3 min.
Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Orangutany / gettyimages
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Olej palmowy zawiera podstępne tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Naukowcy i lekarze wiedzą to od lat. I właśnie dlatego dzisiaj – 1 lutego – obchodzony jest Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego. W jaki sposób olej palmowy nam szkodzi i skąd mamy wiedzieć, czy dany produkt go posiada? Tłumaczymy.
Spis treści
Olej palmowy a orangutany
Olej palmowy trafił na pierwsze strony gazet dzięki organizacji Greenpeace. Przeciwko jego przemysłowemu wykorzystaniu protestowali i protestują ekolodzy. To właśnie ich głos dotarł do sumień społeczeństw za sprawą nagłośnienia masowego nieszczęścia orangutanów. Zwierzęta te w wyniku karczowania lasów tropikalnych np. na Borneo i zakładania w to miejsce upraw, z których pozyskuje się olej palmowy, tracą tereny do życia i są zabijane.
Przy okazji protestów ekologicznych wyszło również na jaw wykorzystywanie na masową skalę oleju palmowego w produkcji spożywczej, ponieważ jest bardzo tani i wydajny.
Olej palmowy – szkodliwe tłuszcze trans
Olej palmowy z palmy oleistej sam w sobie nie jest szkodliwy, choć jako tłuszcz raczej nie powinien królować w naszym jadłospisie. W przemyśle spożywczym używa się jednak tzw. utwardzonego oleju palmowego, który zawiera szkodliwe tłuszcze trans.
Tłuszcze trans, a dokładniej, izomery trans kwasów tłuszczowych, spożywane w nadmiarze, mogą wywoływać choroby metaboliczne, czasem nazywane cywilizacyjnymi.
Badania wykazały, że tłuszcze trans:
- przyczyniają się do rozwoju miażdżycy (w efekcie wywołują zawały czy udary),
- wpływają negatywnie na pracę serca, zakłócając ją,
- odpowiadają za otyłość brzuszną i wysoki poziom trójglicerydów,
- podnoszą zły cholesterol (LDL) i obniżają poziom dobrego (HDL),
- wpływają na insulinooporność i mogą doprowadzić do cukrzycy typu II.
Długa lista negatywnych procesów zdrowotnych wiązana jest niemal wyłącznie z tłuszczami trans „wyprodukowanymi” przemysłowo. Te, które występują w naturze, jak wykazują badania, nie jest szkodliwa dla zdrowia.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Tłuszcze trans w produktach – jak ich unikać?
Producenci produktów spożywczych nie informują o nim na etykietach. Tylko czasem można spotkać adnotację, że w produkcji wykorzystano olej palmowy, ale to zdecydowanie nie to samo.
Zdarza się też, że na produkcie pojawia się zwrot: tłuszcz uwodorniony częściowo lub całkowicie. To właśnie on może zdradzać obecność tłuszczów trans w produkcie.
Warto w przybliżeniu wiedzieć, w jakich produktach tłuszcze trans są w większej ilości.
Okazuje się, że sporo jest ich w produktach, przed którymi od lat przestrzegają dietetycy:
- w wielu słodyczach,
- w słonych przekąskach, takich jak: paluszki, czipsy czy krakersy,
- w gotowych ciastach i ciasteczkach,
- w zupach w proszku,
- w majonezach.
Tłuszcze trans znajdują się również w wielu innych produktach, np. margarynie – jednak ich ilość nie jest duża i nie zagraża zdrowiu.
Wirtualna baza tłuszczów trans
Jak szukać ukrytych w produktach tłuszczów trans? Pomaga w tym Instytut Żywności i Żywienia, który na swojej stronie internetowej stworzył wirtualną bazę tłuszczów trans w produktach, a dokładniej: bazę pokazującą zwartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych.
Wyszukiwarka podaje średnią, minimalną oraz maksymalną zawartość tych tłuszczów w danej grupie przebadanych produktów. Jest to doskonała wskazówka z punktu widzenia profilaktyki zdrowotnej, dzięki której możemy dowiedzieć się, jakich produktów unikać albo jakimi je zastępować.
Artykuł powstał na podstawie materiałów – Centra Medyczne Medyceusz.
Zobacz także
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022