Przejdź do treści

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Źródło: iStockPhoto
Źródło: iStockPhoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pomidory często lądują na talerzach Polek i Polaków: dodajemy je do sałatek, kładziemy na kanapki, przygotowujemy z nich zupy-krem czy dodajemy do leczo. O tym, jak najlepiej traktować pomidory w kuchni i jakie mają one właściwości (nie tylko zdrowotne), napisała niedawno na swoim Instagramie Sylwia Majcher.

Pomidor to jagoda

Pomidor to, wbrew częstemu przekonaniu, nie warzywo, a owoc, chociaż ma on głównie wytrawne zastosowanie. Jak zauważa Sylwia Majcher, botanicznie pomidor to… mięsista jagoda,  mająca małe nasiona. Owoc ten może przybierać różne barwy: czerwoną, pomarańczową, rubinową, purpurową czy żółtą. A nawet fioletową i zieloną, choć ta ostania oznacza, że pomidor jest niedojrzały. Nadal można go jednak jeść, ale w mniejszych ilościach, najlepiej w formie smażonej i z ziołami. W polskich sklepach dominują głównie pomidory malinowe i koktajlowe, ale ich rodzajów jest o wiele więcej.

Rodzaje pomidorów i ich zastosowanie

Jak zauważa Sylwia Majcher, konkretne pomidory najlepiej sprawdzają się przy innych zastosowaniach. Aby więc jak najlepiej wykorzystać ten owoc w kuchni, by przyrządzić jak najsmaczniejszy posiłek, warto wiedzieć, że:

Pomidory malinowe są najsłodsze i najbardziej soczyste. Dobre do zup i soków.

Bycze serca są twarde, mają niewiele pestek, wygodne do sałatek i kanapek.

Gargamele potrafią sporo ważyć – jeden nawet ponad pół kilograma. Idealne do faszerowania.

San Marzano są owalne, długie i najwygodniej zapakować je w całości do słoików.

Tygrysie mają żółtą lub czerwoną skórkę, mięsiste, dobre do ciast i tart.

Fioletowe kolor zawdzięczają antocyjanom – związkom, które barwią fioletową kapustę czy jagody. Przetrwają dłużej niż czerwone.

Właściwości pomidorów: ciekawostki

Wiele mówi się o tym, jak pomidory wpływają na zdrowie. Są prawdziwą witaminową bombą, ponieważ zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę A, PP, E oraz K. Jedząc je, dostarczasz organizmowi magnez, wapń, potas, żelazo. Dzięki barwnikowi, który zawierają – likopenowi – poprawiają wygląd skóry i zapobiegają szybszemu jej starzeniu się. W ich składzie znajduje się również sycący błonnik. Pomidory są także niskokaloryczne – w 100g zawierają 18 kalorii, a 90 procent ich składu stanowi woda, więc świetnie uzupełniają płyny w organizmie.

Sylwia Majcher wskazuje również na inne właściwości pomidorów, które pomogą im dłużej zachować świeżość, a także pozwolą na lepsze wykorzystanie ich w kuchni:

  • pomidory nie stracą za dużo soku i miąższu, jeśli pokroimy je w poprzek gniazd nasiennych;
  • przetworzone pomidory nie tracą swych właściwości prozdrowotnych;
  • w suszonych jest więcej błonnika i potasu, niż w surowych;
  • największa koncentracja witaminy C w pomidorach jest wokół nasion;
  • pomidory doskonale nawilżają naskórek, rozświetlają skórę.

Jak wybierać pomidory i dlaczego nie lubią one lodówki?

A w jaki sposób kupować pomidory, żeby zaopatrzyć się w zdrowy owoc? Warto powąchać pomidor od strony szypułki – jeśli będzie wyczuwalny zapach nawozu, lepiej go odłożyć, ponieważ zapach pomidora powinien być słodki, świeży.

Sylwia Majcher zauważa również, że pomidorów lepiej nie trzymać w lodówce, ponieważ potwierdziły badania naukowe. Jedno z nich, przeprowadzone przez Harry’ego Klee z Univeristy of Florida dowiodło, iż chłodzenie wywołuje u pomidorów… stres, a w konsekwencji i utratę wartości smakowych. Badacz sprawdzał bowiem zachowanie pomidorów w temperaturze pokojowej (20˚C), jak i w temperaturze w chłodni, poniżej 12˚C.

W czasie pobytu pomidorów w lodówce wyłączają się w nich geny odpowiedzialne za wytwarzanie enzymów nadających pomidorom słodki smak i zapach.

Zdrowa przekąska – suszony pomidor

Jako że w Polsce lato w pełni, Sylwia Majcher podała również prosty przepis na suszone pomidory. Wystarczy pokroić żądaną ich ilość na plastry i ułożyć na desce jeden przy drugim, a następnie wystawić na słońce i pozostawić na 2-3 dni na wysuszenie. Z kolei osobom, którym zależy na wcielanie w życie idei zero waste, przyda się rada, dotycząca obranych skórek po pomidorach – można je ususzyć, potem zblendować, dzięki czemu powstanie aromatyczna przyprawa.

Kim jest Sylwia Majcher?

Sylwia Majcher to autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję”, „Jestem eko”, „Mniej mięsa”, „Samotny banan”. Jak pisze na swoim Instagramie, jej misją jest pokazywanie, że „eko się opłaca”. W swoich social mediach Sylwia Majcher pisze przede wszystkim o niemarnowaniu jedzenia, ekologii, prowadzi również warsztaty oraz szkolenia w rytmie zero waste. Jej profil na Instagramie śledzi 27,5 tysiąca osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: