Przejdź do treści

8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”

Kubek gorącej herbaty
8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze Zdrowo czyli sexi/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ciągle pijesz czarną lub zieloną herbatę i chciałabyś w końcu spróbować czegoś nowego? Tomasz Kubiak, autor popularnego na Instagramie profilu „Zdrowo czyli sexi”, stworzył własną listę herbat, których picie jest nie tylko przyjemne, ale przede wszystkim zdrowe. Sprawdź, która może pomóc na twoje problemy!

Zdrowe herbaty – jaką wybrać?

Zima i okres świąteczny to świetna okazja, aby do swojej diety wprowadzić chociaż jedną zdrową herbatę. To bowiem niedrogi i prosty sposób, aby co dziennie zrobić dla siebie coś dobrego. Tym bardziej, że wiele z nich posiada udowodnione naukowo właściwości prozdrowotne. Napary mogą przynieść znaczącą ulgę w dolegliwościach trawiennych, układu nerwowego czy problemach z koncentracją. Wystarczy tylko wybranie dobrej jakości suszu, prawidłowe parzenie oraz oczywiście regularność. Aby ułatwić nam nieco decyzję, Tomasz Kubiak, autor profilu na Instagramie „Zdrowo czyli sexi”, udostępnił własną listę NAJLEPSZE HERBATY. 

Mięta pieprzowa – dobra na mdłości i bóle brzucha 

To jedna z najpopularniejszych herbat w Polsce, przez co może wydawać się nieco niepozorna. Tymczasem mięta wykazuje skuteczne działanie na problemy z żołądkiem i jelitami. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i odruch przesuwający treść pokarmową w jelitach (perystaltykę), ułatwiając trawienie. Dodatkowo działa rozkurczająco na mięśnie gładkie, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha i wzdęcia. W przypadku przewlekłych problemów możemy pić ją regularne przed posiłkami.

Herbata z hibiskusa – pomaga obniżyć wysokie ciśnienie

Badania naukowe potwierdziły, że picie kilku filiżanek herbaty z hibiskusa przez kilka tygodni obniża ciśnienie krwi. Ponadto dzięki zawartości przeciwutleniaczy napar ten zwalcza „zły” cholesterol, a tym samy wpływa korzystnie na serce i układ krążenia.

 

Herbata z cytryną

Chai – zwiększa odporność i zwalcza stan zapalny 

Herbata chai jest najbardziej popularna w Indiach. Używając tej nazwy mamy na myśli nie odmianę herbaty, ale sposób podawania herbaty czarnej. Chai to bowiem herbata czarna z mlekiem, imbirem i cynamonem. Możemy też dodawać inne przyprawy korzenne, na przykład kardamon, goździki czy gałkę muszkatołową. To właśnie wspomnianym dodatkom herbata chai ma właściwości wzmacniające, pobudzające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Rumianek – łagodzi ból brzucha i wspomaga trawienie

Rumianek poprawia trawienie i zapobiega nadmiernemu wydzielaniu kwasu żołądkowego, dlatego mogą po niego sięgać także osoby cierpiące na nadkwasowość. Sprawdza się w przypadku problemów żołądkowych powiązanych z napięciem emocjonalnym. Ponadto ma działanie rozkurczające, dlatego poleca się go przy bólu brzucha i wzdęciach.

Matcha – zwiększa poziom energii i zmniejsza mgłę mózgową 

Matcha zyskała w ostatnich latach dużą popularność w kawiarniach i herbaciarniach. Pozytywnie wpływa na poziom serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiadających za dobry nastrój i kreatywność. Wypicie filiżanki matchy pobudza i dodaje energii, ale kofeina w niej zawarta działa stabilniej niż ta w kawie. Nie powoduje skoku ciśnienia czy nadmiernego pobudzenia. Osoby nadużywające kawy powinny jej wypróbować.

8 powodów, dla których warto pić czystek

Herbata Oolong – wysoka zawartość polifenoli może pomóc w stresie 

Herbatę tę możecie też znać pod nazwą niebieska herbata lub herbata półfermentowana. Pomaga wyciszyć umysł i ciało, dlatego szczególnie poleca się ją w okresach napięcia nerwowego czy trudności w zasypianiu. Ponadto usprawnia procesy metaboliczne w mózgu, dzięki czemu ułatwia myślenie i koncentrację. Aby jednak odczuć takie rezultaty, trzeba pić ja regularnie.

Herbata z imbirem – pomaga zmniejszyć wzdęcia i niestrawność

Chociaż o imbirze mówi się przede wszystkim w kontekście wzmacniania odporności, korzeń ten jest też skutecznym produktem na problemy z trawieniem. Aby imbir w pełni zadział, pamiętaj, aby przed zalaniem wrzątkiem, zetrzeć go na tarce o małych oczkach. Herbata z imbirem świetnie smakuje w połączeniu z miodem i goździkami.

Biała herbata – zawiera najwięcej przeciwutleniaczy 

Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, czyli cząsteczki z pojedynczym elektronem, dla którego szukają pary. W rezultacie inicjują proces utleniania, pozbawiając inne cząsteczki elektronów, czyniąc z nich kolejne wolne rodniki. Kiedy wolnych rodników jest za dużo, mamy do czynienia ze stresem oksydacyjnym, który może przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych i układu krążenia. Produkty takie jak biała herbata pomagają zachować równowagę między wolnymi rodnikami a antyoksydantami w organizmie.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?