Przejdź do treści

Zdrowa dieta bogata w żelazo – co jeść przy niedokrwistości?

Zdrowa dieta bogata w żelazo – co jeść przy niedokrwistości? Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Osłabienie, bladość skóry, szybkie męczenie się czy kołatanie serca to częste objawy niedoboru żelaza. Jeśli chcesz zapobiec rozwojowi niedokrwistości, Twoja dieta powinna być bogatsza w ten pierwiastek. Sprawdź, jakie produkty zawierają dużo żelaza i w jaki sposób komponować jadłospis, by zwiększyć wchłanianie tego mikroelementu. 

Niedobory żelaza – przyczyny i objawy

Żelazo to niezwykle ważny mikroelement, który wchodzi w skład hemoglobiny (białka obecnego w erytrocytach) i mioglobiny (białka znajdującego się w komórkach mięśniowych). Pierwiastek ten bierze udział w procesach oddychania komórkowego i transporcie tlenu.
Jest składnikiem enzymów związanych z łańcuchem oddechowym, zwiększa odporność na infekcje oraz zapobiega zmęczeniu i niedokrwistości. 

Niedobór żelaza najczęściej pojawia się z powodu niskiego spożycia tego pierwiastka wraz z dietą lub w wyniku zaburzeń wchłaniania. Na niedobór szczególnie narażone są osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Znaczny niedobór żelaza może być wynikiem utraty krwi w przypadku obfitych krwawień, urazów czy zabiegów. Przewlekłych stanów zapalnych i upośledzonego wchłaniania podczas np.: choroby Leśniowskiego-Crohna, resekcji żołądka lub jelit. Infekcji czy chorób nowotworowych. Zbyt niski poziom żelaza często pojawia się przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ten mikroelement w czasie dojrzewania, ciąży i laktacji. 

U osób z umiarkowaną niedokrwistością występują następujące objawy niskiego żelaza: 

  • złe samopoczucie, 
  • osłabienie, 
  • męczliwość, 
  • zaburzenia koncentracji i uwagi, 
  • zadyszka lub duszności podczas aktywności fizycznej, 
  • łamliwość włosów i paznokci, 
  • suchość skóry, 
  • pieczenie języka, 
  • kołatanie serca, 
  • bóle i zawroty głowy, 
  • szum w uszach, 
  • bladość powłok skórnych i śluzówek. 

Jakie są źródła żelaza?

W żywności występują dwa rodzaje żelaza: żelazo hemowe i żelazo niehemowe. Najlepiej przyswajalne jest żelazo hemowe, które można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, drobiu, rybach i owocach morza. Trudniej przyswaja się żelazo niehemowe występujące w produktach pochodzenia roślinnego: zbożach i warzywach. Żelazo hemowe przyswajalne jest w 15-35%, a niehemowe w 2-20%.  

Wchłanianie żelaza ułatwiają: 

  • witamina C, której największe ilości zawierają owoce i warzywa, 
  • kwas foliowy występujący w zielonych roślinach liściastych, 
  • kwas mlekowy obecny w produktach kiszonych, 
  • aminokwasy: lizyna, histydyna. 

Do słabszego wchłaniania żelaza przyczyniają się m.in.: 

  • fityniany – których źródłem są otręby, nasiona roślin strączkowych i płatki owsiane, 
  • szczawiany zawarte w szpinaku, szczawie czy rabarbarze, 
  • taniny występujące w kawie i herbacie, 
  • błonnik pokarmowy, 
  • fosforany występujące w czekoladzie, kakao, wędlinach i napojach typu coca-cola, 
  • białka kazeinowe i serwatkowe zawarte w mleku i przetworach mlecznych, 
  • duże ilości wapnia, cynku, magnezu i fosforu. 

Produkty bogate w żelazo

Choć produkty roślinne zawierają więcej żelaza niż produkty zwierzęce, biodostępność pierwiastka jest w nich niższa. Z tego względu najlepsze źródła żelaza hemowego to: wątróbka gęsia, wieprzowa i drobiowa, czerwone mięso (wołowina, wieprzowina), pasztety, jaja oraz ryby: sardynki w oleju, makrela, tuńczyk, łosoś, śledź, morszczuk.  

