Przejdź do treści

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Zdrowe chrupacze telewizyjne
Zdjęcie: Agata Deja
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Zdrowe przekąski najlepiej zrobić samemu. Chrupki z ciecierzycy, pieczone warzywa, frytki. Czego my tu nie mamy! Wszystko chrupiące i zdrowe.

Wcale nie tak trudno wyczarować we własnej kuchni coś, co chrupie jak szalone, a nie zawiera tony chemii i mnóstwa kalorii. Trzeba tylko znać patenty. Bo taka choćby niepozorna ciecierzyca po spędzeniu chwili w piekarniku pachnie jak dobry popcorn, a jej łagodny smak sprawia, że można ją zamienić w słodką lub pikantną przekąskę, od której trudno się oderwać.

Paczkę nudnych, tłustych i niezdrowych chipsów proponujemy zamienić na miskę tęczowych warzywnych talarków, do przygotowania których nie potrzeba ani grama oleju. A frytki, zamiast smażyć, radzimy upiec i podać z prostym pikantnym sosem zamiast ketchupu. W takiej wersji są o wiele bardziej aromatyczne i lekkostrawne.

Gotowi na wielkie chrupanie?

Kolorowe pieczone chipsy z warzyw korzeniowych

Składniki (na 2 spore miski):

  • 1 średni batat,
  • 1 ziemniak fioletowy,
  • 1 marchew,
  • 1 ziemniak zwykły,
  • 1 burak,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 topinambur
  • 1–2 rzodkiewki,
  • olej do posmarowania chipsów (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Zanim wrzucicie całą blachę warzywnych talarków do pieca, zróbcie małą próbę na kilku sztukach, która określi dokładnie czas pieczenia. Każdy piekarnik inaczej piecze i chipsy też u każdego mogą być różnej grubości, dlatego czas pieczenia musi być dopasowany indywidualnie.

Talarki powinny mieć ok. 1 mm grubości, maksymalnie 2 mm. Wycinanie ich najszybciej wychodzi z użyciem mandoliny, ale nie jest ona niezbędna – za pomocą noża też powinno się udać.

Warzywne plasterki wykładamy na blachę wyłożoną papierem, wcześniej można je lekko posmarować olejem z obu stron, za pomocą pędzla lub palca. Posmarowane olejem będą nieco cięższe, ale będą bardziej przypominać w smaku klasyczne chipsy i będą bardziej chrupiące.

Chipsy należy piec 10–15 minut w temperaturze 200°C. Buraki pieką się najdłużej, więc lepiej upiec je osobno. W połowie czasu pieczenia wyjmujemy blachę z pieca i delikatnie przewracamy talarki na drugą stronę. Serwujemy od razu, z dodatkiem soli lub bez.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Pieczone chrupki z ciecierzycy

Świetna przekąska do filmu, serialu lub dodatek do potraw. Wersja pikantna świetnie pasuje do zupy – zamiast grzanek – lub jako chrupiący akcent w sałatce czy tortilli. Wersja słodka z dodatkiem jogurtu i owoców to superszybkie i pożywne śniadanie, ale też ciekawy akcent w tradycyjnej owsiance.

Składniki:

  • 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy * (400 g)

Wersja pikantna:

  • 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki cayenne lub chili w proszku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki oleju/oliwy,
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie).

Wersja słodka:

  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka syropu/melasy,
  • szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka wybranego cukru, dla chrupkości (opcjonalnie).

* gotowanie ciecierzycy: najlepiej ugotować od razu całą paczkę. Najpierw moczymy ją w wodzie przez noc, następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy wodą, wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy dużo świeżej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy dokładnie na durszlaku i używamy do pieczenia i innych potraw. Takie gotowane w dużej ilości strączki można też podzielić na porcje i zamrozić, dzięki czemu mamy gotowe zawsze pod ręką i nie trzeba ich za każdym razem moczyć i gotować. Z jednego opakowania suchej ciecierzycy (400 g) otrzymamy ok. 800 g ugotowanej.

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Dokładnie osuszamy ziarna ugotowanej ciecierzycy. Wysypujemy je na papierowy ręcznik i drugim pocieramy z góry. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 35–40 minut, przewracając je w trakcie 2–3 razy – wystarczy delikatnie poruszać blachą, aby się lekko przekręciły. Kilka ziarenek może nam w trakcie pieczenia wystrzelić, ale to normalne.

W międzyczasie mieszamy wybrane dodatki (słodkie lub pikantne). Gdy ciecierzyca jest upieczona, wyjmujemy ją z pieca, wsypujemy do dużej miski, polewamy olejem lub syropem, posypujemy wybraną posypką i energicznie podrzucamy ją w misce, aby równomiernie pokryła się dodatkami. Serwujemy od razu. Wersję pikantną można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku do tygodnia, a wersja słodka musi być zjedzona od razu, gdyż za bardzo nasiąka syropem, przez co nie da się jej przechowywać dłużej.

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Cienkie pieczone frytki z ziemniaków z ostrym sosem pomidorowym

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g ziemniaków (najlepiej 2 duże i podłużne),
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej.

Pikantny sos pomidorowy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/4 łyżeczki chili lub cayenne,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • ​2 łyżeczki syropu słodzącego.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na 0,5-cm plastry, a te w 0,5-cm słupki. Wrzucamy do miski z zimną wodą. Mieszamy, odcedzamy i dokładnie osuszamy, najpierw na sitku, a po kilku minutach na ręczniku papierowym. Nagrzewamy piekarnik do 220°C.

Wrzucamy ziemniaki do suchej miski, dolewamy olej i dokładnie mieszamy, aby frytki równomiernie się nim pokryły. Następnie wysypujemy je na blat wyłożony folią, rozkładamy równomiernie i delikatnie oprószamy mąką. Przewracamy i posypujemy z drugiej strony. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem, w jednym rzędzie, aby na siebie nie nachodziły, i pieczemy 20–25 minut, przewracając je w połowie pieczenia. W międzyczasie mieszamy składniki na sos. Frytki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, wcześniej delikatnie oprószając je solą.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Pieczywo z pastą, rzodkiewką

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Monika Mrozowska

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Kolacja na szybko – przepis na warzywny gulasz z cieciorką

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

awuafaba

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

Źródło: Niekoniecznie Dietetycznie/Facebook

Pierniczkowy krem z batatów? Już teraz wypróbuj świąteczny przepis Niekoniecznie Dietetycznie

Unsplash

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

×