Przejdź do treści

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Zdjęcie: Picante Jalapeno
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to flagowe danie kuchni austriackiej. Przed wami bezglutenowa, intensywnie migdałowa odsłona kultowego omleta!

Co wyróżnia bezglutenowy omlet cesarski

Omlet cesarski wyróżnia przede wszystkim sposób podania: jest on bowiem w trakcie smażenia porwany na kawałki. Jeśli więc macie problem z obróceniem tradycyjnych omletów na drugą stronę, omlet cesarski będzie dla was idealnym rozwiązaniem – nie musicie się już przejmować, że placek popękał czy się porwał. Tradycyjnie Kaiserschmarrn podaje się z sosem śliwkowym lub jabłkowym, ale w sezonie warto go spróbować ze świeżymi owocami, np. truskawkami. Tym razem w wersji bezglutenowej!

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Składniki na bezglutenowy omlet cesarski

– 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
– 1/2 szklanki mleka migdałowego
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1 łyżka zmielonego ksylitolu
– truskawki

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Miksujemy: koktajl na trawienie

Bezglutenowy omlet cesarski – przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy zmielone migdały, dodajemy żółtka, miód oraz mleko migdałowe, a także rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, ponownie delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju kokosowego, wylewamy przygotowaną masę. Smażymy na wolnym ogniu około 2-3 minuty, po tym czasie przekręcamy omlet na drugą stronę (możemy go od razu pociąć na 2 lub 4 części, a gdy zacznie się już ścinać także z drugiej strony, porcjujemy go łopatką na małe kawałki). Wykładamy na talerz lub podajemy na patelni z pokrojonymi truskawkami, oprószony „cukrem pudrem” z ksylitolu.

 


Karolina Polkowska  miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Pierogi

Czas królowania pszenicy minął. Poznaj 3 przepisy na bezglutenowe pyszności

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami – słodkie i pełne witamin śniadanie na lepszy humor

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Zjedz komosę na śniadanie!

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Bliny z wędzonym łososiem

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×