Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!
Kanapki to najpopularniejszy lunch, jaki istnieje. Ale fakt jest taki, że nawet te najzdrowsze i najlepiej skomponowane mogą się po prostu znudzić! Przedstawiamy więc przepisy na potrawy równie łatwe do zabrania ze sobą w drogę, a jednocześnie stanowiące przyjemne urozmaicenie. To tylko kilka pomysłów z książki „LUNCHBOX. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy” autorstwa Ewy Sypnik-Pogorzelskiej oraz Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.
Przepisy pochodzą z książki „LUNCHBOX. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy” autorstwa Ewy Sypnik-Pogorzelskiej oraz Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej (wydawnictwo RM), którą Hello Zdrowie objęło swoim matronatem medialnym.
Spring rollsy z pieczonym łososiem
Składniki (na jedną porcję):
- 4–6 małe arkusze papieru ryżowego,
- 1/2 awokado,
- 1/4 papryki,
- mała marchewka,
- ogórek gruntowy,
- 2−3 liście sałaty lodowej,
- 4−5 gałązek świeżej kolendry,
- 100 g łososia,
- 20 g makaronu ryżowego,
- sok z 1/2 limonki.
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- szczypta cukru trzcinowego,
- łyżka octu ryżowego,
- 1/2 papryczki chili,
- 1/2 ząbka czosnku.
Sposób przygotowania:
- Łososia skropić sokiem z limonki i łyżką sosu sojowego, chwilę marynować i upiec w temperaturze 190 stopni (około 15 minut) lub grillować na patelni grillowej.
- Awokado, marchewkę i ogórek umyć i obrać. Sałatę, kolendrę i paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić warzywa w cienkie słupki.
- Makaron ryżowy zalać gorącą wodą (według przepisu na opakowaniu), odcedzić, szybko przepłukać wodą, a po odcedzeniu i osuszeniu włożyć do miski.
- Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie.
- Wyłożyć namoczony papier na ściereczkę i nakładać po kolei − słupki warzyw, łososia, makaron, kolendrę. Zawijać w ciasne ruloniki.
- Z łyżki sosu sojowego, octu ryżowego i cukru trzcinowego przygotować sos, doprawić kilkoma plasterkami chili i czosnku.
- Sos zapakować oddzielnie.
Muffinki na słono
Składniki (na 4 porcje):
- 120 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000),
- 120 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
- szczypta soli,
- przyprawy − po łyżeczce wędzonej papryki i ziół prowansalskich,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 75 g masła,
- 100 g sera feta,
- cebula,
- papryka,
- 25 oliwek,
- 3 łyżki kaparów lub posiekanych suszonych pomidorów.
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 190−200 stopni.
- Rozpuścić masło w mikrofali lub rondelku i przestudzić.
- Pokroić paprykę w kostkę, oliwki na pół, a cebulę drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę.
- Zmieszać suche składniki w misce – mąkę, proszek, sodę i suche przyprawy.
- Dodać oliwki, kapary lub suszone pomidory, paprykę i cebulę.
- Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać mleko i roztopione masło.
- Wlać do suchych składników i niedbale wymieszać. Na koniec dodać fetę i raz jeszcze wymieszać całość. Przełożyć do foremek, do ¾ ich wysokości.
- Piec około 25 minut.
Placuszki cukiniowe
Składniki (na dwie porcje):
- średnia cukinia (300 g),
- 4 łyżki mąki,
- jajko,
- 1−2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia),
- majeranek,
- sól, pieprz.
Dodatki:
- ćwiartki rzodkiewki,
- pomidorki koktajlowe,
- słupki papryki,
- słupki ogórka.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (dokładnie odcisnąć, by z cukinii wyciekł sok).
- Dodać szczyptę soli, mąkę, jajo, szczyptę majeranku. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Placki nakładać łyżką na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać ze świeżymi warzywami lub gęstym jogurtem z czosnkiem i koperkiem.
Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy
Regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. Skomponowanie posiłku do pracy czy na uczelnię dla wielu z nas bywa dużym wyzwaniem. Często z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularności.
Autorki książki „LUNCHBOX. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy” – Ewa Sypnik-Pogorzelska oraz Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska – dietetyczki i założycielki poradni dietetycznej Dietosfera, uczą, jak to zmienić.
Swoje pomysły, wiedzę oraz wieloletnie doświadczenie zebrały w ich nowej książce – „LUNCHBOX. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy”!
Twój lunch wcale nie musi być nudny ani drogi! Co więcej – nie potrzebujesz mnóstwa godzin spędzonych w kuchni na przygotowanie ciekawego, pełnowartościowego posiłku! Dietetyczki, pokażą ci jak zamknąć w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników.
Autorki podejmują próbę pomocy w skomponowaniu posiłku odpowiedniego do zjedzenia poza domem: od wybrania odpowiedniego pudełka na lunch, przez planowanie zakupów i tygodniowego menu, aż po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych potraw. Obok urozmaiconych przepisów znajdziemy szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?