Przejdź do treści

6 produktów najgorszych dla mózgu

pizza
6 produktów najgorszych dla mózgu Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Pewnie słyszałaś o produktach, które przyczyniają się do wzmocnienia pamięci i koncentracji. Na przykład jagody, tłuste ryby i orzechy. A czy wiesz, które produkty sieją spustoszenie w twoim mózgu? Oto nasza lista top 6.

Sól

Sól, a konkretnie to, co zawiera, czyli sód, jest niezbędna do życia. Bez niej nasz organizm nie funkcjonowałby prawidłowo. Problem w tym, że dzisiejsza dieta zawiera jej zbyt dużo. A gdy jest jej za dużo, to ryzyko nadciśnienia i udaru mózgu jest ogromne. Często dodajemy soli zbyt wiele, przyrządzając posiłki, później także dosalamy.

Ale przez samo odstawienie solniczki problemu nie pożegnasz. Większość soli jest bowiem dodawana już podczas procesu produkcji żywności. Zawierają ją nawet te produkty, w których soli nie wyczujesz, na przykład chleb czy płatki do mleka. W efekcie nasza dieta zawiera jej nawet dwa razy za dużo. Średnia europejska to 9‒12 g soli dziennie, podczas gdy zalecane jest nie więcej niż 5 g.

Naukowcy kanadyjscy podczas badań nad wpływem soli na ciśnienie krwi i choroby sercowo–naczyniowe odkryli, że wysoki poziom spożycia soli w połączeniu z niską aktywnością fizyczną ma negatywny wpływ na zdolności poznawcze. Zbadano 1262 osób w wieku od 67 do 84 lat. Uczestnicy badania został podzieleni zależnie od zawartości sodu w diecie na trzy grupy: niską, średnią i wysoką. Okazało się, że u osób z niskim spożyciem sodu i o niewielkiej aktywności fizycznej spadek zdolności poznawczych był wolniejszy niż u uczestników o podobnej aktywności fizycznej, ale z dietą o wysokiej zawartości sodu.

Co możesz zrobić, by zmniejszyć ilość soli w diecie i tym samym zachować zdrowy mózg? Ogranicz jedzenie słonych przekąsek oraz produktów bogatych w sól, takich jak wędliny, konserwy, produkty wędzone. Pożegnaj się z solniczką. I jak zachęcają kanadyjscy naukowcy, bądź aktywna fizycznie!

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

Słodkie jogurty i serki, słodzone napoje

Oraz „dżem dla diabetyka” słodzony fruktozą, słodycze i wszelkie inne produkty, w których składzie znajdziesz fruktozę. A jest ich niestety wiele. Dodaje się ją nawet do takich produktów jak wędliny czy konserwy, głównie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) wykazali, że fruktoza może uszkadzać setki genów, co powiązane jest z wysokim ryzykiem chorób metabolicznych, neurologicznych i psychiatrycznych. Badacze, aby zbadać wpływ fruktozy na mózg, najpierw nauczyli szczury wychodzić z labiryntu. Okazało się, że te szczury, które przez sześć tygodni otrzymywały wodę słodzoną fruktozą (ilością odpowiadającą codziennemu wypijaniu jednego litra napoju gazowanego), przebywały labirynt dwa razy wolniej niż te zwierzęta, którym fruktozy nie podawano.

Czego to dowodzi? Fruktoza upośledziła pamięć szczurów! Jeśli chcesz mieć dobrą pamięć, wyrzuć z diety produkty przetworzone, które zawierają w składzie fruktozę (czytaj etykiety!).

Ciasta, ciasteczka…

A także inne wyroby cukiernicze, batoniki, niektóre płatki do mleka i każda inna żywność, która ma w składzie tłuszcze trans. Tłuszcze trans (inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych) powstają z tłuszczów nienasyconych pod wpływem ich utwardzania.

Izomery trans obecne w pożywieniu powodują zahamowanie działania enzymów, które konieczne są do wytworzenia niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. A to właśnie te ostatnie są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, wysokiej koncentracji i świetnej pamięci.

Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie PLoS ONE (Public Library of Science) są jednoznaczne: im większa ilość tłuszczów trans w diecie, tym większe trudności w zapamiętywaniu słów. W badaniu wzięło udział 1018 uczestników, których dzienne spożycie tłuszczów trans mieściło się w przedziale od 3,8 do 27,7 g. Zostali poproszeni o wypełnienie zadań, które zmusiły ich do identyfikacji nowych słów. Okazało się, że im więcej tłuszczów trans w diecie, tym uczestnicy mieli gorszą pamięć. Chcesz mieć mózg w dobrej kondycji? Rezygnuj z przetworzonej żywności!

Kobieta leży na łóżku

Wieprzowina, masło

Używasz smalcu i masła? Ziemniaki okraszasz skwarkami i nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego? Uważaj! To może mieć wpływ na twój mózg!

Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu odkryli, że dieta szczurów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (50 proc. energii diety pochodzi z nasyconego tłuszczu, takiego jak olej palmowy i masło) powiązana była z zaburzeniami w funkcjonowaniu mózgu.

Zaburzona została praca obszarów mózgu odpowiedzialnych za system nagrody i motywację, które często powiązane są z obniżonym nastrojem, narkomanią i przejadaniem się. Dieta bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oliwa z oliwek, nie wykazuje tego samego związku.

Ryby drapieżne

Pewnie słyszałeś, że ryby są świetnym posiłkiem dla mózgu. I słusznie! Ryby ze względu na wysoką zawartość niezbędnych wielonienasyconych tłuszczów omega-3 wspomagają jego pracę. Jednak uwaga! Jak się okazuje, nie wszystkie. Do tych, które należy ograniczyć, należą ryby drapieżne – te, które są na końcu łańcucha pokarmowego. Dlaczego?

Są znacznie bardziej narażone na zanieczyszczenia m.in. rtęcią. Według badań z czasopisma Medycyny Integracyjnej JIM (Journal of Integrative Medicine) ludzie, którzy jedzą tygodniowo więcej niż trzy porcje ryb drapieżnych (np. tuńczyk, miecznik, rekin), mają większe ryzyko zaburzeń poznawczych. Winowajcą jest wysoki poziom rtęci.

Naukowcy przeanalizowali dietę 384 osób, które następnie przeszły przez serię testów poznawczych. Osoby z najwyższymi poziomami rtęci we krwi miały znacznie gorsze wyniki niż te z najniższym poziomem rtęci.

kobieta

Fast food

Często jadasz fast food? Nie zdziw się, jak zaczniesz narzekać na problemy z pamięcią. W 2011 roku opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition badania wykazały, że zdrowe osoby, które jedzą żywność typu fast food przez pięć dni w tygodniu, mają znacznie gorsze wyniki w testach poznawczych (odnoszących się do koncentracji uwagi, szybkości reakcji oraz nastroju).

Naukowcy nie są pewni, co powoduje problemy z pamięcią. Prawdopodobnie dieta bogata w fast food może wywołać stan zapalny w mózgu, a konkretnie hipokampie ‒ regionie, który jest powiązany z pamięcią. Uszkodzenie hipokampu może również prowadzić do zaburzenia w odczuwaniu z głodu i sytości, co prowadzi do nadwagi i otyłości.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jedzenie dobre dla mózgu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Pamięć decyduje o tym, co zjemy

Pamięć decyduje o tym, co zjemy. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

seniorzy siedzą na ławce

Demencja dotyczy tylko seniorów? Zadbaj o swój mózg już teraz. Sprawdź, co radzi lekarka Magdalena Jutrzenka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”