3 min.
7 owoców i warzyw, które pomogą w nawodnieniu. Coś dla tych, którym z wodą jest nie po drodze

7 owoców i warzyw, które pomogą w nawodnieniu. Coś dla tych, którym z wodą jest nie po drodze Rawpixel.com
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Czy wiedziałaś, że uzupełnianie wody w organizmie wiąże się nie tylko z piciem płynów? Żywność również zawiera wiele wody, która jest tak samo przyswajalna dla organizmu.
Spis treści
Pamiętaj o wodzie
Odpowiednie nawodnienie w ciągu dnia to kluczowa sprawa dla dobrego działania wszystkich układów. Poprawia się jakość snu, funkcje mózgu oraz nastrój. Odwodnienie może mieć poważne skutki, szczególnie podczas upałów. Im mniej płynów się spożywa, tym większe ryzyko zasłabnięcia, a w dłuższej perspektywie – może mieć katastrofalne skutki dla nerek. Najwięcej wody znajduje się w świeżych owocach i warzywach. Jeśli nie jesteś w stanie pić dużo płynów, zobacz jakie produkty jeść, aby utrzymywać odpowiedni poziom wody w organizmie.
Owoce i warzywa a nawodnienie
- Arbuz
To nie tylko cenne źródło wody, ale również elektrolitów, które spowalniają lub całkowicie hamują proces pocenia się. Dobrym patentem jest posypywanie arbuza solą. Podkreśla się wtedy słodycz oraz uzupełnia sód. Jeśli nie dostarczasz organizmowi wystarczającej ilości elektrolitów, możesz czuć się zmęczona, cierpieć na bóle głowy, skurcze mięśni oraz nudności.
- Pomidor
W 95 proc. składa się z wody. Soczysty i świeży stanowi prawdziwe źródło witaminy A, C, potasu, a także przeciwutleniaczy, odpowiedzialnych za dobre funkcjonowanie komórek. Częste spożywanie pomidorów to nie tylko cenne składniki i nawodnienie, ale również wspaniały smak i dodatek do wielu potraw.
- Ogórek
Jest chyba jednym z najcenniejszych warzyw. W jednym ogórku można znaleźć ogromną ilość ważnych składników. Przede wszystkim to woda i minerały. Dodatkowo jest on źródłem witaminy K, zdrowej dla kości. Ważną część zajmuje słynna witamina C, dzięki której lepiej wchłaniane są pokarmy typu roślinnego. W ogórkach odnajdziemy potas, tak ważny dla nerek i serca oraz fosfor, budujący kości i zęby.
- Sałata lodowa
Świetny dodatek do kanapek lub baza na sałatki. Dzięki częstemu spożyciu sałaty dostarczamy do organizmu witaminę K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, tiaminy czy też witaminę B6. Oczywiście również duże ilości wody i minerałów.
- Seler
Podobnie jak arbuz, seler zawiera dużo elektrolitów traconych w pocie, czyli sód, potas, magnez i wapń. Ma bardzo mało kalorii, co czyni go idealnym warzywem dla osób z nadwagą. Seler potrafi znakomicie wpłynąć na zęby, dzięki beta-karotenowi, który pomaga wytworzyć witaminę A, odpowiedzialną za budowę mocnych zębów. Również włóknistość selera pozwala czyścić zęby i wspomagać wytwarzanie śliny oczyszczającej jamę ustną.
- Rzodkiewki
Można je spożywać z nabiałem lub w sałatce, ale dobrze smakują surowe i bez dodatków. Bogate w przeciwutleniacze, potas, miedź, mangan, witaminę C oraz antocyjan, który poprawia pracę serca i zmniejsza ryzyko cukrzycy. W dodatku rzodkiewki są niskokaloryczne, co pomaga przy odchudzaniu.
- Rukiew wodna
Cenne źródło przeciwutleniaczy, witamin K oraz C. Cały kubek rukwi zawiera tylko 4 kalorie, ale aż 71 proc. wymienionych wcześniej składników. Rukiew zatem jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw z dużą ilością wody oraz ważnych składników.
Źródło: livestrong
Poleć ten artykuł koleżankom
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020