Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem
Sproszkowany sok z młodego jęczmienia to – bez grama przesady – odżywcze tornado. Wystarczy zaledwie 1 szklanka napoju przygotowanego z 1 łyżeczki proszku, by zastąpić aż 2 kg ekologicznych warzyw i owoców! Nie czekamy, miksujemy!
Właściwości jęczmienia
Młody jęczmień można spotkać w postaci proszku z około siedmiodniowych łodyżek jęczmienia. Nie jest to, jak sądzą niektórzy, zmielona trawa jęczmienna, lecz sok. Młode listki ścina się, płucze, a następnie wyciska sok w specjalnych wyciskarkach. Tak uzyskany płyn jest wirowany, a potem następuje odparowanie części wody. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Młody jęczmień ma w składzie witaminy C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wapń wzmacniający kości, żelazo przeciwdziałające anemii, magnez zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresu, zwiększający odporność organizmu mangan oraz cynk i krzem, które wzmacniają włosy i paznokcie.
Preparaty z zielonego jęczmienia idealnie sprawdzą się w czasie odchudzania – a to ze względu na wysoką zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawarte w młodym jęczmieniu wzmagają uczucie sytości i opóźniają opróżnianie żołądka. Natomiast błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, które mogą towarzyszyć odchudzaniu.
O zaletach jęczmienia można by długo – zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, a także miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, a ze względu na bardzo wysoką zawartość wapnia zapobiega rozwojowi osteoporozy. Normalizuje poziom cukru we krwi, zmniejszając ryzyko cukrzycy. Dodaje energii i poprawia nastrój – zastępuje nawet kilka filiżanek kawy, mimo że nie zawiera kofeiny. Dziś zamiast kolejnej małej czarnej – przepyszny koktajl!
Przepis na koktajl z młodym jęczmieniem
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki:
– łyżeczka młodego jęczmienia
– 1 banan
– pół garści pietruszki
– 1 kiwi
– pół awokado
– 6 cm łodygi selera
– 180 ml soku z pomarańczy
Wszystkie składniki zmiksuj i pij od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Bób – pożywny dodatek do obiadu. Jakie właściwości w sobie skrywa?
się ten artykuł?