Co ma dużo żelaza niehemowego? Przede wszystkim suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, ciecierzyca, soczewica), kasze, kakao, orzechy pistacjowe i laskowe, sezam, migdały, pszenica, czekolada gorzka. Ponadto na rynku dostępne są produkty wzbogacone w żelazo, np. płatki kukurydziane i soki. 

 

Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie?

Komponując jadłospis o dużej zawartości żelaza, pamiętaj o kilku zasadach: 

  1. W codziennym menu koniecznie umieść produkty pochodzenia zwierzęcego, z którymi dostarczysz dobrze przyswajalne żelazo hemowe – chude czerwone mięso, wątróbkę i chude gatunki wędlin. 
  2. Uwzględnij produkty roślinne o wysokiej zawartości żelaza. 
  3. Nie zapomnij o spożywaniu warzyw i owoców bogatych w witaminę C, aby zwiększyć przyswajanie żelaza niehemowego. Witaminę tę zawierają przede wszystkim: czerwona papryka, brukselka, brokuły, czarne porzeczki, kiwi, pomarańcze i truskawki. Obróbka termiczna powoduje znaczące straty witaminy C, dlatego najlepiej spożywać możliwie jak najwięcej warzyw na surowo. Zadbaj o to, by produkty o wysokiej zawartości witaminy C znalazły się w każdym posiłku. 
  4. Do posiłków składających się z produktów o dużej zawartości żelaza nie dodawaj mleka ani nabiału – znajdujący się w nich wapń utrudnia wchłanianie żelaza. 
  5. Wzbogać dietę o produkty fermentowane (kapustę kiszoną i ogórki kiszone) oraz chleb na zakwasie. 
  6. Postaraj się ograniczyć spożycie kawy (szczególnie z mlekiem) i herbaty. Niekorzystne działanie tanin zawartych w tych napojach zredukujesz, jeśli będziesz pić je co najmniej godzinę po posiłku. 

W uzasadnionych przypadkach konieczne może być włączenie doustnej lub dożylnej suplementacji żelaza. Dawka lecznicza wynosi zazwyczaj 150-200 mg żelaza na dobę. Przyjmowanie preparatów żelaza może wywoływać działania niepożądane, takie jak: bóle brzucha, nudności, biegunki czy bóle głowy. Dawkowanie oraz czas trwania leczenia ustala lekarz. 

Źródła: 

  1. K.L. Beck. Dietary Factors Affecting Iron Absorption, Encyclopedia of Food and Health, 2016. 
  2. K. Albrecht, M. Matysiak, Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nierozrostowych chorób układu krwiotwórczego. Nowa Pediatria 2018; 22 (3): 60-69. [dostęp: 30.03.2023 r.]

 

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Na zdjęciu dziecko jedzącego loda w kolorze niebieskim-HelloZdrowie

Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne

Jak działa dieta przeciwzapalna i dla kogo jest wskazana?

Co oznacza burczenie w brzuchu i jak mu zapobiec?

Żywa woda – prawda czy mit? Czy woda alkaliczna działa?

Co jeść przy biegunce? Dieta, która łagodzi objawy biegunki

Co jeść na diecie bez węglowodanów i kto może ją stosować? Czy dieta keto jest zdrowa?

Jakie są najzdrowsze ryby? Sprawdź, które ryby jeść!

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Właściwości i zastosowanie octu ryżowego

Amarantus – przepisy, właściwości, popping. Jak go gotować?

Dieta niskopurynowa – zasady, zastosowanie, produkty wskazane i przeciwwskazane

Jak zacząć uprawiać swoje własne warzywa, nawet jeśli mieszkamy w bloku?

Kobieta zalewa herbatę

Napary wiosenne prosto z drzew. Rozpieść swoje kubki smakowe herbatą z pąków leszczyny, igieł sosny i kory brzozowej

Nostrzyk biały i żółty – właściwości, działanie, skutki uboczne 

„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

Kobieta je pączka

Pączek – jeść czy nie? „Jeść i nie robić sobie za bardzo wyrzutów sumienia” – przekonuje trenerka Marta Stoberska

Wieczorem nie możesz przejść obojętnie obok lodówki? Jeśli więc chcesz się pozbyć tego nawyku, wypróbuj nasze sposoby

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie w kuchni i domowej pielęgnacji

„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Kuchnia molekularna – na czym polega, stosowane techniki, domowe potrawy molekularne

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?