Przejdź do treści

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

herbata z hibiskusa
Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Intensywnie czerwony kolor, lekko kwaśny, przypominający żurawinę smak i orzeźwiający aromat – to cechy, po których rozpoznasz herbatę z hibiskusa. Znana od starożytności, w Egipcie określana dumnym mianem karkade, dziś jest już popularna na całym świecie. Reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, przeciwdziała miażdżycy – a to tylko kilka z jej imponujących właściwości leczniczych.

Hibiskus – roślina o wielu obliczach

Hibiskus (łac. Hibiscus sabdariffa), a właściwie ketmia szczawiowa, to tropikalna roślina licząca sobie ponad 200 gatunków. Naturalnie pochodzi z Afryki i południowo- wschodniej Azji, natomiast do Europy trafia głównie z upraw z Egiptu, Meksyku, Chin i Tajlandii. Jej czerwone, przypominające kształtem puchary kwiaty (istnieją także odmiany o kolorze niebieskim, różowym czy białym)  są suszone, a następnie sprzedawane jako susz do herbaty, choć, co ciekawe, można z nich zrobić także wino.

Składniki aktywne

Herbata z hibiskusa jest bogatym źródłem kwasów organicznych (stanowiących 15-30 % całkowitej zawartości rośliny) takich jak kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy oraz charakterystyczny dla tej rośliny kwas hibiskusowy. Potencjał terapeutyczny herbaty z hibiskusa wynika z zawartych w niej w dużej ilości przeciwutleniaczy: flawonoidów, antocyjanów i związków fenolowych. Kwiaty hibiskusa obfitują w składniki odżywcze takie jak: witaminy A, C i E, beta-karoten a także minerały: potas, mangan, magnez, żelazo i wapń. Dodatkowo znajdziemy jeszcze polisacharydy, pektyny i olejki eteryczne.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Bloxin Żel do nosa w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Odporność
Naturell Ester-C® PLUS 100 tabletek
57,00 zł
Energia
Oryal After Party, 18 tabletek
35,97 zł
Energia
Vigor Up! Fast o smaku pomarańczowym, 20 tabletek musujących
24,90 zł
Odporność
Estabiom Junior, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
Liść damiany łagodnie uspokaja, poprawia nastrój, działa przeciwlękowo

Właściwości zdrowotne

Wyjątkowe właściwości zdrowotne kwiatów hibiskusa były znane i wykorzystywane na przestrzeni wieków. Obecnie herbacie z hibiskusa przypisuje się działanie:

  • Obniżające zawartość tzw. złego cholesterolu LDL w organizmie, chroniące przed wystąpieniem miażdżycy oraz chorób serca.
  • Obniżające ciśnienie krwi . Według badań klinicznych codzienne picie herbaty z hibiskusa (w ilości odpowiednio 1-3 razy dziennie, po około 2 łyżeczki suszu) istotnie obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, a efekt ten jest podobny do działania popularnych leków hipotensyjnych.
  • Stymulujące odporność, poprzez zwiększanie wytwarzania przeciwzapalnych cytokin oraz przeciwbakteryjne w przypadku zakażeń przewodu pokarmowego i chorób skóry
  • Przeciwnowotworowe (m.in. w przypadku raka jelita grubego, białaczki i żołądka), dzięki obecności kwasu protokatechowego i antocyjanów.
  • Hepatoprotekcyjne – ze względu na zawartość w hibiskusie antocyjanów, które chronią wątrobę przed uszkodzeniami antyoksydacyjnymi

Kiedy sięgać po herbatę z hibiskusa?

Herbata z hibiskusa, dzięki wspomnianym wcześniej właściwościom leczniczym jest szczególnie polecana dla osób z problemami sercowo- naczyniowymi,  słabą odpornością oraz jako środek moczopędny.

Herbatę przyrządza się z suszonych kwiatów hibiskusa, które można nabyć w sklepach zielarskich i aptekach. Aby przyrządzić napar, zaleca się jedną łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem, a następnie parzyć pod przykryciem przez około 10-15 minut.

Należy pamiętać, iż herbaty z hibiskusa nie powinny spożywać kobiety w ciąży i w trakcie laktacji, a także stosujące hormonalną terapię antykoncepcyjną. Należy unikać naparów z hibiskusa w przypadku niskiego ciśnienia tętniczego krwi oraz problemów żołądkowych ( nadkwaśność, zapalenie żołądka, zgaga, refluks).

 

Treść artykułu ma charakter informacyjny, nie zastępuje wizyty u lekarza lub specjalisty. Zalecana jest konsultacja przed zastosowaniem preparatu.

 

Bibliografia:

[1] I. Da-Costa-Rocha, B. Bonnlaender, H. Sievers, I. Pischel, and M. Heinrich, “Hibiscus sabdariffa L. – A phytochemical and pharmacological review,” Food Chemistry, vol. 165. Elsevier Ltd, pp. 424–443, 15-Dec-2014, doi: 10.1016/j.foodchem.2014.05.002.

[2] A. Herrera-Arellano et al., “Clinical effects produced by a standardized herbal medicinal product of Hibiscus sabdariffa on patients with hypertension. A randomized, double-blind, lisinopril-controlled clinical trial,” Planta Med., vol. 73, no. 1, pp. 6–12, Jan. 2007, doi: 10.1055/s-2006-957065.

[3] M. Khan, “Nutritional and Health Importance of Hibiscus Sabdariffa: A Review and Indication for Research Needs,” J. Nutr. Heal. Food Eng., vol. 6, no. 5, May 2017, doi: 10.15406/jnhfe.2017.06.00212.

[4] T. Hudson, “Hibiscus Sabdariffa: A Research Review of Its Uses and Safety A Research Review on the Use of Hibiscus Sabdariffa 2 Background and Uses.”

[5] “(PDF) Food Value of Roselle, Hibiscus Sabdariffa – Tea.” [Online]. Available: https://www.researchgate.net/publication/270511118_Food_Value_of_Roselle_Hibiscus_Sabdariffa_-_Tea. [Accessed: 12-Feb-2020].

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

×