Przejdź do treści

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

herbata z hibiskusa
Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Intensywnie czerwony kolor, lekko kwaśny, przypominający żurawinę smak i orzeźwiający aromat – to cechy, po których rozpoznasz herbatę z hibiskusa. Znana od starożytności, w Egipcie określana dumnym mianem karkade, dziś jest już popularna na całym świecie. Reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, przeciwdziała miażdżycy – a to tylko kilka z jej imponujących właściwości leczniczych.

Hibiskus – roślina o wielu obliczach

Hibiskus (łac. Hibiscus sabdariffa), a właściwie ketmia szczawiowa, to tropikalna roślina licząca sobie ponad 200 gatunków. Naturalnie pochodzi z Afryki i południowo- wschodniej Azji, natomiast do Europy trafia głównie z upraw z Egiptu, Meksyku, Chin i Tajlandii. Jej czerwone, przypominające kształtem puchary kwiaty (istnieją także odmiany o kolorze niebieskim, różowym czy białym)  są suszone, a następnie sprzedawane jako susz do herbaty, choć, co ciekawe, można z nich zrobić także wino.

Składniki aktywne

Herbata z hibiskusa jest bogatym źródłem kwasów organicznych (stanowiących 15-30 % całkowitej zawartości rośliny) takich jak kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy oraz charakterystyczny dla tej rośliny kwas hibiskusowy. Potencjał terapeutyczny herbaty z hibiskusa wynika z zawartych w niej w dużej ilości przeciwutleniaczy: flawonoidów, antocyjanów i związków fenolowych. Kwiaty hibiskusa obfitują w składniki odżywcze takie jak: witaminy A, C i E, beta-karoten a także minerały: potas, mangan, magnez, żelazo i wapń. Dodatkowo znajdziemy jeszcze polisacharydy, pektyny i olejki eteryczne.

Liść damiany łagodnie uspokaja, poprawia nastrój, działa przeciwlękowo

Właściwości zdrowotne

Wyjątkowe właściwości zdrowotne kwiatów hibiskusa były znane i wykorzystywane na przestrzeni wieków. Obecnie herbacie z hibiskusa przypisuje się działanie:

  • Obniżające zawartość tzw. złego cholesterolu LDL w organizmie, chroniące przed wystąpieniem miażdżycy oraz chorób serca.
  • Obniżające ciśnienie krwi . Według badań klinicznych codzienne picie herbaty z hibiskusa (w ilości odpowiednio 1-3 razy dziennie, po około 2 łyżeczki suszu) istotnie obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, a efekt ten jest podobny do działania popularnych leków hipotensyjnych.
  • Stymulujące odporność, poprzez zwiększanie wytwarzania przeciwzapalnych cytokin oraz przeciwbakteryjne w przypadku zakażeń przewodu pokarmowego i chorób skóry
  • Przeciwnowotworowe (m.in. w przypadku raka jelita grubego, białaczki i żołądka), dzięki obecności kwasu protokatechowego i antocyjanów.
  • Hepatoprotekcyjne – ze względu na zawartość w hibiskusie antocyjanów, które chronią wątrobę przed uszkodzeniami antyoksydacyjnymi

Kiedy sięgać po herbatę z hibiskusa?

Herbata z hibiskusa, dzięki wspomnianym wcześniej właściwościom leczniczym jest szczególnie polecana dla osób z problemami sercowo- naczyniowymi,  słabą odpornością oraz jako środek moczopędny.

Herbatę przyrządza się z suszonych kwiatów hibiskusa, które można nabyć w sklepach zielarskich i aptekach. Aby przyrządzić napar, zaleca się jedną łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem, a następnie parzyć pod przykryciem przez około 10-15 minut.

Należy pamiętać, iż herbaty z hibiskusa nie powinny spożywać kobiety w ciąży i w trakcie laktacji, a także stosujące hormonalną terapię antykoncepcyjną. Należy unikać naparów z hibiskusa w przypadku niskiego ciśnienia tętniczego krwi oraz problemów żołądkowych ( nadkwaśność, zapalenie żołądka, zgaga, refluks).

 

Treść artykułu ma charakter informacyjny, nie zastępuje wizyty u lekarza lub specjalisty. Zalecana jest konsultacja przed zastosowaniem preparatu.

 

Bibliografia:

[1] I. Da-Costa-Rocha, B. Bonnlaender, H. Sievers, I. Pischel, and M. Heinrich, “Hibiscus sabdariffa L. – A phytochemical and pharmacological review,” Food Chemistry, vol. 165. Elsevier Ltd, pp. 424–443, 15-Dec-2014, doi: 10.1016/j.foodchem.2014.05.002.

[2] A. Herrera-Arellano et al., “Clinical effects produced by a standardized herbal medicinal product of Hibiscus sabdariffa on patients with hypertension. A randomized, double-blind, lisinopril-controlled clinical trial,” Planta Med., vol. 73, no. 1, pp. 6–12, Jan. 2007, doi: 10.1055/s-2006-957065.

[3] M. Khan, “Nutritional and Health Importance of Hibiscus Sabdariffa: A Review and Indication for Research Needs,” J. Nutr. Heal. Food Eng., vol. 6, no. 5, May 2017, doi: 10.15406/jnhfe.2017.06.00212.

[4] T. Hudson, “Hibiscus Sabdariffa: A Research Review of Its Uses and Safety A Research Review on the Use of Hibiscus Sabdariffa 2 Background and Uses.”

[5] “(PDF) Food Value of Roselle, Hibiscus Sabdariffa – Tea.” [Online]. Available: https://www.researchgate.net/publication/270511118_Food_Value_of_Roselle_Hibiscus_Sabdariffa_-_Tea. [Accessed: 12-Feb-2020].

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami