Przejdź do treści

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Kto lubi jeść pizzę, ręka do góry! Wszyscy? Szkoda tylko, że jest kaloryczna, z glutenem i dużą ilością tłustego sera. A gdyby tak przygotować pizzę samodzielnie?

Przedstawiamy przepis na pizzę o spodzie fasolowym. Będzie zdrowsza od tradycyjnej koleżanki, ciekawsza i szybsza w przygotowaniu. Dodamy nasze ulubione składniki i gotowe!

Przepis na pizzę na fasolowym spodzie

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • jajko
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • sos pomidorowy
  • pieczarki
  • pomidorki koktajlowe
  • kulka mozarelli w zalewie

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik (180 stopni). Odcedź fasolę i przepłucz ją, przełóż do miski, dodaj jajko i zmiksuj na gładko.

Dodaj mąkę, oliwę z oliwek i przyprawy, wyrób ciasto. Przełóż na blachę do pieczenia przykrytą papierem i uformuj okrągły placek. Piecz 35-40 minut.

Wierzch upieczonego ciasta posmaruj sosem, ułóż pokrojone pieczarki i pomidorki, porwij mozarellę na kawałki i rozsyp je na pozostałych składnikach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kilka minut, dopóki mozarella się nie rozpuści.

pizza na fasolowym spodzie/duet masz.talerz

I gotowe! Smacznego!

pizza na fasolowym spodzie/duet masz.talerz

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Monika Mrozowska

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Ajwar - przepis

Ajvar – przepis na pastę z papryki. Do czego używać ajvar?

Cykoria pieczona

Cykoria pieczona – jak przyrządzić, żeby nie była gorzka?

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Wegetariańskie lasagne. Zdjęcie: masz.talerz

Wegetariańska lasagne. Przepis na pyszne lasagne bez mięsa

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Pizza z dynią

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol