Przejdź do treści

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Źródło: iStockPhoto
Źródło: iStockPhoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Pomidory często lądują na talerzach Polek i Polaków: dodajemy je do sałatek, kładziemy na kanapki, przygotowujemy z nich zupy-krem czy dodajemy do leczo. O tym, jak najlepiej traktować pomidory w kuchni i jakie mają one właściwości (nie tylko zdrowotne), napisała niedawno na swoim Instagramie Sylwia Majcher.

Pomidor to jagoda

Pomidor to, wbrew częstemu przekonaniu, nie warzywo, a owoc, chociaż ma on głównie wytrawne zastosowanie. Jak zauważa Sylwia Majcher, botanicznie pomidor to… mięsista jagoda,  mająca małe nasiona. Owoc ten może przybierać różne barwy: czerwoną, pomarańczową, rubinową, purpurową czy żółtą. A nawet fioletową i zieloną, choć ta ostania oznacza, że pomidor jest niedojrzały. Nadal można go jednak jeść, ale w mniejszych ilościach, najlepiej w formie smażonej i z ziołami. W polskich sklepach dominują głównie pomidory malinowe i koktajlowe, ale ich rodzajów jest o wiele więcej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Rodzaje pomidorów i ich zastosowanie

Jak zauważa Sylwia Majcher, konkretne pomidory najlepiej sprawdzają się przy innych zastosowaniach. Aby więc jak najlepiej wykorzystać ten owoc w kuchni, by przyrządzić jak najsmaczniejszy posiłek, warto wiedzieć, że:

Pomidory malinowe są najsłodsze i najbardziej soczyste. Dobre do zup i soków.

Bycze serca są twarde, mają niewiele pestek, wygodne do sałatek i kanapek.

Gargamele potrafią sporo ważyć – jeden nawet ponad pół kilograma. Idealne do faszerowania.

San Marzano są owalne, długie i najwygodniej zapakować je w całości do słoików.

Tygrysie mają żółtą lub czerwoną skórkę, mięsiste, dobre do ciast i tart.

Fioletowe kolor zawdzięczają antocyjanom – związkom, które barwią fioletową kapustę czy jagody. Przetrwają dłużej niż czerwone.

Właściwości pomidorów: ciekawostki

Wiele mówi się o tym, jak pomidory wpływają na zdrowie. Są prawdziwą witaminową bombą, ponieważ zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę A, PP, E oraz K. Jedząc je, dostarczasz organizmowi magnez, wapń, potas, żelazo. Dzięki barwnikowi, który zawierają – likopenowi – poprawiają wygląd skóry i zapobiegają szybszemu jej starzeniu się. W ich składzie znajduje się również sycący błonnik. Pomidory są także niskokaloryczne – w 100g zawierają 18 kalorii, a 90 procent ich składu stanowi woda, więc świetnie uzupełniają płyny w organizmie.

Sylwia Majcher wskazuje również na inne właściwości pomidorów, które pomogą im dłużej zachować świeżość, a także pozwolą na lepsze wykorzystanie ich w kuchni:

  • pomidory nie stracą za dużo soku i miąższu, jeśli pokroimy je w poprzek gniazd nasiennych;
  • przetworzone pomidory nie tracą swych właściwości prozdrowotnych;
  • w suszonych jest więcej błonnika i potasu, niż w surowych;
  • największa koncentracja witaminy C w pomidorach jest wokół nasion;
  • pomidory doskonale nawilżają naskórek, rozświetlają skórę.

Jak wybierać pomidory i dlaczego nie lubią one lodówki?

A w jaki sposób kupować pomidory, żeby zaopatrzyć się w zdrowy owoc? Warto powąchać pomidor od strony szypułki – jeśli będzie wyczuwalny zapach nawozu, lepiej go odłożyć, ponieważ zapach pomidora powinien być słodki, świeży.

Sylwia Majcher zauważa również, że pomidorów lepiej nie trzymać w lodówce, ponieważ potwierdziły badania naukowe. Jedno z nich, przeprowadzone przez Harry’ego Klee z Univeristy of Florida dowiodło, iż chłodzenie wywołuje u pomidorów… stres, a w konsekwencji i utratę wartości smakowych. Badacz sprawdzał bowiem zachowanie pomidorów w temperaturze pokojowej (20˚C), jak i w temperaturze w chłodni, poniżej 12˚C.

W czasie pobytu pomidorów w lodówce wyłączają się w nich geny odpowiedzialne za wytwarzanie enzymów nadających pomidorom słodki smak i zapach.

Zdrowa przekąska – suszony pomidor

Jako że w Polsce lato w pełni, Sylwia Majcher podała również prosty przepis na suszone pomidory. Wystarczy pokroić żądaną ich ilość na plastry i ułożyć na desce jeden przy drugim, a następnie wystawić na słońce i pozostawić na 2-3 dni na wysuszenie. Z kolei osobom, którym zależy na wcielanie w życie idei zero waste, przyda się rada, dotycząca obranych skórek po pomidorach – można je ususzyć, potem zblendować, dzięki czemu powstanie aromatyczna przyprawa.

Kim jest Sylwia Majcher?

Sylwia Majcher to autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję”, „Jestem eko”, „Mniej mięsa”, „Samotny banan”. Jak pisze na swoim Instagramie, jej misją jest pokazywanie, że „eko się opłaca”. W swoich social mediach Sylwia Majcher pisze przede wszystkim o niemarnowaniu jedzenia, ekologii, prowadzi również warsztaty oraz szkolenia w rytmie zero waste. Jej profil na Instagramie śledzi 27,5 tysiąca osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×