Przejdź do treści

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.
Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kanapki to najpopularniejszy lunch, jaki istnieje. Ale fakt jest taki, że nawet te najzdrowsze i najlepiej skomponowane mogą się po prostu znudzić! Przedstawiamy więc przepisy na potrawy równie łatwe do zabrania ze sobą w drogę, a jednocześnie stanowiące przyjemne urozmaicenie. To tylko kilka pomysłów z książki „LUNCHBOX. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy” autorstwa Ewy Sypnik-Pogorzelskiej oraz Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Przepisy pochodzą z książki „LUNCHBOX. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy” autorstwa Ewy Sypnik-Pogorzelskiej oraz Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej (wydawnictwo RM), którą Hello Zdrowie objęło swoim matronatem medialnym. 

Spring rollsy z pieczonym łososiem

Składniki (na jedną porcję):

  • 4–6 małe arkusze papieru ryżowego,
  • 1/2 awokado,
  • 1/4 papryki,
  • mała marchewka,
  • ogórek gruntowy,
  • 2−3 liście sałaty lodowej,
  • 4−5 gałązek świeżej kolendry,
  • 100 g łososia,
  • 20 g makaronu ryżowego,
  • sok z 1/2 limonki.

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • łyżka octu ryżowego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1/2 ząbka czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia skropić sokiem z limonki i łyżką sosu sojowego, chwilę marynować i upiec w temperaturze 190 stopni (około 15 minut) lub grillować na patelni grillowej.
  2. Awokado, marchewkę i ogórek umyć i obrać. Sałatę, kolendrę i paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić warzywa w cienkie słupki.
  3. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą (według przepisu na opakowaniu), odcedzić, szybko przepłukać wodą, a po odcedzeniu i osuszeniu włożyć do miski.
  4. Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie.
  5. Wyłożyć namoczony papier na ściereczkę i nakładać po kolei − słupki warzyw, łososia, makaron, kolendrę. Zawijać w ciasne ruloniki.
  6. Z łyżki sosu sojowego, octu ryżowego i cukru trzcinowego przygotować sos, doprawić kilkoma plasterkami chili i czosnku.
  7. Sos zapakować oddzielnie.

Muffinki na słono

Składniki (na 4 porcje):

  • 120 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000),
  • 120 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
  • szczypta soli,
  • przyprawy − po łyżeczce wędzonej papryki i ziół prowansalskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 75 g masła,
  • 100 g sera feta,
  • cebula,
  • papryka,
  • 25 oliwek,
  • 3 łyżki kaparów lub posiekanych suszonych pomidorów.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzać piekarnik do 190−200 stopni.
  2. Rozpuścić masło w mikrofali lub rondelku i przestudzić.
  3. Pokroić paprykę w kostkę, oliwki na pół, a cebulę drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę.
  4. Zmieszać suche składniki w misce – mąkę, proszek, sodę i suche przyprawy.
  5. Dodać oliwki, kapary lub suszone pomidory, paprykę i cebulę.
  6. Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać mleko i roztopione masło.
  7. Wlać do suchych składników i niedbale wymieszać. Na koniec dodać fetę i raz jeszcze wymieszać całość. Przełożyć do foremek, do ¾ ich wysokości.
  8. Piec około 25 minut.

Placuszki cukiniowe

Składniki (na dwie porcje):

  • średnia cukinia (300 g),
  • 4 łyżki mąki,
  • jajko,
  • 1−2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia),
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Dodatki:

  • ćwiartki rzodkiewki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • słupki papryki,
  • słupki ogórka.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (dokładnie odcisnąć, by z cukinii wyciekł sok).
  2. Dodać szczyptę soli, mąkę, jajo, szczyptę majeranku. Dokładnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Placki nakładać łyżką na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  4. Podawać ze świeżymi warzywami lub gęstym jogurtem z czosnkiem i koperkiem.

Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy

Regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. Skomponowanie posiłku do pracy czy na uczelnię dla wielu z nas bywa dużym wyzwaniem. Często z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularności.

Autorki książki „LUNCHBOX. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy” – Ewa Sypnik-Pogorzelska oraz Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska – dietetyczki i założycielki poradni dietetycznej Dietosfera, uczą, jak to zmienić.

Swoje pomysły, wiedzę oraz wieloletnie doświadczenie zebrały w ich nowej książce – „LUNCHBOX. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy”!  

Twój lunch wcale nie musi być nudny ani drogi! Co więcej – nie potrzebujesz mnóstwa godzin spędzonych w kuchni na przygotowanie ciekawego, pełnowartościowego posiłku! Dietetyczki, pokażą ci jak zamknąć w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników.

Autorki podejmują próbę pomocy w skomponowaniu posiłku odpowiedniego do zjedzenia poza domem: od wybrania odpowiedniego pudełka na lunch, przez planowanie zakupów i tygodniowego menu, aż po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych potraw. Obok urozmaiconych przepisów znajdziemy szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?