Przejdź do treści

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Congee to doskonały przepis dla osób, którym zdarza się rozgotować ryż. To właśnie rozgotowany ryż jest podstawą tego dania. Congee trudno określić jednym słowem. Najlepiej po prostu go spróbujcie.

To trochę kleik, zupa, pudding albo owsianka ryżowa. Chińczycy jedzą takie danie codziennie. Można je podać na słodko z owocami albo w wersji wytrawnej. Zupa porządnie rozgrzeje cię od środka, nasyci i ma doskonały wpływ na jelita. Świetnie sprawdzi się na późne śniadanie, lunch albo kolację. Congee możesz zapakować na wynos. My postanowiliśmy podać je z sezonowymi szparagami, kapustą pak choi, sezamem, orzechami i sosem, który podbije wasze podniebienia.

Ryż, oprócz tego, że dostarcza cennych węglowodanów i syci na długie godziny, to jeszcze poprawia koncentrację. Warto go jeść, bo koi nerwy i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera sporo błonnika, który odpowiada za poprawne procesy trawienne. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (choć rozgotowany będzie miał wyższy), co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, które mogą prowadzić do insulinooporności i cukrzycy. Zawiera sód, potas, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. Jest bogaty w witaminę A, D, E, K i C. Do niego dodajmy inne zdrowe składniki i mamy gotowe naprawdę wartościowe danie.

insulinooporność

Congee ze szparagami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– kilka listków kapusty pak choi
– kilka szparagów
– czubata łyżka masła orzechowego (najlepiej domowego)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oleju z pestek dyni
– łyżka wody
– łyżka podprażonych ulubionych orzechów
– 100 g ryżu białego albo brązowego
– 3-4 szklanki wody
– garść szczypiorku (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– olej ryżowy do smażenia
– łyżeczka sezamu

Przygotowanie:

Ryż przepłucz gorącą wodą na sitku. Przełóż do garnka i zalej wodą.

przepis-na-congee

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotuj na małym ogniu, aż ryż się rozpadnie i powstanie kleik. To zajmie około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą oraz pieprzem. Do miseczki włóż masło orzechowe, sos sojowy, olej z pestek dyni, sok z cytryny, wodę i syrop klonowy. Połącz w sos. Pod koniec gotowania ryżu, odłam końcówki szparagów i pokrój je w nieregularne kawałki.

przepis-na-zupe-ryzowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż krótko szparagi i kapustę. Ryżowy kleik przełóż do miseczki, przykryj warzywami, polej sosem, posyp pokrojonym szczypiorkiem, orzechami i sezamem.

przepis-na-zupe-ryzowa-congee

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×