Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami
Czarna soczewica, inaczej beluga, jest najzdrowszą z soczewic. Ma wspaniale właściwości odżywcze i zdrowotne, zawiera dużo białka i jest świetną alternatywą mięsa dla wegan i wegetarian. Przepisy na jej wykorzystanie w kuchni można mnożyć! My proponujemy pyszny obiad z pomidorami.
Czarna soczewica – właściwości odżywcze
Czarna soczewica, czyli beluga (po angielsku black lentils) z wyglądu nieco przypomina kawior. Osoby niejedzące mięsa doskonale wiedzą, że warto po nią sięgać, bo zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Takie białko może być doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego. Czarna soczewica doskonale nadaje się na wegański obiad czy kolację: można z niej zrobić kotlety, pasztet, pastę do smarowania kanapek.
Beluga to także źródło wielu witamin i mikroelementów, wśród których są:
- kwas foliowy,
- witaminy C, B, A i K,
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- wapń.
Czarna soczewica – właściwości zdrowotne
Warto włączyć czarną soczewicę do codziennej diety, bo obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Regularne jej spożywanie zapobiega chorobom serca i układu krążenia.
Dodatkowo beluga syci i wypełnia żołądek na długie godziny, a to dzięki zawartości błonnika.
Czarna soczewica z pomidorami – wypróbuj przepis
Czarna soczewica w przeciwieństwie do swoich sióstr w gotowaniu nie rozpada się tak łatwo. Dodamy do niej pomidory – podłużne, okrągłe, czerwone, malinowe i żółte, te ogromne i „na raz”. Dzięki pieczeniu stają się słodkie, rozpływające w ustach. Mięta i rozmaryn wzbogacą smak, a czosnek sprawi, że całość nabierze charakteru. Spróbuj sama!
Chociaż w naszym daniu królują pomidory, to dzięki zawartości soczewicy jest ono wyjątkowe.
Składniki:
- 100 g czarnej soczewicy
- 3-4 średniej wielkości ulubione pomidory
- garść pomidorów koktajlowych
- pół gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- ok. 400-600 ml bulionu warzywnego
- kilka listków mięty albo bazylii
Przygotowanie:
Pomidory umyj i przekrój na pół.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Skrop olejem, natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i roztartym w dłoniach, pociętym rozmarynem.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj czarną soczewicę (nie namacza się jej przed gotowaniem, które trwa około 25 minut). Zagotuj bulion, dodaj soczewicę i gotuj, aż będzie prawie miękka. Odcedź i dodaj do pomidorów.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Piecz jeszcze przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z listkami mięty. Smacznego!
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Robert Kudelski: „Oczekuje się od nas, osób z otyłością, większej dyscypliny. Jakby ta dyscyplina miała załatwić sprawę”
Ozempic i Wegovy pomocne w walce z uzależnieniami? Zaskakujący efekt uboczny leków na odchudzanie
Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?
się ten artykuł?