3 min.
Schyłek lata, jeszcze ciepło. Pora idealna na grzybobranie. Złote, obłędnie pachnące kurki prosto z koszyka… Co powiecie na zupę kurkową? Z batatem, soczewicą i aromatycznymi dodatkami smakuje doskonale!
Kurki pojawiają się w lasach już w lipcu i są jednym z tych gatunków grzybów, które ze względu na swój kolor i występowanie w grupie zbiera się dość przyjemnie.
Pieprznik jadalny, bo tak właśnie nazywają się kurki, jest źródłem witamin z grupy B, witaminy D oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, cynku, miedzi oraz manganu.
Co ważne, kurki są również źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć sam. Jest to szczególnie ważne w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdzie źródła białka są bardziej ograniczone.
Warto jednak podkreślić, że bardziej niż wartości odżywcze, w kurkach doceniamy ich wyrazisty, lekko korzenny, ale jednocześnie delikatny smak. Dlatego właśnie w moim przepisie na zupę kurki są numerem jeden, ale nie występują solo. Grzybom towarzyszy bogaty w beta-karoten batat oraz zielona soczewica, które podkręcają wartości odżywcze zupy, ale nie dominują nad maślanym, lekko pieprznym smakiem podduszonych kurek.
Mój pomysł jest prosty – wybierzcie się do lasu, oddychajcie głęboko, cieszcie się ciszą, a przy odrobinie szczęścia, wśród zieleni mchu, znajdziecie żółcące się kurki. A po powrocie ugotujcie zupę, jedną z najlepszych, jakie jadłam.
Zupa kurkowa z soczewicą i batatem
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Składniki (na 4 porcje):
– ok. 500 g kurek
– ok. 200 g (kubek) zielonej soczewicy
– 1 średniej wielkości batat
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 cebula szalotka
– 3 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki tymianku
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku
– 2 łyżki masła, oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
– świeża natka pietruszki do podania
– opcjonalnie: twardy ser, np. Grana Padano
Sposób przygotowania:
Soczewicę namaczamy przez min. 2-3 godziny (najlepiej zalać ją wodą poprzedniego wieczora i zostawić na noc). Kurki oczyszczamy, dokładnie płuczemy, a większe grzyby kroimy na pół lub w ćwiartki. Drobno kroimy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Batata obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W sporym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę, czosnek, batata oraz tymianek – wszystko rumienimy na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy kurki i mieszając co jakiś czas, blanszujemy całość jeszcze ok. 5 minut. Soczewicę odcedzamy z wody, płuczemy i dodajemy do garnka. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zupę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pietruszką oraz, opcjonalnie, ze startym serem – np. Grana Padano.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zobacz także
Udostępnij!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022