Przejdź do treści

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Źródło: iStockPhoto
Źródło: iStockPhoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Pomidory często lądują na talerzach Polek i Polaków: dodajemy je do sałatek, kładziemy na kanapki, przygotowujemy z nich zupy-krem czy dodajemy do leczo. O tym, jak najlepiej traktować pomidory w kuchni i jakie mają one właściwości (nie tylko zdrowotne), napisała niedawno na swoim Instagramie Sylwia Majcher.

Pomidor to jagoda

Pomidor to, wbrew częstemu przekonaniu, nie warzywo, a owoc, chociaż ma on głównie wytrawne zastosowanie. Jak zauważa Sylwia Majcher, botanicznie pomidor to… mięsista jagoda,  mająca małe nasiona. Owoc ten może przybierać różne barwy: czerwoną, pomarańczową, rubinową, purpurową czy żółtą. A nawet fioletową i zieloną, choć ta ostania oznacza, że pomidor jest niedojrzały. Nadal można go jednak jeść, ale w mniejszych ilościach, najlepiej w formie smażonej i z ziołami. W polskich sklepach dominują głównie pomidory malinowe i koktajlowe, ale ich rodzajów jest o wiele więcej.

Rodzaje pomidorów i ich zastosowanie

Jak zauważa Sylwia Majcher, konkretne pomidory najlepiej sprawdzają się przy innych zastosowaniach. Aby więc jak najlepiej wykorzystać ten owoc w kuchni, by przyrządzić jak najsmaczniejszy posiłek, warto wiedzieć, że:

Pomidory malinowe są najsłodsze i najbardziej soczyste. Dobre do zup i soków.

Bycze serca są twarde, mają niewiele pestek, wygodne do sałatek i kanapek.

Gargamele potrafią sporo ważyć – jeden nawet ponad pół kilograma. Idealne do faszerowania.

San Marzano są owalne, długie i najwygodniej zapakować je w całości do słoików.

Tygrysie mają żółtą lub czerwoną skórkę, mięsiste, dobre do ciast i tart.

Fioletowe kolor zawdzięczają antocyjanom – związkom, które barwią fioletową kapustę czy jagody. Przetrwają dłużej niż czerwone.

Właściwości pomidorów: ciekawostki

Wiele mówi się o tym, jak pomidory wpływają na zdrowie. Są prawdziwą witaminową bombą, ponieważ zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę A, PP, E oraz K. Jedząc je, dostarczasz organizmowi magnez, wapń, potas, żelazo. Dzięki barwnikowi, który zawierają – likopenowi – poprawiają wygląd skóry i zapobiegają szybszemu jej starzeniu się. W ich składzie znajduje się również sycący błonnik. Pomidory są także niskokaloryczne – w 100g zawierają 18 kalorii, a 90 procent ich składu stanowi woda, więc świetnie uzupełniają płyny w organizmie.

Sylwia Majcher wskazuje również na inne właściwości pomidorów, które pomogą im dłużej zachować świeżość, a także pozwolą na lepsze wykorzystanie ich w kuchni:

  • pomidory nie stracą za dużo soku i miąższu, jeśli pokroimy je w poprzek gniazd nasiennych;
  • przetworzone pomidory nie tracą swych właściwości prozdrowotnych;
  • w suszonych jest więcej błonnika i potasu, niż w surowych;
  • największa koncentracja witaminy C w pomidorach jest wokół nasion;
  • pomidory doskonale nawilżają naskórek, rozświetlają skórę.

Jak wybierać pomidory i dlaczego nie lubią one lodówki?

A w jaki sposób kupować pomidory, żeby zaopatrzyć się w zdrowy owoc? Warto powąchać pomidor od strony szypułki – jeśli będzie wyczuwalny zapach nawozu, lepiej go odłożyć, ponieważ zapach pomidora powinien być słodki, świeży.

Sylwia Majcher zauważa również, że pomidorów lepiej nie trzymać w lodówce, ponieważ potwierdziły badania naukowe. Jedno z nich, przeprowadzone przez Harry’ego Klee z Univeristy of Florida dowiodło, iż chłodzenie wywołuje u pomidorów… stres, a w konsekwencji i utratę wartości smakowych. Badacz sprawdzał bowiem zachowanie pomidorów w temperaturze pokojowej (20˚C), jak i w temperaturze w chłodni, poniżej 12˚C.

W czasie pobytu pomidorów w lodówce wyłączają się w nich geny odpowiedzialne za wytwarzanie enzymów nadających pomidorom słodki smak i zapach.

Zdrowa przekąska – suszony pomidor

Jako że w Polsce lato w pełni, Sylwia Majcher podała również prosty przepis na suszone pomidory. Wystarczy pokroić żądaną ich ilość na plastry i ułożyć na desce jeden przy drugim, a następnie wystawić na słońce i pozostawić na 2-3 dni na wysuszenie. Z kolei osobom, którym zależy na wcielanie w życie idei zero waste, przyda się rada, dotycząca obranych skórek po pomidorach – można je ususzyć, potem zblendować, dzięki czemu powstanie aromatyczna przyprawa.

Kim jest Sylwia Majcher?

Sylwia Majcher to autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję”, „Jestem eko”, „Mniej mięsa”, „Samotny banan”. Jak pisze na swoim Instagramie, jej misją jest pokazywanie, że „eko się opłaca”. W swoich social mediach Sylwia Majcher pisze przede wszystkim o niemarnowaniu jedzenia, ekologii, prowadzi również warsztaty oraz szkolenia w rytmie zero waste. Jej profil na Instagramie śledzi 27,5 tysiąca osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami