Przejdź do treści

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Prezent na walentynki? Czekolada!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Walentynki to idealny moment, aby przygotować pyszną czekoladę dla drugiej połówki. Jak? Proponujemy temperowanie. Tak, brzmi intrygująco, ale to proste, a efekt was zaskoczy. Każdy doceni prezent przygotowany samodzielnie. A może… zróbcie ją wspólnie!

Gorzka czekolada – naturalny afrodyzjak

Gorzka czekolada to nie tylko naturalny afrodyzjak. Poprawia humor, pobudza i usuwa zmęczenie. Oprócz tego obniża zły cholesterol, wzmacnia serce, chroni przed miażdżycą i nowotworami.

Do samodzielnie przygotowanej czekolady możesz dodać swoje ulubione orzechy. Jeśli nie przepadasz za jagodami goji, dodaj posiekane suszone owoce, sezam, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe. Jednak warto się przekonać do tych maleńkich owoców. Ich skład doskonale wpływa na nasze zdrowie. W końcu nie bez powodu są zaliczane do grupy superfoods.

Czekolada zakupiona? Zatem zabieramy się do temperowania!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Temperowanie czekolady – co to jest?

Na czym dokładnie polega temperowanie i po co właściwie to robić? Temperowanie czekolady polega na jej podgrzewaniu i schładzaniu do konkretnej temperatury. Dlatego do jej przygotowania niezbędny jest termometr cukierniczy. Drugą istotną rzeczą jest, aby użyć tylko najlepszej jakościowo czekolady, tej, która zawiera największą ilość kakao. Oczywiście możesz użyć każdej czekolady, ale polecamy gorzką, bo jest najzdrowsza. Dzięki temperowaniu uzyskasz pięknie gładką i błyszczącą czekoladę, która podczas łamania będzie wydawać charakterystyczny dźwięk ‒ tak, ten, który często słychać podczas reklam telewizyjnych promujących czekoladę.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas procesu temperowania? Sprawdzając temperaturę za pomocą termometru, wkładaj go w środek masy tak, aby nie dotykać dna. Nie przekraczaj podanej temperatury, ponieważ czekolada może się roztemperować i trzeba będzie cały proces powtarzać jeszcze raz. Dodatkowo uważaj, aby do czekolady nie dostała się woda, wtedy masa może być zbyt płynna.

Walentynkowa czekolada – składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao,
  • garść ulubionych orzechów,
  • garść jagód goji,
  • termometr cukierniczy.

Walentynkowa czekolada – przygotowanie:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść 300 g w kąpieli wodnej do osiągnięcia 46‒48 stopni C. Zdejmij miskę z ognia i wrzuć resztę czekolady. Mieszaj dokładnie, aż się rozpuści.

Poczekaj, aż temperatura czekolady wyniesie 27 stopni C. Kiedy tak się stanie, wstaw miskę na garnek i podgrzej czekoladę do 32 stopni C.

Wylej ją na papier do pieczenia i za pomocą noża rozprowadź równomiernie na mniej więcej 0,5 cm grubości.

Posyp orzechami i jagodami, lekko dociśnij. Odstaw na bok, aż czekolada stężeje, na 30‒40 minut. Po tym czasie połam ją na kawałki, umieść w ozdobnej torebce albo pudełku i szczelnie zamknij.

Taką czekoladę przechowuj w dobrze zamkniętym opakowaniu do 1‒2 tygodni.

Zdjęcia: masz.talerz

Najlepiej smakuje zjedzona w ciągu kilku dni od jej przygotowania.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Tych „Jajek Niespodzianek” dzieci w święta nie zjedzą. Powód? Salmonella

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×