Przejdź do treści

7 owoców i warzyw, które pomogą w nawodnieniu. Coś dla tych, którym z wodą jest nie po drodze

7 owoców i warzyw, które pomogą w nawodnieniu. Coś dla tych, którym z wodą jest nie po drodze Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czy wiedziałaś, że uzupełnianie wody w organizmie wiąże się nie tylko z piciem płynów? Żywność również zawiera wiele wody, która jest tak samo przyswajalna dla organizmu.

Pamiętaj o wodzie

Odpowiednie nawodnienie w ciągu dnia to kluczowa sprawa dla dobrego działania wszystkich układów. Poprawia się jakość snu, funkcje mózgu oraz nastrój. Odwodnienie może mieć poważne skutki, szczególnie podczas upałów. Im mniej płynów się spożywa, tym większe ryzyko zasłabnięcia, a w dłuższej perspektywie – może mieć katastrofalne skutki dla nerek. Najwięcej wody znajduje się w świeżych owocach i warzywach. Jeśli nie jesteś w stanie pić dużo płynów, zobacz jakie produkty jeść, aby utrzymywać odpowiedni poziom wody w organizmie.

Kobieta pijąca wodę

Owoce i warzywa a nawodnienie

  • Arbuz

To nie tylko cenne źródło wody, ale również elektrolitów, które spowalniają lub całkowicie hamują proces pocenia się. Dobrym patentem jest posypywanie arbuza solą. Podkreśla się wtedy słodycz oraz uzupełnia sód. Jeśli nie dostarczasz organizmowi wystarczającej ilości elektrolitów, możesz czuć się zmęczona, cierpieć na bóle głowy, skurcze mięśni oraz nudności.

  • Pomidor

W 95 proc. składa się z wody. Soczysty i świeży stanowi prawdziwe źródło witaminy A, C, potasu, a także przeciwutleniaczy, odpowiedzialnych za dobre funkcjonowanie komórek. Częste spożywanie pomidorów to nie tylko cenne składniki i nawodnienie, ale również wspaniały smak i dodatek do wielu potraw.

  • Ogórek

Jest chyba jednym z najcenniejszych warzyw. W jednym ogórku można znaleźć ogromną ilość ważnych składników. Przede wszystkim to woda i minerały. Dodatkowo jest on źródłem witaminy K, zdrowej dla kości. Ważną część zajmuje słynna witamina C, dzięki której lepiej wchłaniane są pokarmy typu roślinnego. W ogórkach odnajdziemy potas, tak ważny dla nerek i serca oraz fosfor, budujący kości i zęby.

Ręka podaje szkalnkę z mlekiem i kawą
  • Sałata lodowa

 Świetny dodatek do kanapek lub baza na sałatki. Dzięki częstemu spożyciu sałaty dostarczamy do organizmu witaminę K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, tiaminy czy też witaminę B6. Oczywiście również duże ilości wody i minerałów.

  1. Seler

Podobnie jak arbuz, seler zawiera dużo elektrolitów traconych w pocie, czyli sód, potas, magnez i wapń. Ma bardzo mało kalorii, co czyni go idealnym warzywem dla osób z nadwagą. Seler potrafi znakomicie wpłynąć na zęby, dzięki beta-karotenowi, który pomaga wytworzyć witaminę A, odpowiedzialną za budowę mocnych zębów. Również włóknistość selera pozwala czyścić zęby i wspomagać wytwarzanie śliny oczyszczającej jamę ustną.

  1. Rzodkiewki

Można je spożywać z nabiałem lub w sałatce, ale dobrze smakują surowe i bez dodatków. Bogate w przeciwutleniacze, potas, miedź, mangan, witaminę C oraz antocyjan, który poprawia pracę serca i zmniejsza ryzyko cukrzycy. W dodatku rzodkiewki są niskokaloryczne, co pomaga przy odchudzaniu.

  1. Rukiew wodna

Cenne źródło przeciwutleniaczy, witamin K oraz C. Cały kubek rukwi zawiera tylko 4 kalorie, ale aż 71 proc. wymienionych wcześniej składników. Rukiew zatem jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw z dużą ilością wody oraz ważnych składników.

 

Źródło: livestrong

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.