Przejdź do treści

Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych

Amarantus – zbożowy hit Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Zalet spożywania amarantusa jest dużo. Jednym z walorów tego produktu jest, że jest bezglutenowy. Jest dobrym źródłem żelaza, wapnia i błonnika pokarmowego.

Amarantus (inaczej szarłat wyniosły), choć może się wydawać nowością, był cenionym i szeroko wykorzystywanym zbożem już przez Azteków i Inków. Wraz z pojawieniem się pszenicy przeszedł na długi czas do lamusa, by teraz wrócić z impetem na stoły.

Amarantus – lepszy od pszenicy

W przeciwieństwie do pszenicy amarantus jest bezglutenowy. Dzięki temu mogą go bez obaw jeść osoby z alergią i nietolerancją na gluten, można też spokojnie serwować amarantus dzieciom. Pod względem zawartości składników mineralnych amarantus bije na głowę pszenicę oraz wiele innych popularnych zbóż.

I tak: zawiera żelazo (15 mg/100 g), dlatego powinien znaleźć się w diecie osób zmagających się z anemią i kobiet w ciąży. Ponieważ jednak jest to żelazo roślinne, by zwiększyć jego przyswajalność, warto jeść amarantus w towarzystwie świeżych warzyw lub owoców zawierających witaminę C. Amarantus jest wskazany dla kobiet w ciąży i planujących potomstwo także dlatego, że zawiera kwas foliowy zapobiegający rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu.

płaski brzuch

Amarantus jest świetnym wyborem dla tych, którzy nie lubią nabiału lub nie mogą go jeść. To doskonałe źródło wapnia w menu. 100 g nieprzetworzonych ziaren amarantusa zawiera aż 250 mg wapnia, którego niedobory skutkują słabym kośćcem i podatnością na złamania. Amarantus jest też bogaty w magnez, który wspomaga działanie układu nerwowego i pomaga walczyć ze stresem.

Ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jedzenie szarłatu wyniosłego to świetna profilaktyka chorób serca i układu krążenia. Sprawdzi się też w diecie osób cierpiących na zaparcia: 100 g ziaren amarantusa dostarcza ok. 15 g błonnika pokarmowego (dla porównania w tej samej ilości płatków owsianych jest go dwukrotnie mniej, bo ok. 7 g).

Amarantus – jak się z nim obchodzić?

Ziarna amarantusa, jak większość kasz i ziaren zbóż, przed gotowaniem trzeba przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować, zaczynając od wrzącej wody, w ilości 1:2 – czyli dwa razy tyle wody co zboża.

Czosnek w garnku

Na rynku dostępny jest także amarantus ekspandowany (inaczej popping). Ma podobną konsystencję jak dmuchany ryż. Jest to ten sam amarantus, ale już poddany obróbce, przez co jest uboższy o wiele cennych składników w porównaniu z nieprzetworzonym oryginałem. Ekspandowane zboże nada się jako dodatek do muesli czy mlecznych deserów. Można też zagęścić nim zupkę dla dziecka. Ale by czerpać z amarantusa jak najwięcej, lepiej wybrać ten nieprzetworzony.

Amarantus można zjeść zarówno na słodko (np. ugotowany, z dodatkiem świeżych czy suszonych owoców), jak i wytrawnie (np. ugotowany z warzywami albo jako dodatek do zup). Stanowi też świetny dodatek do dań mięsnych zamiast tradycyjnych ziemniaków czy innych kasz.

 


Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

święta

Święta na bezglutenie

burger

Niedobór żelaza to najczęstszy brak pokarmowy. Jak sobie z nim poradzić? Sam szpinak nie pomoże

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

Ranking: najlepsza dieta na 2015

Ranking: najlepsza dieta na 2015

Paleosportowiec

Paleosportowiec

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo? Co jeść przy takiej diecie i jakie daje efekty?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami