2 min.
Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Zdjęcie: Picante Jalapeno
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to flagowe danie kuchni austriackiej. Przed wami bezglutenowa, intensywnie migdałowa odsłona kultowego omleta!
Spis treści
Co wyróżnia bezglutenowy omlet cesarski
Omlet cesarski wyróżnia przede wszystkim sposób podania: jest on bowiem w trakcie smażenia porwany na kawałki. Jeśli więc macie problem z obróceniem tradycyjnych omletów na drugą stronę, omlet cesarski będzie dla was idealnym rozwiązaniem – nie musicie się już przejmować, że placek popękał czy się porwał. Tradycyjnie Kaiserschmarrn podaje się z sosem śliwkowym lub jabłkowym, ale w sezonie warto go spróbować ze świeżymi owocami, np. truskawkami. Tym razem w wersji bezglutenowej!
alt=”bezglutenowy-omlet-cesarski-z-truskawkami-do-publikacji” />
Zdjęcie: Picante Jalapeno
Składniki na bezglutenowy omlet cesarski
– 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
– 1/2 szklanki mleka migdałowego
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1 łyżka zmielonego ksylitolu
– truskawki
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Bezglutenowy omlet cesarski – przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy zmielone migdały, dodajemy żółtka, miód oraz mleko migdałowe, a także rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, ponownie delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju kokosowego, wylewamy przygotowaną masę. Smażymy na wolnym ogniu około 2-3 minuty, po tym czasie przekręcamy omlet na drugą stronę (możemy go od razu pociąć na 2 lub 4 części, a gdy zacznie się już ścinać także z drugiej strony, porcjujemy go łopatką na małe kawałki). Wykładamy na talerz lub podajemy na patelni z pokrojonymi truskawkami, oprószony „cukrem pudrem” z ksylitolu.
Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów, prostocie i codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.
Poleć przepis
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022