Przejdź do treści

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Walentynki i bombonierka? Trudno o bardziej banalny zestaw… No, chyba że będzie to niepowtarzalne pudełko pełne słodkości zrobionych samodzielnie. Taka alternatywa to co innego!

Proste i naturalne, domowe słodkości można przygotowywać na wiele różnych sposobów i w wielu wariantach smakowych. My proponujemy 6 przykładowych, z których do zrobienia możesz wybrać albo wszystkie, albo tylko jedną opcję, lub kilka tych, które podajemy, zmodyfikować pod osobisty gust osoby obdarowywanej i pozamieniać niektóre dodatki na inne.

Zdjęcie: Agata Deja

A jest z czego wybierać! Mięciutkie i bardzo słodkie trufle czekoladowe z nutą świeżej mięty rozpływają się w ustach, ale miętę możesz zamienić na coś innego albo nawet pominąć. Kruche gorzkie czekoladki wypełnione aromatem róży są zaskakujące i bardzo smaczne, lecz jeśli trudno ci zdobyć coś różanego, użyj startej skórki z ekologicznej pomarańczy. Soczyste trufle kokosowe na pewno zasmakują każdemu. Czekoladowe pralinki wypełnione nadzieniem orzechowym lub owocowym to gwarantowany strzał w dziesiątkę za każdym razem, gwarantujemy! Suszona śliwka wypełniona słodkim masłem migdałowym, w kruchej czekoladowej otoczce przypomina miękką galaretkę z kremem, a jest o wiele łatwiejsza do zrobienia.

Prosto, naturalnie i pysznie. Polecamy!

Trufle czekoladowe z miętą 

przepis na trufle czekoladowo mietowe

Zdjęcie: Agata Deja

Składniki (ok. 7 sztuk):

– 100 g suszonych daktyli
– 3 płaskie łyżki kakao (15 g)
– 4 duże listki świeżej mięty
– kakao, do obtoczenia i świeże listki mięty do przybrania

Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy, wyciskamy i usuwamy pestki, jeśli jakieś są. Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy kakao i poszarpane listki mięty i miksujemy na gładko. Następnie masę wkładamy do zamrażarki na 15 minut, po czym rolujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w kakao i przybieramy listkiem mięty. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Czekoladki z różą

przepis na czekoladki z różą

Zdjęcie: Agata Deja

Składniki (ok. 10 sztuk):

– 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1 łyżeczka ekologicznych, suszonych płatków róży lub kilka kropel wody różanej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a płatki róży tniemy nożyczkami lub rozrywamy na drobne kawałeczki. Dodajemy płatki róży lub różaną wodę do rozpuszczonej czekolady, mieszamy i rozlewamy do silikonowych foremek na ok. 5 mm wysokości. Wypełnione foremki wkładamy do lodówki, aż czekoladki stężeją. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Trufle kokosowe

trufle kokosowe

Zdjęcie: Agata Deja

Składniki (ok. 15 sztuk):

– 100 g suszonych daktyli
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 40 g)
– 2-4 łyżki mleka kokosowego lub wody
– wiórki kokosowe do obtoczenia

Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 15 minut.

Po tym czasie dokładnie odcedzamy, wyciskamy i usuwamy pestki. Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy wiórki, 2 łyżki mleka i miksujemy na gładko, w razie potrzeby dodajemy dodatkową porcję mleka. Następnie masę rolujemy w kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Pralinki orzechowe

Składniki (ok. 15 sztuk):

– 100-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1 łyżka niesłodzonego masła orzechowego
– 1-2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wlewamy do foremek silikonowych do 1/3 ich pojemności i obkręcamy, aby czekolada pokryła dokładnie wszystkie ścianki, można sobie w tym pomóc drugim końcem łyżeczki, rozprowadzając nim czekoladę na brzegach formy. Wkładamy wypełnioną formę do zamrażarki na 15 minut. Mieszamy masło orzechowe z syropem. Po wyjęciu formy z zamrażarki wlewamy do każdej dziurki orzechową masę na 3/4 wysokości, po czym dopełniamy każdą formę rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę, aż czekolada stwardnieje. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Pralinki owocowe

Składniki (ok. 15 sztuk):

– 100-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1-2 łyżki marmolady owocowej dobrej jakości, a najlepiej domowej (np. wiśniowo-lawendowej)

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wlewamy do foremek silikonowych do 1/3 ich pojemności i obkręcamy, aby czekolada pokryła dokładnie ścianki, można sobie w tym pomóc drugim końcem łyżeczki, rozprowadzając nim czekoladę na ściankach. Wkładamy wypełnioną formę do zamrażarki na 15 minut, następnie wlewamy do każdej dziurki odrobinę marmolady, po czym zalewamy każdą resztą czekolady. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę, aż czekolada stwardnieje. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Suszone śliwki z migdałami 

przepis na suszoną śliwke

Zdjęcie: Agata Deja

Składniki (15 sztuk):

– 15 suszonych śliwek bez pestek
– 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1 łyżka masła migdałowego
– 1 łyżka syropu daktylowego

Śliwki wrzucamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Po wyjęciu dokładnie odcedzamy i odciskamy. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a w małej miseczce mieszamy masło migdałowe z syropem na gładką masę. Wypełniamy migdałową masą wgłębienie w każdej śliwce, po czym obtaczamy wszystkie w rozpuszczonej czekoladzie. Układamy na papierze do pieczenia lub specjalnej kratce do obciekania i odstawiamy na bok lub wstawiamy do lodówki do czasu stwardnienia polewy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze