Przejdź do treści

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Ogórki małosolne - przepis
Ogórki małosolne - przepis
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Ogórki małosolne chyba każda z nas próbowała przynajmniej raz w życiu. Są chrupkie, delikatnie kwaśne, idealne do sałatek, na kanapkę czy jako dodatek do obiadu. I wcale nie musisz kupować ich w sklepie! Wystarczy kilka godzin w letnie popołudnie, by stworzyć kilka (a może kilkanaście?) smacznych słoików ogórków małosolnych pełnych właściwości prozdrowotnych. Jak je zrobić? O tym w poniższym artykule. 

Przepis na ogórki małosolne

Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdź przepis, który zawsze wychodzi!

Składniki na ogórki małosolne:

  • 1 kg świeżych ogórków,
  • 5 gałązek świeżego koperku,
  • garść obranych, przekrojonych na pół ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • 1,5 litra wody,
  • sól kamienna (specjalna do przetworów),
  • opcjonalnie: liście porzeczki lub wiśni.

Przygotowanie ogórków małosolnych:

  1. Ogórki umyj, a następnie wrzuć do zimnej wody i pozostaw na 3 godziny.
  2. Po tym czasie ogórki włóż do 1,5-litrowych słoików lub do jednego dużego słoika.
  3. Do każdego słoika wrzuć czosnek, wcześniej pokrojony na kawałki chrzan, gałązkę kopru. Możesz dodać też liście porzeczki albo wiśni.
  4. Pamiętaj o warstwowym układaniu – ogórki – dodatek – ogórki – dodatek.
  5. Ogórki zalej posoloną wodą (1 czubata łyżka na 1 litr wody). Zalewą powinny być zalane wszystkie dodatki. Słoik przykrywamy ściereczką lub gazą owiniętą gumką recepturką.
  6. Słoiki odstaw w ciemne miejsce, na 2-5 dni. Będą gotowe, gdy zalewa zacznie mętnieć.

Jakie ogórki wybierać?

Do zalewy najlepiej wybierać średniej wielkości ogórki gruntowe. Warto sprawdzić też czy są kruche i nieprzejrzałe.

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Niektóre ogórki mogą być gorzkie. To skutek obecności kukurbitacyn, czyli związków wytwarzanych m.in. przez rośliny w celu obrony przed zwierzętami, które je zjadają.

Jak przechowywać ogórki małosolne?

Ogórki małosolne należy przechowywać w lodówce bądź w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli przygotowywałaś je w naczyniu bez wieczka, umieść na nim (spodem do góry) mały talerzyk, który następnie obciąż. Słoiki z wieczkami nie powinny być mocno dokręcane.

Ogórki małosolne są gotowe już po dwóch dniach.

Jaką wodą zalać ogórki?

Ogórki możesz zalać zimną wodą, będą wtedy kisiły się 1-2 dni dłużej. W większości przepisów podana jest jednak wrząca woda, którą zalewamy ogórki.

Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

By ogórki małosolne były twarde, wiele osób dodaje do słoików liście wiśni. Najlepiej, by były to liście z własnego ogródka. Nie warto wrzucać do przetworów liści pryskanych albo zebranych koło drogi. Przyniosą więcej szkody niż pożytku.

Ogórki małosolne na zimę

Ogórki małosolne możesz też przygotować na zimę. Wystarczy, że będziesz pamiętać o ścisłym ułożeniu ogórków w słoiku i mocnym dokręceniu słoików. Takie przetrwają w spiżarni kilka miesięcy.

Właściwości ogórków małosolnych

To smaczna i niskokaloryczna przekąska. 100 gram ogórków małosolnych ma 11 kcal. Są też lekkostrawne i bogate w witaminy z grupy B (B2, B3, B6, B12), E oraz K. Warto także wiedzieć, że ogórki małosolne są świetnymi probiotykami.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado