Przejdź do treści

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Prezent na walentynki? Czekolada!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Walentynki to idealny moment, aby przygotować pyszną czekoladę dla drugiej połówki. Jak? Proponujemy temperowanie. Tak, brzmi intrygująco, ale to proste, a efekt was zaskoczy. Każdy doceni prezent przygotowany samodzielnie. A może… zróbcie ją wspólnie!

Gorzka czekolada – naturalny afrodyzjak

Gorzka czekolada to nie tylko naturalny afrodyzjak. Poprawia humor, pobudza i usuwa zmęczenie. Oprócz tego obniża zły cholesterol, wzmacnia serce, chroni przed miażdżycą i nowotworami.

Do samodzielnie przygotowanej czekolady możesz dodać swoje ulubione orzechy. Jeśli nie przepadasz za jagodami goji, dodaj posiekane suszone owoce, sezam, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe. Jednak warto się przekonać do tych maleńkich owoców. Ich skład doskonale wpływa na nasze zdrowie. W końcu nie bez powodu są zaliczane do grupy superfoods.

Czekolada zakupiona? Zatem zabieramy się do temperowania!

Temperowanie czekolady – co to jest?

Na czym dokładnie polega temperowanie i po co właściwie to robić? Temperowanie czekolady polega na jej podgrzewaniu i schładzaniu do konkretnej temperatury. Dlatego do jej przygotowania niezbędny jest termometr cukierniczy. Drugą istotną rzeczą jest, aby użyć tylko najlepszej jakościowo czekolady, tej, która zawiera największą ilość kakao. Oczywiście możesz użyć każdej czekolady, ale polecamy gorzką, bo jest najzdrowsza. Dzięki temperowaniu uzyskasz pięknie gładką i błyszczącą czekoladę, która podczas łamania będzie wydawać charakterystyczny dźwięk ‒ tak, ten, który często słychać podczas reklam telewizyjnych promujących czekoladę. O czym jeszcze warto pamiętać podczas procesu temperowania? Sprawdzając temperaturę za pomocą termometru, wkładaj go w środek masy tak, aby nie dotykać dna. Nie przekraczaj podanej temperatury, ponieważ czekolada może się roztemperować i trzeba będzie cały proces powtarzać jeszcze raz. Dodatkowo uważaj, aby do czekolady nie dostała się woda, wtedy masa może być zbyt płynna.

Walentynkowa czekolada – składniki:

– 400 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
– garść ulubionych orzechów
– garść jagód goji
– termometr cukierniczy

Walentynkowa czekolada – przygotowanie:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść 300 g w kąpieli wodnej do osiągnięcia 46‒48 stopni C. Zdejmij miskę z ognia i wrzuć resztę czekolady. Mieszaj dokładnie, aż się rozpuści.

Zdjęcie: masz.talerz

Poczekaj, aż temperatura czekolady wyniesie 27 stopni C. Kiedy tak się stanie, wstaw miskę na garnek i podgrzej czekoladę do 32 stopni C.

Zdjęcie: masz.talerz

Wylej ją na papier do pieczenia i za pomocą noża rozprowadź równomiernie na mniej więcej 0,5 cm grubości.

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp orzechami i jagodami, lekko dociśnij. Odstaw na bok, aż czekolada stężeje, na 30‒40 minut. Po tym czasie połam ją na kawałki, umieść w ozdobnej torebce albo pudełku i szczelnie zamknij.

Zdjęcie: masz.talerz

Taką czekoladę przechowuj w dobrze zamkniętym opakowaniu do 1‒2 tygodni.

Zdjęcie: masz.talerz

Najlepiej smakuje zjedzona w ciągu kilku dni od jej przygotowania.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Zaskakujące fakty o czekoladzie

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol