Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii
Zróbmy czekoladę z tahini, gałką muszkatołową i cynamonem. Dzięki tym przyprawom nasz deser nabierze charakteru i niesamowitego smaku!
Odchudziliśmy gorącą czekoladę, przygotowując ją w wersji wegańskiej. Będzie bez cukru, mleczną czekoladę zastąpimy gorzką, cukier ‒ daktylami, a krowie mleko ‒ roślinnym. Przedstawiamy prosty, szybki, zdrowy przepis na gorącą czekoladę. Do dzieła!
Gorąca czekolada oczywiście nie może obejść się bez prawdziwej czekolady. Wybieraj te produkty, gdzie zawartość kakao wynosi 70%. Pamiętaj ‒ im krótsza lista składników, tym lepsza jakość i smak. Polecamy sięganie po lokalne polskie produkty. Tak samo jest z kakao. Kupuj tylko to prawdziwe, niesłodzone, bez dodatków. Gorzka czekolada to nie tylko pyszny smak i afrodyzjak. Doskonale działa jako zastrzyk energii. Ma dobry wpływ na koncentrację, pamięć i skupienie. Wzmacnia serce, filtruje nerki, zapobiega miażdżycy oraz łagodzi kaszel. To doskonałe źródło potasu, żelaza i magnezu. Skuś się!
Gorąca wegańska czekolada
Składniki:
– 4 daktyle
– 2 łyżki kakao
– 6 kostek gorzkiej czekolady
– łyżeczka pasty tahini
– szczypta cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– 250 ml mleka migdałowego
Przygotowanie:
Jeśli masz wyjątkowo twarde suszone daktyle, namocz je wcześniej w gorącej wodzie przez 10 minut. Jeśli są miękkie, możesz pominąć ten krok. Przygotuj kakao i pokrojoną czekoladę.
Dodaj tahini.
Mleko migdałowe podgrzej, dodaj do czekolady, kakao i tahini.
Odsącz daktyle i wrzuć do mleka. Dodaj przyprawy i podgrzewaj na niskim ogniu przez 10 minut. Mieszaj co jakiś czas. Kiedy daktyle się rozpadną, zmiksuj czekoladę na gładki płyn. Posyp wiórkami czekolady albo płatkami migdałowymi. Pij, póki jest gorąca!
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?