Przejdź do treści

7 owoców i warzyw, które pomogą w nawodnieniu. Coś dla tych, którym z wodą jest nie po drodze

7 owoców i warzyw, które pomogą w nawodnieniu. Coś dla tych, którym z wodą jest nie po drodze Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Czy wiedziałaś, że uzupełnianie wody w organizmie wiąże się nie tylko z piciem płynów? Żywność również zawiera wiele wody, która jest tak samo przyswajalna dla organizmu.

Pamiętaj o wodzie

Odpowiednie nawodnienie w ciągu dnia to kluczowa sprawa dla dobrego działania wszystkich układów. Poprawia się jakość snu, funkcje mózgu oraz nastrój. Odwodnienie może mieć poważne skutki, szczególnie podczas upałów. Im mniej płynów się spożywa, tym większe ryzyko zasłabnięcia, a w dłuższej perspektywie – może mieć katastrofalne skutki dla nerek. Najwięcej wody znajduje się w świeżych owocach i warzywach. Jeśli nie jesteś w stanie pić dużo płynów, zobacz jakie produkty jeść, aby utrzymywać odpowiedni poziom wody w organizmie.

Kobieta pijąca wodę

Owoce i warzywa a nawodnienie

  • Arbuz

To nie tylko cenne źródło wody, ale również elektrolitów, które spowalniają lub całkowicie hamują proces pocenia się. Dobrym patentem jest posypywanie arbuza solą. Podkreśla się wtedy słodycz oraz uzupełnia sód. Jeśli nie dostarczasz organizmowi wystarczającej ilości elektrolitów, możesz czuć się zmęczona, cierpieć na bóle głowy, skurcze mięśni oraz nudności.

  • Pomidor

W 95 proc. składa się z wody. Soczysty i świeży stanowi prawdziwe źródło witaminy A, C, potasu, a także przeciwutleniaczy, odpowiedzialnych za dobre funkcjonowanie komórek. Częste spożywanie pomidorów to nie tylko cenne składniki i nawodnienie, ale również wspaniały smak i dodatek do wielu potraw.

  • Ogórek

Jest chyba jednym z najcenniejszych warzyw. W jednym ogórku można znaleźć ogromną ilość ważnych składników. Przede wszystkim to woda i minerały. Dodatkowo jest on źródłem witaminy K, zdrowej dla kości. Ważną część zajmuje słynna witamina C, dzięki której lepiej wchłaniane są pokarmy typu roślinnego. W ogórkach odnajdziemy potas, tak ważny dla nerek i serca oraz fosfor, budujący kości i zęby.

Ręka podaje szkalnkę z mlekiem i kawą
  • Sałata lodowa

 Świetny dodatek do kanapek lub baza na sałatki. Dzięki częstemu spożyciu sałaty dostarczamy do organizmu witaminę K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, tiaminy czy też witaminę B6. Oczywiście również duże ilości wody i minerałów.

  1. Seler

Podobnie jak arbuz, seler zawiera dużo elektrolitów traconych w pocie, czyli sód, potas, magnez i wapń. Ma bardzo mało kalorii, co czyni go idealnym warzywem dla osób z nadwagą. Seler potrafi znakomicie wpłynąć na zęby, dzięki beta-karotenowi, który pomaga wytworzyć witaminę A, odpowiedzialną za budowę mocnych zębów. Również włóknistość selera pozwala czyścić zęby i wspomagać wytwarzanie śliny oczyszczającej jamę ustną.

  1. Rzodkiewki

Można je spożywać z nabiałem lub w sałatce, ale dobrze smakują surowe i bez dodatków. Bogate w przeciwutleniacze, potas, miedź, mangan, witaminę C oraz antocyjan, który poprawia pracę serca i zmniejsza ryzyko cukrzycy. W dodatku rzodkiewki są niskokaloryczne, co pomaga przy odchudzaniu.

  1. Rukiew wodna

Cenne źródło przeciwutleniaczy, witamin K oraz C. Cały kubek rukwi zawiera tylko 4 kalorie, ale aż 71 proc. wymienionych wcześniej składników. Rukiew zatem jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw z dużą ilością wody oraz ważnych składników.

 

Źródło: livestrong

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Picie wody – zalety. Co daje przy odchudzaniu? Ile pić wody?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu