością wody pomarańcze stają się więc idealną przekąską, która nie tylko jest smaczna, ale dzięki swoim składnikom oczyszcza także organizm z toksyn. Dodatkowo warto wiedzieć, że już jeden owoc pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!

Czy możemy więc jeść tyle pomarańczy, ile zdołamy? Niekoniecznie. Średniej wielkości pomarańcza to ok. 70 kcal i ponad 11 g węglowodanów. Niestety, ponad 9 g z nich to cukry proste.

Winogrona

Czy spotkaliście się kiedyś ze stwierdzeniem „Winogrona to sam cukier!”? My tak. I nie ma w tym nic dziwnego. 100 g tych owoców dostarcza bowiem organizmowi 16,1 g węglowodanów i 71 kcal!

Archiwum Hello Zdrowie

Z drugiej strony, winogrona to źródło potasu – składnika mineralnego, który obniża ciśnienie tętnicze oraz wspiera układ krążenia. To dzięki niemu nasz organizm nie zmaga się z nadmierną retencją płynów (czy też odwrotnie – z odwodnieniem!). Ale nie tylko o potas tu chodzi.

Winogrona, dzięki zawartości drogocennego błonnika, poprawiają pracę jelit. Są także moczopędne, co wpływa na szybkie usuwanie toksycznych substancji z organizmu.

Podsumowując, owoce dostarczają nam wielu niezbędnych składników mineralnych, witamin czy błonnika i są świetne w profilaktyce zdrowotnej, ale przy okazji mają w sobie także sporo cukru. Zatem, jak ze wszystkim, nie przesadzajmy. Warto się podzielić z koleżanką kiścią winogron czy innym dorodnym owocem.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska
Dietetyk

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol