Przejdź do treści

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Bób odpowiedni jest dla osób dbających o linię, fasola – dla tych ze schorzeniami układu krwionośnego, a ciecierzyca świetnie zadba o trawienie. Każdy ze strączków, pomimo podobnego składu, działa unikalnie. Na mocne kości, trawienie, układ krwionośny i dla mózgu.

Ciężkostrawne, tuczące i kaloryczne? Nieprawda! Rośliny strączkowe wracają do łask nie tylko za sprawą kuchni wege. Są przede wszystkim niezastąpionym źródłem całej gamy składników odżywczych, witamin i minerałów, czego jesteśmy coraz częściej świadomi. Na polskim stole oprócz fasoli i sezonowego bobu pojawiają się również bardziej wyszukane odmiany, jak ciecierzyca czy soczewica. Dzięki tej różnorodności możecie wybrać strączek, który prócz doznań smakowych przyniesie spersonalizowane korzyści zdrowotne.

1. Odchudzanie

Na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition” opublikowane zostały wyniki badań, które jednoznacznie wskazują, że regularne jedzenie soczewicy, grochu, fasoli i ciecierzycy sprzyja odchudzaniu i utrzymywaniu prawidłowej masy ciała. Badaniu poddano 940 kobiet i mężczyzn, którym do codziennej diety włączono jedną porcję warzyw strączkowych. W ciągu sześciu tygodni każda z przebadanych osób straciła średnio 0,34 kg, nie podejmując żadnych dodatkowych kroków sprzyjających zrzucaniu kilogramów. Jeżeli więc dbasz o linię, latem bez wyrzutów sumienia zajadaj się bobem. W 100 g znajduje się jedynie 110 kalorii! Dla porównania – wartość kaloryczna ciecierzycy wynosi 164, a fasoli 139 kcal.

2. Mocne kości

Pośród sprzymierzeńców zdrowych i mocnych kości niepodzielnie króluje ciecierzyca. Ze wszystkich strączków jest najbardziej zasobna w żelazo, wapń i magnez. Przykładowo 100 g cieciorki zapewnia 52 proc. dziennego spożycia magnezu! Wszystkie te minerały są ważnym składnikiem kości. Ponadto cieciorka zawiera izoflawony, które powodują zwiększenie gęstości mineralnej kości. Wypróbujcie przepis na pyszny hummus.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

3. Problemy z trawieniem

Warzywa strączkowe wbrew powszechnej opinii sprzyjają trawieniu i zdrowiu całego układu. To za sprawą błonnika pokarmowego – zarówno tego rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, w który warzywa strączkowe są niezwykle zasobne. W tym aspekcie ponownie wygrywa ciecierzyca – jedna porcja (około 164 g) zapewnia aż połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Fasola biała i bób nie pozostają jednak daleko w tyle.

Przewaga ciecierzycy objawia się natomiast w wysokim wskaźniku błonnika nierozpuszczalnego, który wędruje przez cały układ pokarmowy, zatrzymując się dopiero w okrężnicy. Tam rozkładany jest przez bakterie na kwasy karboksylowe, które dodatkowo wspomagają komórki okrężnicy. Dlatego ciecierzyca jest najmniej ciężkostrawna spośród strączkowego towarzystwa – przeciwdziała zatwardzeniom, zaparciom, wzdęciom i innym popularnym zaburzeniom trawiennym.

4. Zdrowe serce i układ krwionośny

Drugi rodzaj błonnika – rozpuszczalny – pomaga w usuwaniu cholesterolu z krwiobiegu. Po rozpuszczeniu staje się żelującą substancją, która wiąże się z kwasami żółciowymi (produkt uboczny rozkładu cholesterolu) i usuwa je z organizmu, co uruchamia proces eliminowania cholesterolu z krwi.

Z warzyw strączkowych pod względem błonnika nierozpuszczalnego królują polskie przysmaki – fasola biała i czerwona. Osoby z podwyższonym cholesterolem powinny mimo wszystko unikać tradycyjnej fasolki po bretońsku czy ciężkostrawnych sałatek z majonezem. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie polski hummus z białej fasoli.

5. Pomoc dla mózgu

Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkty bogate w ten związek pozytywnie wpływają na komórki mózgu, komunikację między nimi oraz nasze samopoczucie. W połączeniu z magnezem, który między innymi usprawnia przekazywanie bodźców, tworzą duet doskonały dla zdrowia neuronalnego. Pod względem zawartości kwasu foliowego i magnezu najkorzystniej wypada ciecierzyca. 100 gramów zaspokaja prawie połowę zapotrzebowania na oba te związki. Należy jednak pamiętać, że kwas foliowy z pożywienia nie przyswaja się całkowicie. W przypadku stwierdzonego niedoboru czy ciąży należy sięgnąć po suplementy.

Warzywa strączkowe warto jeść nawet codziennie. Jeżeli jednak obawiasz się ciężkostrawności lub wzdęć, wypróbuj działanie jednego z ośmiu pomocników trawiennych lub skomponuj własny napar ziołowy, który pomoże się uporać z przykrymi konsekwencjami strączkowego szaleństwa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Pieczywo z pastą, rzodkiewką

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Kolacja na szybko – przepis na warzywny gulasz z cieciorką

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

awuafaba

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

bób

Bób – wypróbuj przepis na pyszną sałatkę w tym warzywem

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Ciasto z ciecierzycy – kryje w sobie ogromną moc

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×