Amarantus – przepisy, właściwości, popping. Jak go gotować?
Stanowi bogate źródło białka i minerałów. Do tego jest niskokaloryczny i pomaga w odchudzaniu. Amarantus, bo o nim mowa, to roślina, która może się pochwalić licznymi walorami zdrowotnymi. Obecnie uprawiana jest również w Polsce, a przede wszystkim – na Lubelszczyźnie. Dowiedz się o niej więcej!
Co to jest amarantus?
Amarantus, określany również mianem szarłatu wyrosłego, mimo że nie jest szczególnie popularny, stanowi jeden z najstarszych gatunków zboża. Znali go mieszkańcy Ameryki Północnej na długo przed podbiciem jej przez Krzysztofa Kolumba. Była ona także składnikiem diety Azteków i Majów.
Amarantus zalicza się go do zbóż rzekomych, czyli takich, które nie są trawami, lecz wytwarzają bogate w skrobię nasiona podobne do ziaren zbożowych. Jak on wygląda? Jak się okazuje, potrafi osiągnąć 3 metry długości, natomiast jego kwiatostany są proste i zwisłe. Co więcej, mogą występować one w różnych kolorach: różowym, zielonym, czerwonym, brązowym, złocistym purpurowym, a nawet w wariancie wielobarwnym.
Właściwości amarantusa
Amarantus jest bogatym źródłem minerałów, w szczególności magnezu, fosforu, potasu i wapnia. Nie brakuje w nim witamin z grupy B, które wspomagają procesy myślowe oraz zdolność zapamiętywania, dlatego warto sięgać po niego w okresach intensywnej pracy umysłowej. Co więcej, zawiera on sporą ilość żelaza, dlatego poleca się jego spożywanie osobom z anemią. Amarantus nie zawiera również glutenu, dlatego polubią go także osoby z nietolerancją tego składnika.
Mówiąc o amarantusie, nie można zapomnieć o wysokiej zawartości błonnika. Ten składnik wpływa z kolei pozytywnie na perystaltykę jelit, stymuluje pracę układu pokarmowego, pomaga zapobiegać wzdęciom oraz zaparciom. Minimalizuje ryzyko pojawienia się cukrzycy i otyłości. Warto wiedzieć, że jest on również źródłem antynowotworowego peptydu, a do tego potrafi złagodzić tak poważne schorzenia, jak dna moczanowa czy zapalenie stawów.
Amarantus pokochają diabetycy – ma on bowiem niski indeks glikemiczny. Znajdują się w nim cukry złożone, które nie doprowadzają do gwałtownego podnoszenia cukru we krwi. Jego ziarna pomagają również w odchudzaniu: z jednej strony są sycące, z drugiej natomiast – niskokaloryczne.
Zastosowanie amarantusa
Amarantus można wykorzystać jako dodatek do sosów, sałatek, zapiekanek, jogurtów, płatków śniadaniowych czy deserów. Wegetarianie dodają go do różnych zup i robią z niego nawet wege kotlety. Poza tym nasiona amarantusa wykorzystuje się również do produkcji:
- mąki,
- kasz,
- płatków,
- oleju tłoczonego na zimno.
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić mąkę: pszenną, ryżową, z ciecierzycy, migdałową czy gryczaną, ta z amarantusa może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jest ona polecana nawet osobom z celiakią.
Wyróżnia się subtelnym, orzechowym posmakiem, dzięki czemu można ją wykorzystywać do pieczenia bułek i chleba, ale też smażenia naleśników czy pieczenia ciast.
Amarantus ekspandowany (popping) – co to jest?
Amarantus ekspandowany to wyrób poddany obróbce cieplnej, a konkretnie – prażeniu. Po wykonaniu tej czynności jego ziarna stają się większe i jaśniejsze (wcześniej są bardzo małe i mają żółto-beżowy kolor), a do tego pachną bardziej intensywnie. Mimo to zachowują większość witamin i minerałów. Amarantus ekspandowany można potraktować jako dodatek do wielu potraw. Popping z amarantusa, bo tak brzmi inna jego nazwa, może być serwowany także jako przekąska. Z powodzeniem sprawdzi się w zupach i kaszach, zwiększając przy okazji ich wartość odżywczą. Można go dodawać również do sałatek i kanapek, a także różnego rodzaju owsianek.
Przepisy z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego
Nie wiesz, do jakich dań możesz wykorzystać popping z amarantusa? Szukasz ciekawych przepisów z jego wykorzystaniem? Sprawdź poniższe przepisy na pyszne tosty śniadaniowe i ciastka z amarantusa idealne na podwieczorek.
Tosty francuskie na słodko
Składniki:
- łyżka amarantusa ekspandowanego,
- pół szklanki mleka roślinnego,
- pół banana,
- listki mięty,
- łyżka płatków zbożowych,
- jajko,
- kilka kromek.
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko do miski. Dodaj jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj amarantus ekspandowany i płatki zbożowe.
- Rozgnieć widelcem banan i dodaj go do mieszanki.
- Porwij listki mięty i również je dodaj do całości.
- Namocz kromki w mieszance i usmaż z obu stron, nie dodając tłuszczu.
- Dodatkowo możesz wykorzystać foremki do ciasta i uformować kromki w ciekawe kształty.
Ciastka z amarantusa
Składniki:
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 90 g poppingu z amarantusa,
- 2 banany,
- opcjonalnie: łyżka wiórków kokosowych lub musu kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik d 170 stopni i nastaw termoobieg.
- W misce rozgnieć banany na mus, a następnie dodaj cynamon, masło orzechowe, mus kokosowy i amarantus.
- Połącz składniki, dokładnie mieszając całość.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Na blasze formuj łyżką ciastka z masy.
- Piecz całość przez 20 minut, wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Jak gotować szarłat?
Zastanawiasz się, jak ugotować amarantus? Najlepiej najpierw doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę, a następnie wrzucić do niej szarłat. Później wystarczy zmniejszyć ogień oraz gotować ziarna pod przykryciem przez 15-20 minut. Amarantus powinien wchłonąć całą wodę i być miękki, a do tego mieć wyraźny połysk.
Gdzie kupić szarłat?
Amarantus można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jak również w dużych supermarketach. Dostępny jest on także w niektórych popularnych drogeriach.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8871380/ [dostęp: 6.03.23]
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22515252/ [dostęp: 6.03.23]
Polecamy
Ciasta bezglutenowe – alternatywa dla słodkich klasycznych wypieków
Zdrowa dieta bogata w żelazo – co jeść przy niedokrwistości?
Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?
Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie
się ten artykuł?