Przejdź do treści

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kto lubi jeść pizzę, ręka do góry! Wszyscy? Szkoda tylko, że jest kaloryczna, z glutenem i dużą ilością tłustego sera. A gdyby tak przygotować pizzę samodzielnie?

Przedstawiamy przepis na pizzę o spodzie fasolowym. Będzie zdrowsza od tradycyjnej koleżanki, ciekawsza i szybsza w przygotowaniu. Dodamy nasze ulubione składniki i gotowe!

Przepis na pizzę na fasolowym spodzie

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • jajko
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • sos pomidorowy
  • pieczarki
  • pomidorki koktajlowe
  • kulka mozarelli w zalewie

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik (180 stopni). Odcedź fasolę i przepłucz ją, przełóż do miski, dodaj jajko i zmiksuj na gładko.

Dodaj mąkę, oliwę z oliwek i przyprawy, wyrób ciasto. Przełóż na blachę do pieczenia przykrytą papierem i uformuj okrągły placek. Piecz 35-40 minut.

Wierzch upieczonego ciasta posmaruj sosem, ułóż pokrojone pieczarki i pomidorki, porwij mozarellę na kawałki i rozsyp je na pozostałych składnikach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kilka minut, dopóki mozarella się nie rozpuści.

pizza na fasolowym spodzie/duet masz.talerz

I gotowe! Smacznego!

pizza na fasolowym spodzie/duet masz.talerz

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brakuje ci pomysłu na obiad? Przedstawiamy trzy przepisy na vege zupy z różnych stron świata

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim - poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad! / mat. pras.

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim – poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

5 roślin, które pomogą nam przetrwać kryzys klimatyczny

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Idealne na majowy piknik!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Hemochromatoza - zmęczenie jest jednym z objawów / istock

Dyskomfort w jamie brzusznej, bóle stawów, zmęczenie. To może być hemochromatoza, czyli nadmiar żelaza

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Zioła na zimę

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Monika Mrozowska

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej