Przejdź do treści

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Orangutany / gettyimages
Orangutany / gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Olej palmowy zawiera podstępne tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Naukowcy i lekarze wiedzą to od lat. I właśnie dlatego dzisiaj – 1 lutego – obchodzony jest Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego. W jaki sposób olej palmowy nam szkodzi i skąd mamy wiedzieć, czy dany produkt go posiada? Tłumaczymy. 

Olej palmowy a orangutany

Olej palmowy trafił na pierwsze strony gazet dzięki organizacji Greenpeace. Przeciwko jego przemysłowemu wykorzystaniu protestowali i protestują ekolodzy. To właśnie ich głos dotarł do sumień społeczeństw za sprawą nagłośnienia masowego nieszczęścia orangutanów. Zwierzęta te w wyniku karczowania lasów tropikalnych np. na Borneo i zakładania w to miejsce upraw, z których pozyskuje się olej palmowy, tracą tereny do życia i są zabijane.

Przy okazji protestów ekologicznych wyszło również na jaw wykorzystywanie na masową skalę oleju palmowego w produkcji spożywczej, ponieważ jest bardzo tani i wydajny.

Olej palmowy – szkodliwe tłuszcze trans

Olej palmowy z palmy oleistej sam w sobie nie jest szkodliwy, choć jako tłuszcz raczej nie powinien królować w naszym jadłospisie. W przemyśle spożywczym używa się jednak tzw. utwardzonego oleju palmowego, który zawiera szkodliwe tłuszcze trans.

Tłuszcze trans, a dokładniej, izomery trans kwasów tłuszczowych, spożywane w nadmiarze, mogą wywoływać choroby metaboliczne, czasem nazywane cywilizacyjnymi.

Badania wykazały, że tłuszcze trans:

  • przyczyniają się do rozwoju miażdżycy (w efekcie wywołują zawały czy udary),
  • wpływają negatywnie na pracę serca, zakłócając ją,
  • odpowiadają za otyłość brzuszną i wysoki poziom trójglicerydów,
  • podnoszą zły cholesterol (LDL) i obniżają poziom dobrego (HDL),
  • wpływają na insulinooporność i mogą doprowadzić do cukrzycy typu II.

Długa lista negatywnych procesów zdrowotnych wiązana jest niemal wyłącznie z tłuszczami trans „wyprodukowanymi” przemysłowo. Te, które występują w naturze, jak wykazują badania, nie jest szkodliwa dla zdrowia.

istockphoto.com

Tłuszcze trans w produktach – jak ich unikać?

Producenci produktów spożywczych nie informują o nim na etykietach. Tylko czasem można spotkać adnotację, że w produkcji wykorzystano olej palmowy, ale to zdecydowanie nie to samo.

Zdarza się też, że na produkcie pojawia się zwrot: tłuszcz uwodorniony częściowo lub całkowicie. To właśnie on może zdradzać obecność tłuszczów trans w produkcie.

Warto w przybliżeniu wiedzieć, w jakich produktach tłuszcze trans są w większej ilości.

Okazuje się, że sporo jest ich w produktach, przed którymi od lat przestrzegają dietetycy:

  • w wielu słodyczach,
  • w słonych przekąskach, takich jak: paluszki, czipsy czy krakersy,
  • w gotowych ciastach i ciasteczkach,
  • w zupach w proszku,
  • w majonezach.

Tłuszcze trans znajdują się również w wielu innych produktach, np. margarynie – jednak ich ilość nie jest duża i nie zagraża zdrowiu.

Wirtualna baza tłuszczów trans

Jak szukać ukrytych w produktach tłuszczów trans? Pomaga w tym Instytut Żywności i Żywienia, który na swojej stronie internetowej stworzył wirtualną bazę tłuszczów trans w produktach, a dokładniej: bazę pokazującą zwartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych.

Wyszukiwarka podaje średnią, minimalną oraz maksymalną zawartość tych tłuszczów w danej grupie przebadanych produktów. Jest to doskonała wskazówka z punktu widzenia profilaktyki zdrowotnej, dzięki której możemy dowiedzieć się, jakich produktów unikać albo jakimi je zastępować.


Artykuł powstał na podstawie materiałów – Centra Medyczne Medyceusz.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

ziemniaki - kadm w żywności

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol