Przejdź do treści

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

Muesli/iStockphoto
Muesli/iStockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie
Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Pomysł na własnoręcznie zrobione (a właściwie zmiksowane) muesli w proszku podpatrzyłam u Jamiego Olivera w książce „Superfood na co dzień” (wyd. Insignis). Zaimponował mi wielki słój proszku składającego się z płatków owsianych, orzechów, wszelkiej maści nasion i suszonych owoców.

 

Nie do końca byłam jednak pewna, czy efekt finalny przekona mnie smakowo, więc podeszłam do tematu ostrożnie i na początek zmiksowałam sobie jeden słoiczek. Okazało się, że taki proszek to świetna sprawa i nadaje się do wykorzystania przy wielu okazjach. Jak sugerował Jamie Oliver, można dorzucać go do koktajli, jogurtów, potraktować jako bazę do placuszków, zrobić z nich owsiankę albo posypać nimi jogurt. Pomysłów jest wiele, gwarantuję wam, że gdy zmiksujecie swój pierwszy zestaw, inspiracje będą pojawiać się same.

Istnieje również nieskończona liczba kombinacji smakowych. Wymyślając coraz to nowsze połączenia, trzymam się schematu, by w każdej porcji było 200-250 g płatków owsianych (można je mieszać z innymi), 80-100 g różnych nasion i pestek (np. len, słonecznik, dynia, sezam, chia, mak, płatki kokosowe), orzechów (np. włoskie, laskowe, nerkowca) i 80-100 g suszonych owoców (np. morwa, morele, rodzynki, mango, żurawina). Bardzo fajnie nadają się do niego owoce liofilizowane, z których można zrobić idealny pyłek.

masło orzechowe

Dzisiaj proponuję wam trzy wersje smakowe słoiczków. Muesli dla brzucha zadba o wasze trawienie – znajdziecie w nim suszone śliwki (wspomagają procesy trawienne), len (wzmacnia śluzówkę żołądka), otręby owsiane i mielony ostropest (który jest zbawieniem dla wątroby). Muesli superfoods to coś dla lubiących modne produkty – są tu chia, owoce goi, czarna morwa, młody jęczmień i spirulina. Muesli jesienne to z kolei kombinacja migdałów, suszonej żurawiny, kandyzowanego imbiru i przyprawy korzennej. Wybierajcie i miksujcie!

Muesli dla brzucha

– 250 g płatków owsianych
– 60 g lnu

– 30 g zarodków pszennych
– 80 g suszonych śliwek

Muesli superfoods

– 250 g płatków owsianych
– 50 g nasion chia
– 60 g owoców goi
– 40 g suszonej morwy (czarnej lub białej)
– 3 łyżki mieszanki spiruliny i młodego jęczmienia

Muesli jesienne

– 250 g płatków owsianych
– 80 g migdałów
– 80 g suszonej żurawiny
– 20 g kandyzowanego imbiru
– 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Każde muesli przygotowujemy następująco: na blachę wysypujemy płatki owsiane i orzechy oraz nasiona. Mieszamy i podprażamy w 170 st. C przez 30 minut (po kwadransie mieszamy). Po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przesypujemy do miksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na pyłek. Muesli przesypujemy do dużych, szczelnie zamykanych słojów.

Przykłady wykorzystania

– 3 łyżki dosypujemy do jogurtu z owocami
– robimy owsiankę z 4 łyżek muesli i 200-250 ml ulubionego mleka
– dodajemy do smoothie lub koktajlu
– podczas pieczenia chlebka bananowego zamieniamy 3 łyżki mąki pszennej na 3 łyżki muesli (podobny zabieg można stosować m.in. przy przygotowywaniu naleśników, placuszków, racuchów, kruchego ciasta).

 


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol