Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie
Słowo pudding w świecie kulinarnym pojawia się coraz częściej. Kojarzy się z ostatnio modnymi nasionami chia albo tapioką. Jednak kiedyś pudding robiło się z ryżu. Długo gotowało się go w mleku, aby powstał ryżowy kleik. My proponujemy właśnie taki pudding, ale w nieco innej wersji.
Będzie zdrowiej, bo zamiast białego ryżu użyjemy czarnego. Gotowany w roślinnym mleku z przyprawami nabierze ciekawego charakteru. Połączony z owocami lata, gorzką czekoladą, chrupiącymi płatkami kokosa i skórką z cytryny idealnie zrównoważy smak i teksturę. Na pewno nie będzie mdły i nasyci na długie godziny.
Czarny ryż to czarne złoto. Zawiera antocyjany, które obniżają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. To właśnie dzięki antocyjanom ma taki kolor. Są to barwniki roślinne o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, cynk, witaminy z grupy B i E. Opóźnia procesy starzenia się skóry, dobrze wpływa na jej wygląd i stan. Oprócz tego czarny ryż jest bogaty w przeciwutleniacze i działa przeciwzapalnie. Jest produktem uniwersalnym, dobrze czuje się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Jest zdrowszy od swoich braci ‒ białego i brązowego ryżu.
Do naszej propozycji użyliśmy owoców lata, czyli tych, które są aktualnie sezonowe, najsmaczniejsze i zdrowe. Możesz wybrać te, które lubisz najbardziej ‒ każde świetnie się tu sprawdzą.
Taki pudding będzie doskonale pasował na późne, leniwe śniadanie, lunch czy nawet deser. Poza tym nie zawiera niezdrowego cukru, jedynie ten naturalny z owoców. Obiecujemy, jest pyszny!
Pudding z czarnego ryżu
Składniki (przepis na 2 osoby):
– 100 g czarnego ryżu
– 200‒300 ml mleka migdałowego (może być inne roślinne, ewentualnie krowie)
– porządną szczyptę cynamonu
– szczyptę kardamonu
– szczyptę gałki muszkatołowej
– jeśli masz dobrej jakości albo domowy ekstrakt waniliowy, to również świetnie się tu sprawdzi
– 1 łyżkę płatków kokosowych
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego albo o składzie 100% zawartości orzechów)
– ok. 2 garści malin
– ok. 2 garści borówek
– skórkę startą z połowy cytryny
– połowę banana
Przygotowanie:
Wlej mleko do rondelka, dodaj ryż i przyprawy. Gotuj, aż ryż stanie się całkowicie miękki, mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarł do dna. Odstaw na bok. Maliny rozgnieć widelcem na papkę.
Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni, a czekoladę pokrój w małe kawałki. Do blendera wrzuć banana i ugotowany ryż. Zmiksuj, ale tylko przez chwilę, do momentu, aż banan połączy się z ryżem. Nie chcemy uzyskać całkowitej papki, zależy nam, aby ryż był wyczuwalny. Przełóż ryż do słoiczków albo miseczek.
Przykryj warstwą malin.
Dodaj masło orzechowe, borówki, posyp wiórkami kokosowymi, czekoladą i skórką z cytryny.
Jedz od razu albo odstaw do lodówki.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?