Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Sezon przeziębieniowy właśnie się rozpoczął i będzie trwał dłuższą chwilę. Ponadto dopada nas powoli chandra jesienna, dzień jest coraz krótszy, czujemy się rozdrażnione i brakuje nam sił, częściej boli głowa. Dodatkowo razem z nadejściem chłodniejszych dni pijemy mniej wody, więc odczuwamy brak elektrolitów w organizmie. Warto więc wiedzieć, jak je odpowiednio suplementować. Łączenie ich razem może nie przynosić odpowiednich skutków, co tłumaczy na swoim profilu na Instagramie farmaceutka Anna Wyrwas.
Elektrolity, inaczej jony soli (całkowicie rozpuszczalne w płynach) są nam niezbędne do życia. To właśnie dzięki nim nasz organizm pracuje bez żadnej usterki. Wpływają na pracę mięśni, zajmują się dystrybucją i wchłanianiem wody, odpowiadają za równowagę kwasowo-zasadową i mają sprawność elektryków – przewodzą prąd, czyli regulują przenoszenie impulsów elektrycznych (nerwowych) do innych komórek. W skrócie oznacza to, że dzięki elektrolitom myślisz, oddychasz i się poruszasz! Nie chcąc zachorować i najbliższego tygodnia spędzić w łóżku z gorączką, czy chodzić całymi dniami bez wigoru, dobrze jest wspomóc się elektrolitami.
Potas, magnez, wapń i sód to podstawa. Warto jednak pamiętać, że nie wolno brać ich w tym samym momencie, co dokładniej tyczy się magnezu i wapnia. Zaznacza to na swoim profilu na Instagramie Anna Wyrwas, która jest farmaceutką i blogerką, prowadzącą stronę „mlodyfarmaceuta.pl”. Ekspertka jest też aktywna w mediach społecznościowych – prowadzi swoje konta na Facebooku i Instagramie pod nazwą „Będąc Młodym Farmaceutą”. Specjalistka często publikuje inspirujące posty związane ze zdrowiem. Opisuje także anegdoty, absurdy i ciekawostki z życia farmaceutki.
Magnez i wapno – jak to robić prawidłowo?
Tym razem postanowiła dać szybką i krótką poradę swoim czytelnikom, aby nie brać magnezu i wapnia jednocześnie. Dlaczego? Wyrwas wyjaśnia:
Szybka porada farmaceutyczna na dziś!
⛔️Nie bierzemy razem magnezu i wapnia, gdyż sole wapniowe (zwłaszcza w dużych dawkach) hamują wchłanianie magnezu z jelita cienkiego!
⛔️Oprócz wapnia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego ograniczają: fosforany, nadmiar tłuszczów i fityniany (zawarte np. w gruboziarnistych produktach zbożowych).
Ekspertka zaleca także, aby zachować 2 godziny odstępu pomiędzy spożyciem wapnia i magnezu.
RozwińPodoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy

„Płynne złoto”. To drogocenny skarb dla twojego zdrowia

Chronią przed szkodliwym wpływem antybiotyków. Nie każdy jednak wie, jak je poprawnie zażywać

Farmaceutka zdradza, jakie są główne grzechy popełniane przy suplementowaniu witaminy D

Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
się ten artykuł?