Przejdź do treści

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Ogórki małosolne - przepis
Ogórki małosolne - przepis
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Ogórki małosolne chyba każda z nas próbowała przynajmniej raz w życiu. Są chrupkie, delikatnie kwaśne, idealne do sałatek, na kanapkę czy jako dodatek do obiadu. I wcale nie musisz kupować ich w sklepie! Wystarczy kilka godzin w letnie popołudnie, by stworzyć kilka (a może kilkanaście?) smacznych słoików ogórków małosolnych pełnych właściwości prozdrowotnych. Jak je zrobić? O tym w poniższym artykule. 

Przepis na ogórki małosolne

Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdź przepis, który zawsze wychodzi!

Składniki na ogórki małosolne:

  • 1 kg świeżych ogórków,
  • 5 gałązek świeżego koperku,
  • garść obranych, przekrojonych na pół ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • 1,5 litra wody,
  • sól kamienna (specjalna do przetworów),
  • opcjonalnie: liście porzeczki lub wiśni.

Przygotowanie ogórków małosolnych:

  1. Ogórki umyj, a następnie wrzuć do zimnej wody i pozostaw na 3 godziny.
  2. Po tym czasie ogórki włóż do 1,5-litrowych słoików lub do jednego dużego słoika.
  3. Do każdego słoika wrzuć czosnek, wcześniej pokrojony na kawałki chrzan, gałązkę kopru. Możesz dodać też liście porzeczki albo wiśni.
  4. Pamiętaj o warstwowym układaniu – ogórki – dodatek – ogórki – dodatek.
  5. Ogórki zalej posoloną wodą (1 czubata łyżka na 1 litr wody). Zalewą powinny być zalane wszystkie dodatki. Słoik przykrywamy ściereczką lub gazą owiniętą gumką recepturką.
  6. Słoiki odstaw w ciemne miejsce, na 2-5 dni. Będą gotowe, gdy zalewa zacznie mętnieć.

Jakie ogórki wybierać?

Do zalewy najlepiej wybierać średniej wielkości ogórki gruntowe. Warto sprawdzić też czy są kruche i nieprzejrzałe.

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Niektóre ogórki mogą być gorzkie. To skutek obecności kukurbitacyn, czyli związków wytwarzanych m.in. przez rośliny w celu obrony przed zwierzętami, które je zjadają.

Jak przechowywać ogórki małosolne?

Ogórki małosolne należy przechowywać w lodówce bądź w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli przygotowywałaś je w naczyniu bez wieczka, umieść na nim (spodem do góry) mały talerzyk, który następnie obciąż. Słoiki z wieczkami nie powinny być mocno dokręcane.

Ogórki małosolne są gotowe już po dwóch dniach.

Jaką wodą zalać ogórki?

Ogórki możesz zalać zimną wodą, będą wtedy kisiły się 1-2 dni dłużej. W większości przepisów podana jest jednak wrząca woda, którą zalewamy ogórki.

Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

By ogórki małosolne były twarde, wiele osób dodaje do słoików liście wiśni. Najlepiej, by były to liście z własnego ogródka. Nie warto wrzucać do przetworów liści pryskanych albo zebranych koło drogi. Przyniosą więcej szkody niż pożytku.

Ogórki małosolne na zimę

Ogórki małosolne możesz też przygotować na zimę. Wystarczy, że będziesz pamiętać o ścisłym ułożeniu ogórków w słoiku i mocnym dokręceniu słoików. Takie przetrwają w spiżarni kilka miesięcy.

Właściwości ogórków małosolnych

To smaczna i niskokaloryczna przekąska. 100 gram ogórków małosolnych ma 11 kcal. Są też lekkostrawne i bogate w witaminy z grupy B (B2, B3, B6, B12), E oraz K. Warto także wiedzieć, że ogórki małosolne są świetnymi probiotykami.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać