Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację
Tian to nic innego jak warzywa pokrojone w plastry, ułożone w charakterystyczny okrąg, zapiekane w suszonych ziołach i podane na gorąco. Zaletą tego dania jest to, że można je urozmaicać według upodobań i pór roku. Teraz idealnie sprawdzą się pomidory, cukinia, cebula czy bakłażany. Próbujemy?
Tian doskonale sprawdzi się na letnią kolację. Jest sycący, ale lekki, więc nie obciąża żołądka. Zimą, przygotowując to danie, warto sięgnąć po warzywa korzeniowe. W każdej wersji tian przygotowuje się szybko i naprawdę prosto. Jeśli nie liczysz kalorii albo jesz taki posiłek w ciągu dnia, a nie wieczorem, to gorące danie możesz posypać ulubionym serem i podać z pełnoziarnistym pieczywem.
Sezon na cukinię jest w pełni, dlatego warto po nią sięgać właśnie teraz. Świetnie smakuje upieczona, podsmażona, a nawet na surowo. Można zrobić z niej zupę albo ciasto. Cukinia to doskonałe warzywo dla osób będących na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera błonnik, witaminy A, B i C, a także fosfor, sód, żelazo i jod. Świetnie wpływa na układ trawienny i nerwowy. Oprócz tego odkwasza organizm i ma dobre działanie na wzrok.
Nasz letni tian prócz cukinii będzie zawierał bataty i bakłażana. Proste, smaczne, zdrowe. Do dzieła!
Tian – warzywa w nowej odsłonie
Składniki:
– 1 zielona cukinia
– 1 żółta cukinia
– 1 mały bakłażan
– 1 batat
– łyżka ziół prowansalskich
– pół łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– ok. 6 łyżek oleju
– 3-4 łyżki fety
– 2 łyżki czarnuszki
– 2 garści posiekanej dymki
– okrągłe naczynie o średnicy ok. 30 cm
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
Batata obierz, włóż do garnka z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie odstaw na bok do wystygnięcia. Wszystkie warzywa pokrój w plastry i umieść w dużej misce.
Do innej miseczki wlej olej i przyprawy – połącz składniki.
Sosem polej warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa ułóż w naczyniu do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piecz, aż warzywa będą miękkie i zarumienione. Gorące danie posyp serem, czarnuszką i dymką.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?