Przejdź do treści

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Congee to doskonały przepis dla osób, którym zdarza się rozgotować ryż. To właśnie rozgotowany ryż jest podstawą tego dania. Congee trudno określić jednym słowem. Najlepiej po prostu go spróbujcie.

To trochę kleik, zupa, pudding albo owsianka ryżowa. Chińczycy jedzą takie danie codziennie. Można je podać na słodko z owocami albo w wersji wytrawnej. Zupa porządnie rozgrzeje cię od środka, nasyci i ma doskonały wpływ na jelita. Świetnie sprawdzi się na późne śniadanie, lunch albo kolację. Congee możesz zapakować na wynos. My postanowiliśmy podać je z sezonowymi szparagami, kapustą pak choi, sezamem, orzechami i sosem, który podbije wasze podniebienia.

Ryż, oprócz tego, że dostarcza cennych węglowodanów i syci na długie godziny, to jeszcze poprawia koncentrację. Warto go jeść, bo koi nerwy i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera sporo błonnika, który odpowiada za poprawne procesy trawienne. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (choć rozgotowany będzie miał wyższy), co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, które mogą prowadzić do insulinooporności i cukrzycy. Zawiera sód, potas, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. Jest bogaty w witaminę A, D, E, K i C. Do niego dodajmy inne zdrowe składniki i mamy gotowe naprawdę wartościowe danie.

insulinooporność

Congee ze szparagami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– kilka listków kapusty pak choi
– kilka szparagów
– czubata łyżka masła orzechowego (najlepiej domowego)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oleju z pestek dyni
– łyżka wody
– łyżka podprażonych ulubionych orzechów
– 100 g ryżu białego albo brązowego
– 3-4 szklanki wody
– garść szczypiorku (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– olej ryżowy do smażenia
– łyżeczka sezamu

Przygotowanie:

Ryż przepłucz gorącą wodą na sitku. Przełóż do garnka i zalej wodą.

przepis-na-congee

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotuj na małym ogniu, aż ryż się rozpadnie i powstanie kleik. To zajmie około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą oraz pieprzem. Do miseczki włóż masło orzechowe, sos sojowy, olej z pestek dyni, sok z cytryny, wodę i syrop klonowy. Połącz w sos. Pod koniec gotowania ryżu, odłam końcówki szparagów i pokrój je w nieregularne kawałki.

przepis-na-zupe-ryzowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż krótko szparagi i kapustę. Ryżowy kleik przełóż do miseczki, przykryj warzywami, polej sosem, posyp pokrojonym szczypiorkiem, orzechami i sezamem.

przepis-na-zupe-ryzowa-congee

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami