Przejdź do treści

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Dynia. Zdj: pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pękata, biodrzasta i niesamowicie pomarańczowa. Dynia – gwiazda jesieni. Potrafi być raz ostra jak brzytwa, innym razem jedwabiście delikatna. Co powiecie na dyniowe kluseczki z tymiankiem?

Dlaczego warto jeść dynię?

Naturalnie słodka i lekko gorzkawa dynia dobrze się trawi, odżywia i nawilża organizm. Termicznie chłodna i neutralna, dobrze wpływa na żołądek, śledzionę i trzustkę. Dynia zawiera wiele witamin, między innymi A, B1, B2, PP, E czy C, składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez i potas. Jest bogata w białko, kwasy organiczne, pektyny i celulozę, ułatwiającą przesuwanie się treści pokarmowej, przez co zapobiega zaparciom. Ponieważ w smaku jest delikatnie gorzka, wpływa na wydzielanie żółci, czyli poprawę trawienia, oraz działa moczopędnie, skutecznie przeciwdziałając zastojom wody w organizmie. Swój obłędny kolor zawdzięcza zawartości beta-karotenu – im bardziej pomarańczowy okaz, tym jest go więcej.

Ugotowana lub upieczona jest lekkostrawna i odżywcza. Można z niej przyrządzić kremową zupę, chrupiące frytki, kluseczki, sabji czy ciasto. Można ją zamarynować. Jest wprost idealna dla dzieci, dziewczyn w ciąży czy po porodzie. Polecam ją osobom osłabionym lub o wrażliwym żołądku.

18 przepisów na dyniowe COŚ

Jaką dynię wybrać?

Jeśli chodzi o odmany, świetna jest niewielka hokkaido, którą można jeść razem z jej delikatną skórką. Wydrążone pestki trzeba oczyścić, podsuszyć i wykorzystać do ciastek czy kremu z fasoli. Są bardzo cenne i smaczne, działają przeciwpasożytniczo w dużo większym stopniu niż miąższ.

Najlepiej wybrać ekologiczne owoce, soczyście pomarańczowe i pachnące. Same się proszą o pieczenie z jabłkiem, w bułeczkach z cynamonem lub wymieszanie z mąką ryżową, tymiankiem i przygotowanie delikatnych zacierek bezglutenowych. Samo czytanie o tych kluseczkach nie wystarczy, trzeba je samemu zrobić. Uwaga, są tak dobre, że znikają w zastraszającym tempie!

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Przepis na kluseczki dyniowe z tymiankiem

Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Składniki:

– 1/4 dyni hokkaido ugotowanej na parze
– szklanka i dwie łyżki mąki ryżowej
– szczypta świeżo zmielonego pieprzu
– szczypta soli różowej
– szczypta kurkumy
– łyżka świeżego tymianku

Ugotowaną dynię rozgniatam widelcem w misce, dodaję około szklankę mąki, przyprawy i świeże listki tymianku. Wszystko razem mieszam i wyrabiam rękoma ciasto. Nastawiam garnek z wodą.

Podsypuję drewnianą stolnicę lub dużą deskę mąką, oddzielam kawałek ciasta i w dłoniach roluję niewielkie wałeczki. Odkładam je na podsypaną mąkę. Gotuję aż wypłyną na wierzch, odcedzam łyżką i wykładam na talerz do przestygnięcia. Serwuję z odrobiną prawdziwego, wiejskiego masła i szczyptą wędzonej soli.

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

Amarantus – przepisy, właściwości, popping. Jak go gotować?

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Ciasto bezglutenowe na święta – pomysły i przepisy na ciasta bez mąki

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Pierogi

Czas królowania pszenicy minął. Poznaj 3 przepisy na bezglutenowe pyszności

Bliny z wędzonym łososiem

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Amarantus

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Migdały na mąkę

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

sernik dyniowy

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Dynia i pestki dyni

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie