Przejdź do treści

Amarantus – przepisy, właściwości, popping. Jak go gotować?

Amarantus – zbożowy hit Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Stanowi bogate źródło białka i minerałów. Do tego jest niskokaloryczny i pomaga w odchudzaniu. Amarantus, bo o nim mowa, to roślina, która może się pochwalić licznymi walorami zdrowotnymi. Obecnie uprawiana jest również w Polsce, a przede wszystkim – na Lubelszczyźnie. Dowiedz się o niej więcej! 

Co to jest amarantus?

Amarantus, określany również mianem szarłatu wyrosłego, mimo że nie jest szczególnie popularny, stanowi jeden z najstarszych gatunków zboża. Znali go mieszkańcy Ameryki Północnej na długo przed podbiciem jej przez Krzysztofa Kolumba. Była ona także składnikiem diety Azteków i Majów. 

Amarantus zalicza się go do zbóż rzekomych, czyli takich, które nie są trawami, lecz wytwarzają bogate w skrobię nasiona podobne do ziaren zbożowych. Jak on wygląda? Jak się okazuje, potrafi osiągnąć 3 metry długości, natomiast jego kwiatostany są proste i zwisłe. Co więcej, mogą występować one w różnych kolorach: różowym, zielonym, czerwonym, brązowym, złocistym purpurowym, a nawet w wariancie wielobarwnym. 

Właściwości amarantusa

Amarantus jest bogatym źródłem minerałów, w szczególności magnezu, fosforu, potasu i wapnia. Nie brakuje w nim witamin z grupy B, które wspomagają procesy myślowe oraz zdolność zapamiętywania, dlatego warto sięgać po niego w okresach intensywnej pracy umysłowej. Co więcej, zawiera on sporą ilość żelaza, dlatego poleca się jego spożywanie osobom z anemią. Amarantus nie zawiera również glutenu, dlatego polubią go także osoby z nietolerancją tego składnika. 

Mówiąc o amarantusie, nie można zapomnieć o wysokiej zawartości błonnika. Ten składnik wpływa z kolei pozytywnie na perystaltykę jelit, stymuluje pracę układu pokarmowego, pomaga zapobiegać wzdęciom oraz zaparciom. Minimalizuje ryzyko pojawienia się cukrzycy i otyłości. Warto wiedzieć, że jest on również źródłem antynowotworowego peptydu, a do tego potrafi złagodzić tak poważne schorzenia, jak dna moczanowa czy zapalenie stawów. 

Amarantus pokochają diabetycy – ma on bowiem niski indeks glikemiczny. Znajdują się w nim cukry złożone, które nie doprowadzają do gwałtownego podnoszenia cukru we krwi. Jego ziarna pomagają również w odchudzaniu: z jednej strony są sycące, z drugiej natomiast – niskokaloryczne. 

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Zastosowanie amarantusa

Amarantus można wykorzystać jako dodatek do sosów, sałatek, zapiekanek, jogurtów, płatków śniadaniowych czy deserów. Wegetarianie dodają go do różnych zup i robią z niego nawet wege kotlety. Poza tym nasiona amarantusa wykorzystuje się również do produkcji: 

  • mąki, 
  • kasz, 
  • płatków, 
  • oleju tłoczonego na zimno. 

Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić mąkę: pszenną, ryżową, z ciecierzycy, migdałową czy gryczaną, ta z amarantusa może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jest ona polecana nawet osobom z celiakią.  

Wyróżnia się subtelnym, orzechowym posmakiem, dzięki czemu można ją wykorzystywać do pieczenia bułek i chleba, ale też smażenia naleśników czy pieczenia ciast. 

Amarantus

Amarantus ekspandowany (popping) – co to jest?

Amarantus ekspandowany to wyrób poddany obróbce cieplnej, a konkretnie – prażeniu. Po wykonaniu tej czynności jego ziarna stają się większe i jaśniejsze (wcześniej są bardzo małe i mają żółto-beżowy kolor), a do tego pachną bardziej intensywnie. Mimo to zachowują większość witamin i minerałów. Amarantus ekspandowany można potraktować jako dodatek do wielu potraw. Popping z amarantusa, bo tak brzmi inna jego nazwa, może być serwowany także jako przekąska. Z powodzeniem sprawdzi się w zupach i kaszach, zwiększając przy okazji ich wartość odżywczą. Można go dodawać również do sałatek i kanapek, a także różnego rodzaju owsianek. 

Akcja bez glutenu: amarantus

Przepisy z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego

Nie wiesz, do jakich dań możesz wykorzystać popping z amarantusa? Szukasz ciekawych przepisów z jego wykorzystaniem? Sprawdź poniższe przepisy na pyszne tosty śniadaniowe i ciastka z amarantusa idealne na podwieczorek.  

Tosty francuskie na słodko

Składniki: 

  • łyżka amarantusa ekspandowanego, 
  • pół szklanki mleka roślinnego, 
  • pół banana, 
  • listki mięty, 
  • łyżka płatków zbożowych, 
  • jajko, 
  • kilka kromek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wlej mleko do miski. Dodaj jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj amarantus ekspandowany i płatki zbożowe. 
  3. Rozgnieć widelcem banan i dodaj go do mieszanki. 
  4. Porwij listki mięty i również je dodaj do całości. 
  5. Namocz kromki w mieszance i usmaż z obu stron, nie dodając tłuszczu. 
  6. Dodatkowo możesz wykorzystać foremki do ciasta i uformować kromki w ciekawe kształty. 

Ciastka z amarantusa 

Składniki: 

  • łyżeczka cynamonu, 
  • 2 łyżki masła orzechowego, 
  • 90 g poppingu z amarantusa, 
  • 2 banany, 
  • opcjonalnie: łyżka wiórków kokosowych lub musu kokosowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik d 170 stopni i nastaw termoobieg. 
  2. W misce rozgnieć banany na mus, a następnie dodaj cynamon, masło orzechowe, mus kokosowy i amarantus. 
  3. Połącz składniki, dokładnie mieszając całość. 
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. 
  5. Na blasze formuj łyżką ciastka z masy. 
  6. Piecz całość przez 20 minut, wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. 
Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Jak gotować szarłat?

Zastanawiasz się, jak ugotować amarantus? Najlepiej najpierw doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę, a następnie wrzucić do niej szarłat. Później wystarczy zmniejszyć ogień oraz gotować ziarna pod przykryciem przez 15-20 minut. Amarantus powinien wchłonąć całą wodę i być miękki, a do tego mieć wyraźny połysk.  

Gdzie kupić szarłat? 

Amarantus można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jak również w dużych supermarketach. Dostępny jest on także w niektórych popularnych drogeriach. 

 

Źródła: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8871380/ [dostęp: 6.03.23] 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22515252/ [dostęp: 6.03.23] 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: