Przejdź do treści

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść
Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ziemniaki przechowywane zbyt długo zaczynają wypuszczać małe, białe pędy. Większość z nas wyrzuca je, z obawy, że warzywo stało się niejadalne albo i nawet toksyczne. Zdania na ten temat są jednak podzielone – są tacy, którzy uważają, że wystarczy pozbyć się pędów. Co zatem robić?

Wykiełkowane ziemniaki – czy można je zjeść?

Ziemniaki są naturalnym źródłem solaniny i chakoniny – związków glikoalkaloidowych, występujących również w innych warzywach, takich jak bakłażany czy pomidory. Glikoalkaloidy spożywane w małych ilościach mogą korzystnie wpływać na zdrowie, zmniejszając poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, posiadają również właściwości antybiotyczne. Jednak ich nadmiar może okazać się toksyczny. Poziom glikoalkaloidów w ziemniaku wzrasta, gdy zaczyna on kiełkować.

Symptomy zatrucia pokarmowego, spowodowanego zjedzeniem wykiełkowanego ziemniaka, można zazwyczaj zauważyć po kilku bądź kilkunastu godzinach od momentu spożycia. Należą do nich: wymioty, biegunka oraz bóle brzucha. Przy większym przedawkowaniu związków glikoalkaloidowych mogą pojawić się bóle głowy, gorączka, dezorientacja, przyspieszony puls, niskie ciśnienie krwi, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.

Jedzenia wykiełkowanych ziemniaków powinny szczególnie unikać kobiety w ciąży, ponieważ glikoalkaloidy mają negatywny wpływ na rozwój ciąży, zwiększając ryzyko pojawienia się wad wrodzonych u dziecka.

Danie z ziemniaków

Wystarczy usunięcie pędów?

Glikoalkaloidy są najbardziej skoncentrowane w liściach, kwiatach, kiełkach oraz ciemnych plamach ziemniaka. Usunięcie ich zmniejsza poziom toksyczności warzywa, pomóc w tym może także obieranie ich oraz smażenie. Pieczenie, gotowanie oraz podgrzewanie w mikrofali nie dają wystarczających efektów. Zalecane jest jednak wyrzucenie ziemniaków, które wykiełkowały, bądź ich skórka się pomarszczyła czy też nabrała zielonego koloru.

Jak zapobiec kiełkowaniu ziemniaków?

Najbardziej sprawdzonym sposobem jest unikanie robienia zakupów na zapas i kupowanie jedzenia na bieżąco. Jeśli nie mamy czasu na częste wychodzenie na zakupy, powinniśmy zwracać większą uwagę na rodzaj ziemniaków, jakie kupujemy. Niektóre z nich mogą być przechowywane dłużej niż inne. Warto również zwracać uwagę na prawidłowe przechowywanie ziemniaków, a przed umieszczeniem ich w ciemnym, suchym oraz chłodnym miejscu powinniśmy upewnić się, że są kompletnie suche.

Istnieją teorie, które wskazują na to, że przechowywanie ziemniaków razem z cebulą może przyczyniać się do szybszego kiełkowania. Nie zostało to jednak potwierdzane przez badania naukowe.

Źródło: Healthline

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?